Gebruik lampen voor een mooie verlichting van je huis en tuin

Lampen in je huis zijn tegenwoordig vrijwel onmisbaar. Ze kunnen je huis gezelliger maken en ook nog eens veel functioneler. De keuze voor een bepaald soort en model lamp kan het design van je huis ook nog eens heel erg beïnvloeden. Sommige mensen houden van veel licht en andere kiezen meer voor gedimd licht. Het maakt daarbij ook nog eens uit wat voor activiteiten je onder of bij de lamp gaat uitvoeren; voor sommige activiteiten heb je namelijk veel licht nodig en bij andere activiteiten kan teveel licht juist weer storen. De ruimte speelt ook een rol bij de keuze van lampen, in de slaapkamer heb je vaak minder licht nodig dan in bijvoorbeeld de keuken. Er is gelukkig voor alle inrichtingen, kamers en activiteiten wel een geschikte lamp te vinden. Daarbij is er zelfs aan de tuin en andere buitenruimtes gedacht. Voor de tuin kan je gebruik maken van onder andere een vloerlamp. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals je hierna zult zien.

Gezellig licht voor in de woonkamer

In de woonkamer wil je het meestal gezellig kunnen maken, aangezien dit de ruimte is waarin je tijd wilt doorbrengen met de geliefde mensen om je heen, gewoon alleen tv wilt kijken of lekker een boek op de bank wilt lezen. Hiervoor kan een staande lamp met een functie om te dimmen erop een ware uitkomst zijn. Zo bepaal jezelf de felheid van de lamp die vereist is voor jouw avond. Zet hem wat feller als je een spannend boek gaat lezen of op een zachte stand bij het kijken naar de tv. Het kan zelfs fijn voor je ogen zijn om een staande lamp achter of bij je tv in de buurt te zetten. Op diverse plekken kunnen er natuurlijk heel verschillende lampen staan, wel kan het heel mooi zijn als ze allemaal bij elkaar passen. Een plafoniere kan heel chique zijn voor allerlei zaken die net wat meer bovenverlichting nodig hebben. Hanglampen kunnen daarentegen heel mooi zijn boven een salontafel, als ze op de juiste plaats worden opgehangen natuurlijk. Precies in het midden, ietsjes richting muur, het ligt er maar aan hoe de ruimte eruit ziet.

Verlichting in de eetkamer door een hanglamp

Boven een eettafel kunnen hanglampen ook heel mooi uitkomen. Let er wel op dat je de lampen op de juiste hoogte hangt zodat ze niet in de weg hangen; dit geldt uiteraard ook bij het ophangen van een lamp boven de salontafel. Een gewone plafondlamp kan ook erg geschikt zijn boven de tafel. Een staande lamp kan handig zijn in de eetkamer voor als je iets een beetje wilt bijlichten; op die manier hoef je niet altijd meteen het grote licht aan te zetten. Denk ook eens na over de tint van het lampje, dat kan namelijk je tafeldecoratie er nog mooier en smaakvoller uit laten zien. Uiteraard zal het eten dan ook automatisch beter gaan smaken, want het oog werkt met de smaakpapillen samen. Let er op dat de hanglamp mooi op de borden kan schijnen, volledig stil blijven hangen en je er niet aan kunt stoten. Bewegende hanglampen kunnen namelijk een grote stoorzender zijn.

De juiste lamp voor in de keuken

Een plafondlamp past eigenlijk overal in het huis wel. Vooral in de keuken, wc of badkamer wordt er vaak veel gebruik gemaakt van een plafondlamp. Dat komt omdat je in deze ruimtes voornamelijk het nut van de plafondlamp heel erg goed kan gebruiken. Je wilt uiteraard goed kunnen zien wat je aan het koken bent en daarbij is het belangrijk dat je een helder overzicht kan houden. Bij kasten die nogal donker kunnen zijn zoals een kelderkast kan een lamp je veel verlichting bieden. Hang hier een simpel lampje op met bijvoorbeeld een trekkoordje eraan, zodat je hem eenvoudig aan en uit kan zetten en zo gemakkelijk de ingrediënten voor je maaltijd uit kunt kiezen. In de badkamer zou je tevens veel kunnen hebben aan een lamp die je boven de spiegel kan hangen. De wc heeft veel aan een felle lamp die snel aan en weer uit gezet kan worden.

Een beetje licht in de slaapkamer

Maak in de slaapkamer gebruik van bijvoorbeeld een mooie plafonnière die bij de kleur van je gordijnen past. Bij het bed is een nachtlampje of een leeslampje ook ideaal, vooral als je ervan houdt om nog wat te lezen voordat je gaat slapen. In een gangetje of overloop zal een plafondlamp alles op een ideale manier belichten, waardoor je er zelfs in het donker zonder problemen doorheen kunt lopen. Een mooie plafonnière zal ook niet misstaan in een gang; wanneer de gang nogal lang is dan geven een aantal lampen achter of naast elkaar een leuk effect. Plaats een lamp strategisch op plekken waar je niet hoeft te staan, maar waar het wel handig is als er licht vandaan komt en zet er bijvoorbeeld een plant naast. Een staande lamp kan een erg leuk effect geven in bijvoorbeeld een verloren hoekje, zo wordt een saai hoekje opgevuld en er is meteen licht dus dat zijn twee vliegen in een klap. Een kastlamp kan je helpen om je kleding beter en sneller te vinden. Zet aan de uiteinden van de kast ook een staande lamp neer zodat je in de nacht niet per ongeluk tegen de kast aan zult lopen. Dat is uiteraard handig en veiliger, zo kan je alles waar je niet tegen aan wilt lopen beschermen.

De tuin kan ook licht gebruiken

Vergeet ook vooral de buitenverlichting in de tuin niet. Als je nog wat loze hoekjes voor bij de buitendeuren hebt, kan je daar een vloerlamp plaatsen. Buitenverlichting kan je het beste zo plaatsen dat de belangrijke onderdelen van jouw tuin worden belicht. Denk hierbij aan een gezellige plek om te zitten en gebruik de buitenverlichting bijvoorbeeld om een wandelpad aan te geven. Voor het wandelpad kan je gebruik maken van meer dan één vloerlamp die je langs het pad kan plaatsen. Zo stap je dankzij de vloerlamp niet snel meer verkeerd; in ieder geval niet omdat je het niet kon zien. Breng in je schuur verlichting aan zodat je ook daar snel en makkelijk alles kan pakken wat je nodig hebt. Heel fijn wanneer je in het donker thuiskomt en je fiets wilt wegzetten. Buitenverlichting is zelfs nog aan te passen aan diverse thema’s. Versier je tuin extra veel met je verjaardag en bij feestdagen kan je diverse oplichtende lampen met versiering buiten plaatsen.

Laat het water ook oplichten

Heb je een vijver in je tuin? Daar zijn namelijk hele mooie lampen voor zodat je ook wanneer het donker is in het prachtig verlichte water kan kijken. Je kan de vijver ook omcirkelen met allerlei lampjes. Kies bijvoorbeeld voor mooie kleuren die het een extra gaaf effect kunnen geven. Een belangrijk voordeel van het verlichten van je vijver is dat het zo nog veiliger wordt ook. Een zwembad kan je op die manier immers goed zichtbaar maken, zo kunnen er geen ongelukken meer gebeuren doordat het te donker is. Je huis en je tuin zijn zo veel mooier, gezelliger en ook nog eens veiliger geworden.q