‘Schoenmaker blijf bij je leest’ opgedoekt door marketingautisten volgens reclameman Dick van der Lecq

Hij zegt het niet, maar denkt het waarschijnlijk wel, reclameman/columnist Dick van der Lecq. Nu het oude adagium ‘Schoenmaker blijft bij j e leest’ is opgedoekt en branchevervaging is verworden van doodzonde tot de nieuwe norm. Dat reclamemaken wéér een slag lastiger is geworden. Van der Leck in zijn column in Het Parool: ”Marketingautisten hebben hun haar losgegooid en branchevervaging ontdekt als hét nieuwe businessmodel. En dan hebben we het niet over laffe loss leaders, aanbiedinkjes onder de kostprijs. Valse voorwendselen waarmee klanten de winkel ingelokt worden. Maar over assortimenten waarin altijd en overal een steekje los is. Klanten verwachten in de Mediamarkt gewoon Green Eggs, Uggs en Opels.” Zie de volledige column na de klik op lees verder.

Dick van der Lecq in Het Parool van zaterdag j.l.: ”Ik dacht altijd al dat mijn vader een sukkel was, maar nu wist ik het zeker. Halverwege de studie Commerciële Economie kreeg ik zomaar de wijsheid in pacht. En zou die ouwe weleens even vertellen hoe hij zijn bedrijf moest bestieren: “Zeker nooit van Kotler, Porter of Mintzberg gehoord pa?”. En als hij er voor alle zekerheid een bedrijfje naast wilde zetten: “Oei, focus vader! Schoenmaker, blijf bij je leest”. Gelukkig was hij aan twee oren Oost-Indisch doof en bleef op meerdere paarden wedden. Anders had ik hem met die geweldige inzichten meerdere malen het faillissement ingejaagd.

”Marketinggoeroe‘s hebben een halve eeuw gezworen bij focus en scherpe keuzes. Wie hier niet naar luisterde, werd afgedaan als sjacheraar. Als Malle Pietje die maar wat aanrommelde in zijn winkeltje. Uit de band springen deed je niet. Uitzonderingen daargelaten zoals Shell en Kruidvat die het toch maar aanrommelden tot marktleider in respectievelijk handdoeken en klassieke muziek. Tegenwoordig is het hek van de dam. De Mediamarkt verkocht Uggs en ontketende onlangs een fietsenoorlog. Deze krant doet behalve in krant ook in wijn, boek en in columnistenoptredens. Bij de Praxis laat je tegenwoordig tijdens het wachten bij de houtzagerij –ik lieg niet- je konijn inenten tegen Myxomatose. En bij de Hema is de verkoop van een notaris naast de rookworst inmiddels zo gewoon dat klanten nog weleens de verkeerde in het mandje gooien. Gekkigheid waar Cup-a-Soup graag grappen over maakte: “Ga je naar binnen voor panty’s, kom je naar buiten met een krabpaal”.

”Gekkigheid is nu de norm. Marketingautisten hebben hun haar losgegooid en branchevervaging ontdekt als hét nieuwe businessmodel. En dan hebben we het niet over laffe loss leaders, aanbiedinkjes onder de kostprijs. Valse voorwendselen waarmee klanten de winkel ingelokt worden. Maar over assortimenten waarin altijd en overal een steekje los is. Klanten verwachten in de Mediamarkt gewoon Green Eggs, Uggs en Opels. En wie een Action binnenloopt, ziet dat mensen zich niet storen aan rommelige partijtjes, maar er juist griezelig hebberig van worden.

”We hebben de leest dus afgezonken in een fjord. Die ouwe heb ik mijn excuus aangeboden. En op kantoor bieden we onze klanten sindskort ook een hoortest, hengelsportartikelen en levend aas. Niet aan te slepen.”

Aldus besluit Dick van der Lecq (foto) zijn column onlangs in Het Parool en Adformatie. Zijn reclamebureau Etcetera in Amsterdam, waarvan hij directeur is, werkt onder meer voor klanten als Bol.com, Bolletje, Essent, Lidl, T-Mobile en TNT.

Lees ook:Eitje van Columbus, ‘nu met frambozensmaak’ en liggende toastjes en reclameman Dick van der Lecq
Lees ook:De trend in Cannes is reclame die er niet uitziet als reclame zegt Dick van der Lecq
Lees ook:Boze Jan Modaal kiest tegenpartijen als Wilders, Tele2, Basic-Fit, Action en Primark volgens reclamemaker Dick van der Lecq
Lees ook:Nederland adoreert haar antihelden, dus zien we ze ook in de reclame
Lees ook:Aandachtverslaafheid campagnes Aegon, Ikea, Eyewish, Menzis verklaard door Dick van der Lecq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.