Categorie: "Columns"

Diehard fans Ajax hebben gelijk met hun logostrijd zegt reclameman Eugène Roorda

Wereldmerk Ajax nam op een achternamiddag lichtzinnig afscheid van die stoere Griekse kop en koos voor een flauwe interpretatie ervan, zegt Eugène Roorda. ”Het  resultaat,” aldus de reclame-columnist vandaag op BNR Nieuwsradio, is ”een weekhartige Ajax logo nieuwpotloodillustratie nieAjax logo op damt passend bij een krachtig voetbalmerk in nota bene een mannelijke productcategorie. Een voetballogo hoort te dampen van kracht, macht en ploffend testosteron.  De diehard fans zit het nog altijd dwars, gelijk hebben ze. Het vroegere Ajax logo (KLIK op foto om te vergroten-MvO) moet terug en wel onmiddellijk. Wie u bent, wat u bedoelt of brengt: uw naam en logo zijn het allerbelangrijkst. De zegevierende M van McDonald’s is de briefing, doe er uw voordeel mee.” Hele column in overlees.

Aanval prominente reclameman op ‘reclame getreiter’

Een opmerkelijke -en welkome- aanval op ‘reclame getreiter’ van een prominente… reclameman. Van Hans van Dijk, ‘Legend‘ van de VEA/Vereniging van Communicatie-adviesbureaus en in het dagelijks leven oprichter van SkipIntro, een bureau dat zegt te werken ‘op het kruispunt Hans van Dijkvan reclame en internet.’ Hij schreef ook de boeken Reclamejargon‘ en ‘Zapklare Brokken (zie ook)Op de vaksite van Adformatie meldt Van Dijk in een korte column:De old school ergernissen zijn onveranderd. Eindeloze blokken tv-commercials. Op de radio hoor je wekenlang dezelfde kutcommercials. De brievenbus puilt uit met “maak snel open”-enveloppen. (Op die call-to-action kom ik nog een keer terug.) Nee, dan de “nieuwe media”, wat een heil

Nicolette van Dam, Lipton-thee en de grapjas van Adformatie

Dat had ik nou niet verwacht van Nicolette van Dam. Ik ken haar als de vrouw die ’s ochtends haar huishouden runt, ’s middags een tv-programma maakt en ’s avonds een restaurant bestiert.” Begint tv-programmamaker/ regisseur Bert van der Veer zijn geestigNicolette van Dame column onlangs op BNR Nieuwsradio over redactie en commercie en meer.”Niet echt een jongedame met een scherp randje, eerder een alles-is-leuk lachebekje zoals wel vaker wordt aangetroffen in de showbizwereld. Maar kennelijk – zo werd mij gewaar middels Facebook – had zij ergens een column en daarin schreef ze een open brief met humor, venijn en van een zeldzame onbezonnenheid. Het ging over een commercial…”

Reclameman Eugène Roorda neemt Polare op de korrel

Naamsveranderingen pakken zelden goed uit, tenzij je adverteert om dat grootscheeps bekend te maken, zegt reclameman Eugène Roorda in zijn BNR Nieuwsradio-column, waarin hij het vizier richt op boekenketen Polare (v/h Selexyz-groep en 2e handsketen De Slegte). ”Ooit werden de reepjes van Raider Twix, schuurpoeder Jif werd Cif en Multikabel Ziggo. Maar je moet een beste reden hebben en een dikke marketingbeuPolarers. Want je moet de naam die bekend is uitgummen en de nieuwe met grof geweld inbranden. Je poert dus hardhandig in dat consumenten- brein waarin tientallen merken onderbewust verblijven terwijl er maar drie of vijf dagelijks bewust worden ervaren. Kortom: zulks vereist een intelligente marketing- operatie. Je moet een strategie hebben, een conceptuele gedachte, een creatief idee en de machinerie om de nieuwe merkgedaante de wereld in te schoppen. Bij Polare was van dit alles geen sprake. Ja, dan verlies je de wedstrijd. Want geloof me: dit is puur een marketingkwestie.”

‘Maak van bijstandtype zelfbewuste held’ adviseert Roorda

Zijn laatste column van 2013 gaat over wat hij noemt ‘dat hilarisch debat’ over mensen in de bijstand. ”Die moeten iets gaan doen in ruil voor hun uitkering. Lijkt mij niet onlogisch, maar dat valt totaal verkeerd.” Aldus reclamecolumnist Eugène Roorda in wat toch zijn meest ‘rechtse’ column van het jaar moet zijn, dinsdag j.l. op BNR Nieuwsradio. ”Maak van bijstandtype een zelfbewuste held,” is Roorda’s ongetwUWV logoijfeld goed bedoelde reclame-advies, maar wel eentje eentje waarvoor hij hard -en unaniem- wordt aangepakt op de BNR-site. Roorda: ”Men ervaart klusjes als planten bewateren, boodschappen doen of speelpleintjes aanleggen als vernederend. Terwijl je zou denken dat als levende plant in een uitkering zitten het dieptepunt van vernedering is. Hoe dan ook: het UWV heeft er de handen vol aan.”

