Categorie: "Columns"

Met dank aan Brexit moet Amsterdam nu echt ‘creatieve hoofdstad van Europa’ worden vindt reclameman Dick van der Lecq

‘Alle ballen op Amsterdam als creatieve hoofdstad van Europa’. Luidt het dringende advies van reclameman/bureaudirecteur Dick van der Lecq in zijn nieuwe column, die eerder in Het Parool en op vaksite Adfo verscheen. Want ‘veel gunstiger gaan de sterren niet staan’. Links de vernieuwde Diamantbeurs in ADiamantbeursmsterdam van media-ondernemer Willem Sijthoff, dat volgens Van der Lecq het ‘creatief hoofdkantoor’ van de hoofdstad moet worden. ”Redeneer even met me mee,” begint DvdL zijn ‘Als‘ column. ”Als Hans Klok nou volledig de weg kwijt is na de driedubbele verdwijntruc van Cameron, Johnson en Farage. Als Grexit van Google 5 miljoen zoekresultaten krijgt en Brexit 155 miljoen. Als Standard & Poors de triple A-rating van de Britten afpakt en die van ons bestendigt. Als Bart Verschoor van Deloitte stelt dat de Brexit het allerbeste is dat Nederland handelsland is overkomen. Als Aziaten

Marketeers lijken stekeblind voor senioren tsunami zegt reclameman Dick van der Lecq

De bevolkingspiramide gaat op z’n kop. ‘Lang Leve de Benedorm Bastards’, zegt reclameman/bureaudirecteur Dick van der Lecq in zijn nieuwBenedorm Bastarde column, die eerder in Het Parool verscheen. ”Toch gaan marketeers nog met een grote boog om senioren heen. Leuk voor Tena Lady en Kukident maar verder niet. Ze staren zich liever blind op Millenials. Twintigers met de merkentrouw en koopkracht van een pantoffel, maar hip dat ze zijn. Wel My first Sony, maar geen My last Sony. Tijd voor een harde reset dus in het marketingbrein. Senioren zijn onze redding in barre tijden.” Zie Dick’s complete column in de overlees.

Er mag best meer spaghettiwestern in onze reclameblokken vindt reclameman Dick van der Lecq

Zijn column is een ode aan de vorige week overleden Bud Spencer, de kolderieke vechtersbaas in ‘A fistfull of hell.’ Zegt-ie. Zie de doorlees voor de volledige column van reclameman/bureaudirecteur Dick van der Lecq. Volgens hem mag er best wat meer ‘spaghettiwestern’ in onze reclameblokkBud Spenceren. Dus adverteerders die met elkaar op de vuist gaan. Eens! Vandaag trouwens een aardig voorbeeld in de krant: Jumbo vs Heineken. Van der Lecq zegt ook (knap, die bruggetjes van ‘m): ”In de strijd om de schaarse consument nemen concurrenten elkaar dagelijks de maat. In Amerika bestaat comparative advertising al een eeuw en is men gewend aan Cola-wars waarin merken elkaar van subtiel tot genadeloos afslachten. In Nederland liet de Hoge Raad vergelijkende reclame pas toe in 1985, met het Pokon/Substral-arrest. In een STER-spotje fluisterde Substral nog heel

Vals zingende Frank ‘Jumbo’ Lammers en De Opportunisten

Opportunisten Jumbo Frank LammersDie superlullige commercial van Jumbo onlangs, weet je nog. Waarin het hele gezinzomerhit van André van Duin (vals) zingt, die al werd afgekraakt door een paar reaguurders op deze site. Dat spotje is De Opportunisten natuurlijk niet ontgaan. Achtergrond: Frank Lammers heeft kortgeleden een door hem geregisseerde en geschreven film Of Ik Gek Ben afgeleverd, die slechts twee sterren kreeg in de Amsterdamse krant Het Parool. En hij heeft het ook niet onder stoelen en banken gestoken dat hij een fanatiek PSV-supporter is.  Dus 1 plus 1 is 2 voor De Opportunisten. Zie daarvoor bijgaande tekening maar van reclame-cartoonist Frank Pels (KLIK erop om te vergroten). De Opportunisten is, in Pels’ eigen woorden,

De trend in Cannes is reclame die er niet uitziet als reclame zegt Dick van der Lecq

‘De trend in Cannes is reclame die er niet uitziet als reclame.’ Zegt reclameman Dick van der Lecq in zijn column onlangs in Het Parool en Adformatie over ‘s werelds grootste en belangrijkste reclamefestival (‘goed voor de geest, maar niet voor de portemonnee’). De vele Nederlandse Cannesgangers keerden gisteren terug naar Nederland, zo ook hij, van een weCannes 2016ekje genieten. Van alles. En van reclame. Van der Lecq: ”Reclame vertelt normaal gesproken dat het product zo verdomd goed is, dat je het maar beter direct op een loopje kunt zetten naar de dichtstbijzijnde winkel. Retteketet naar BeterBed en razendsnel naar Vleeskroket.nl. Maar reclame is de laatste jaren een winwinwereld geworden waarin het mes aan twee kanten moet snijden: goed voor verkoop en

