Marketeers lijken stekeblind voor senioren tsunami zegt reclameman Dick van der Lecq

De bevolkingspiramide gaat op z’n kop. ‘Lang Leve de Benedorm Bastards’, zegt reclameman/bureaudirecteur Dick van der Lecq in zijn nieuw e column, die eerder in Het Parool verscheen. ”Toch gaan marketeers nog met een grote boog om senioren heen. Leuk voor Tena Lady en Kukident maar verder niet. Ze staren zich liever blind op Millenials. Twintigers met de merkentrouw en koopkracht van een pantoffel, maar hip dat ze zijn. Wel My first Sony, maar geen My last Sony. Tijd voor een harde reset dus in het marketingbrein. Senioren zijn onze redding in barre tijden.” Zie Dick’s complete column in de overlees.

Marketeers lijken stekeblind voor seniorentsunami

De complete column van Dick van der Lecq:

 ‘Pa, zo ff koffie?’ app ik twee zondagen terug. Direct antwoord: ‘Hele dag aan het werk’. Ik weer nijdig: ‘Dat sjouwwerk zou je delegeren, zo kort voor je bruiloft?!’. Gevolgd door ‘Klopt, daarom helpt mijn aanstaande ook mee’. Die ouwe gaat op z’n tachtigste weer trouwen. Kasteeltje, feestje, DJ, alles erop en eraan, met zijn lieve Mariet.

Sinds mensenheugenis zijn wetenschappers op zoek naar eeuwig leven. Inmiddels hebben ze vijf Blue Zones in kaart gebracht waar mensen het alleroudst worden. Wat ze gemeen hebben: veel familie, vrienden en lichaamsbeweging gecombineerd met weinig stress, vlees en alcohol. Vervolgens braken de studiebollen hun hoge voorhoofdjes op de vraag waarom sommige zones het toch weer beter doen dan andere. En dat bleek het kennen van je levensdoel. Het omgekeerde dus van het met blauwe spoeling achter de Geraniums hersendood vegeteren in je sta-op-stoel. In Japan noemt men het “Ikigai” en in Costa Rica “plan de vida”. Vrij vertaald datgene waar je voor wakker wilt worden. Het geeft je zeven jaar extra levensverwachting.

Maar het verhaal wordt nog beter. Medici zijn dan misschien op hol geslagen Frankensteins, met hun monsterlijke dna-gegoochel, orgaanprinters en gezichtstransplantaties. Ze geven ons er elk jaar toevallig wel maanden leven bij. In tien jaar zijn dat drie bonusjaren, in honderd jaar dertig. Maar omdat die ontwikkeling versnelt, beweert ouderdomsprofessor Aubrey de Grey dat de eerste 1000-jarigen inmiddels zijn geboren. Die krijgen jeugdpuistjes rond hun 130ste, pakken de midlife op hun 500ste en gaan het met 650 jaar wat rustiger aan doen.

De bevolkingspiramide gaat dus op z’n kop. Toch gaan marketeers nog met een grote boog om senioren heen. Leuk voor Tena Lady en Kukident maar verder niet. Ze staren zich liever blind op Millenials. Twintigers met de merkentrouw en koopkracht van een pantoffel, maar hip dat ze zijn. Wel My first Sony, maar geen My last Sony. Tijd voor een harde reset dus in het marketingbrein. Senioren zijn onze redding in barre tijden. Daarom ga ik zo de deur uit, voor de vrijgezellendag. Nog even geïnvesteerd in een bananenpak en een seniorenstep, waarop ie vanmiddag het Wilhelmus zingend over de wallen gaat. Hou de Facebookpagina Benidorm Bastards goed in de gaten.”

Aldus besluit Dick van der Lecq (foto) zijn hier wat ingekorte column (zijn complete verhaal is hier onder te lezen) onlangs in Het Parool en Adformatie. Zijn reclamebureau Etcetera in Amsterdam, waarvan hij directeur is, werkt onder meer voor klanten als Bol.com, Bolletje, Essent, Lidl, T-Mobile en TNT.

Lees ook:De trend in Cannes is reclame die er niet uitziet als reclame zegt Dick van der Lecq
Lees ook:Nederland adoreert haar antihelden, dus zien we ze ook in de reclame
Lees ook:Reclamelente geopend verklaard door columnist Dick van der Lecq
Lees ook:Niet alleen maar schrekken van dat TUI-spotje zegt reclameman Dick van der Lecq
Lees ook:Opmars ‘reclame-allochtoon’ gesignaleerd door reclameman/columnist Dick van der Lecq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.