Roorda: ‘Wat zegt Ollie’s Gouden Loeki over ons verstand?’

Gouden Loeki Olli plaatjeIk bedoel: wat zegt dit over onze collectieve psyche? Over onze geestelijke vermogens dan wel emotionele gesteldheid?” De stand van het land en de mensen die erin vertoeven is doorgaans goed af te lezen aan de stand van de reclame. Zegt reclameman Eugène Roorda in zijn column op BNR Nieuwsradio vandaag. ”Wat we voorgeschoteld krijgen, hoe men erop reageert, reflecteert dat altijd vrij aardig. We zagen dat vorige week weer met de verkiezing van de Gouden Loekie. Toen het spotje Ollie van verzekeraar ASR voor Diergaarde Blijdorp won.” Deze week dus de Gouden Olliebollies-psyche, vorige week de Loden (Leeuw) flauwekul.

‘Meeste reclamemensen huiverig voor jingles en tunes’

Sorbo borstel‘Sorbo hier, Sorbo daar. Zingt allen mee met mijn column in de HP.” Zegt Jaap Toorenaar, de man die als tekstschrijver op een reclamebureau werkt. ”En ik heb nog nooit woorden aan een componist gegeven om ze op muziek te laten zetten. Stom. De meeste reclamemensen die ik ken, zijn huiverig voor jingles en tunes. We vinden ze maar knullig en lullig. We zijn uit de tijd dat je als verdomd moderne kerel niet naar een musical kon. En misschien speelt ook het advies van de Amerikaanse reclameman David Ogilvy een rol. ‘Als je niets te melden hebt, moet je ‘t maar zingen.’ Stom,” aldus Toorenaar.

De dood maakt de blits in de reclame zegt Eugène Roorda

De dood maakt de blits in de reclame!” Constateert reclamecolumnist Eugène Roorda vandaag in zijn wekelijkse column op BNR Nieuwsradio. ”Chanel 5 MonroeDe nieuwe campagne van Chanel N°5 is bijzonder want in de hoofdrol een uiterst sappige celebrity die nota bene al 50 jaar hartstikke dood is (zie het bewuste filmpje hieronder-MvO). Marilyn Monroe, jonge volksstammen hebben nooit van haar gehoor, maar maakt dat wat uit? Helemaal niks.”  Volgens hem kunnen allang verteerde dooien kunnen nog volop een carrière maken in de reclame.

BNR reclamecolumnist Roorda bijt Loden Leeuw-stemmers

Het meninkjesvolk, het stemvolk en het koopvolk. Reclameman Eugène Roorda neemt ze graag op de korrel in zijn wekelijkse radiocolumns op BNR. Gisteren weer. ”Het gemiddeld bewustzijn van de massa reikt niet hoger dan de plaatselijke dorpsdrempel. Neem nou die jaarlijkse  Loden Leeuw verkiezing van de TROS. Dan mag het volk stemmen op wat zij de meest stompzinnige reLoden Leeuw Beestclame (met BN’ers-red.) vindt. Dit jaar gaat het tussen twee afgetekende kanshebbers. De campagne van Hak, met Ronald Koeman en wasmiddel Robijn met Bram Moszkowicz. Vakmatig gezien zijn dat allebei voortreffelijke campagnes.”  Want, zegt Roorda, gebaseerd op ”intelligent uitgedachte en consistent doorgevoerde merkconcepten; de bewezen methode voor het verankeren van je merk, het winnen van marktaandeel én het vasthouden daarvan om je verdienvermogen over een reeks van jaren veilig te stellen. Kortom: Hak en Robijn zijn twee hogeschoolvoorbeelden van marketingkunde gekoppeld aan toegepaste creatieve reclamekunst. Ik roep het wel vaker: een sterk merkconcept is de beste manier om geld te verdienen.”

Hema kijkt naar Richard Branson zegt reclameman Roorda

Hoera van Hema‘ luidt het montere thema van hun nieuwe ziektekostenverzekering. Eerst kwam Hema met dat testament, nu met ziektekosten; ze zijn uitstekend bezig terwijl de verkoop van grote witte onderbroeken en vette worsten gewoon door gaat. Zegt reclaHema zorgverzekeringmeman Eugène Roorda vandaag in zijn column voor BNR Nieuwsradio. ”In dezelfde week klonk er een noodklokje over Blokker, daar gaat het niet helemaal goed mee. Interessant omdat ze allebei (Hema en Blokker) al decennia leidend zijn in onze typisch Hollandse consumptiecultuur. U kent die cultuur: die is nog altijd calvinistisch, degelijk, functioneel, veel voor weinig en bij het bordje “aanbieding” gaan de dames ruggelings spartelen als Silvie Meis voor een derderangs Egyptisch acteur. U en ik niet maar we hebben het over de gewone Hollander. Voor die 99 procent zijn Hema en Blokker kalmerende iconen in het zware leven van alledag. Maar kennelijk heeft dus Hema iets in het snotje wat Blokker niet begrijpt en dat snotje heet Richard Branson.