‘Schoenmaker blijf bij je leest’ opgedoekt door marketingautisten volgens reclameman Dick van der Lecq

Hij zegt het niet, maar denkt het waarschijnlijk wel, reclameman/columnist Dick van der Lecq. Nu het oude adagium ‘Schoenmaker blijft bij jAH Opele leest’ is opgedoekt en branchevervaging is verworden van doodzonde tot de nieuwe norm. Dat reclamemaken wéér een slag lastiger is geworden. Van der Leck in zijn column in Het Parool: ”Marketingautisten hebben hun haar losgegooid en branchevervaging ontdekt als hét nieuwe businessmodel. En dan hebben we het niet over laffe loss leaders, aanbiedinkjes onder de kostprijs. Valse voorwendselen waarmee klanten de winkel ingelokt worden. Maar over assortimenten waarin altijd en overal een steekje los is. Klanten verwachten in de Mediamarkt gewoon Green Eggs, Uggs en Opels.” Zie de volledige column na de klik op lees verder.

Reclame is hartstikke belangrijk maar in mei regent het prijzen zegt Dick van der Lecq

Awards reclameDeze maand regent het. En volgende maand ook nog, in Cannes zelfs. Reclameprijzen. ”Reclame is hartstikke belangrijk. Reclame vermaakt. Reclame informeert de mensen over belangrijke onderwerpen als voeding, eenzaamheid en aids. Reclame werft broodnodige fondsen voor goede doelen. Reclame financiert tv-programma’s en bijvoorbeeld deze krant. Reclame versterkt de concurrentie- positie van ons bedrijfsleven. Creativiteit is nondedju de motor van vooruitgang!” Zegt  reclameman Dick van der Lecq in zijn column in de Amsterdamse krant Het Parool. Maar al die prijzen. Reclamewereld’s vaste striptekenaar/reclameman Frank Pels, de man achter De Opportunisten, zei ooit: ”We zijn elkaar maar prijzen gaan geven omdat niemand anders dat deed.” En wat zegt Van der Lecq? Lees Verder voor zijn complete column.

Na vijf jaar ‘Altijd Samen’ gaan Ali B en T-Mobile uit elkaar met ‘bedankt’ commercial (ook voor Brownie)

Ali B en sidekick Brownie DutchDat moet toch de ideale wereld benaderen voor een reclameman. Dat je in een redactionele column in een dagblad een nieuwe reclameaanpak van een van je grootste klanten mag aankondigen (=T-Mobile) en vooral: dat je ook nog mag zeggen dat die afgelopen campagne zo’n enorm commercieel succes is geweest ;-) . Maar goed, het is de sympathieke reclameman Dick van der Lecq gegund hoor, wat extra extra reclame voor het eigen (prima) bureau. Boven in beeld Ali B en zijn sidekick Brownie Dutch, die ook wordt bedankt in T-Mobile’s afscheidscommercial (alle spotjes zijn hier te zien). Zie Dick’s column uit Het Parool van zaterdag j.l. erover in de overlees.

Reclame moet reclame blijven bepleit reclameman Scato van Opstall (en wij ook)

Haha, een ‘Red de reclame’-actiecolumn. Mooi. ‘Willen we een wereld waarin herkenbare reclame verandert in ‘branded journalism’ en geraffineerde PR-opzetjes?’ Neeeeee, zegt reclamemaker Scato van Opstall in zijn afscheidscolumn als ‘Conceptman’ in de VolkskReclame beeldrant. Is al van even geleden, maar nog steeds belangwekkend genoeg om hier te plaatsen. Permanent actueel namelijk. En we zijn het hier bij Reclamewereld nog helemaal met Scato eens ook. Hij zegt: ”Reclame is meestal duidelijk: reclame. Maar dat laatste is aan het veranderen doordat de digitale wereld oude systemen op z’n kop zet. Traditionele reclame-inkomsten lopen terug. Adblockers maken het steeds moeilijker consumenten online te bereiken. Dus worden commerciële boodschap steeds vaker vermomd als echt nieuws of journalistieke content.”  En dat is beslist geen goeie ontwikkeling, zeggen wij met Scato. En moet zsm teruggedraaid. Maar of dát ooit nog zal gebeuren… Lees verder voor zijn complete verhaal.

Moederdag moet blijven: ook adverteerders zijn gek op hun reclamemoeders zegt Dick van der Lecq

‘Na Sinterklaas en Pasen staat nu ook Moederdag onder druk.’ Kopte de column van reclameman Dick van der Lecq, in dagblad Het Parool van afgelopenMama boezem Dick vd L zaterdag. We nemen ‘m weer graag over, een paar dagen geactualiseerd. Zie Lees verder. De illustratie erbij hebben we ook overgenomen: ‘deze mama is wereldwijd misschien wel populairste tattoo aller tijden’, denkt Dick. En jaaa, het gaat ook nog even over reclame. ‘Ook adverteerders zijn gek op hun reclamemoeders’, zegt-ie, en legt ook dat uit in Lees verder, na de klik.