Archief: juni 2008

Kritiek ombudsman op Cruijff: commentator NOS èn ING-reclame

NOS ombudsman Ton van Brussel uit in het AD kritiek op de dubbelrol
die Cruijff had tijdens het EK: de wedstrijden van het Nederlands Elftal analiseren voor de NOS en daarnaast
regelmatig in de reclame- blokken om de wedstrijden heen, om
reclame te maken voor ING. Van Brussel kreeg hierover opmerkingen van kijkers en noemt die
dubbelrol “een ongelukkige com- binatie die een publieke omroep niet zou
moeten willen
”. De ombudsman begrijpt dat Cruijff in het Nederlandse
voetbal een bijzondere man is en dat de NOS hem er graag bij heeft,
maar “Feit blijft dat een commer- ciële organisatie als ING zo handig een
graantje meepikt van een analyse in een uitzending van een publieke
omroep
.”

Welpie en Trom-Pet zegevieren als EK Voetbal-inhaakpromoties

Beter onderzocht dat welke andere groep reclame-uitingen dan ook, vermoed ik: die Oranje inhakers op het EK Voetbal. Ook mediabureau Universal Media ging op onderzoek uit, maar alweer zijn de uitkomsten weinig verrassend. Zo antwoordde ruim een derde op de vraag ‘Wat was uw favoriete EK-gadget’: de Welpie (van AH). Op de tweede plek staat de Heineken Trom-Pet, gevolgd door de voetbalpoppetjes van Super de Boer, de straatve rsierartikelen van C1000 en het brulshirt van Blokker. Ruim 46 procent van de EK-liefhebbers vindt de AH's Welpie-spotje de leukste EK- commercial. Heineken volgt op ruime afstand met 10 procent. In de marge doen Postbank/INGk, MasterCard, Coca-Cola en Nike ook nog redelijk mee, zo meldt Molblog. Het onderzoek werd via internet verricht on personen van 20-65 jaar.

Nieuw! Geurreclame -komkommer en groene thee- in de bioscoop

Nederland krijgt voor het eerst, vanaf donderdag a.s. geurreclame in de bioscoop, de geur van komkommer en groene thee. Dat meldt vakblad Adformatie. Benieuwd hoe daarop wordt gereageerd, je betaalt toch om de bios in te komen en keus heb je niet als je in de zaal zit. Wel een interessant experiment natuurlijk. Unilever heeft de primeur en laat zijn spots voor de Dove Go Fresh-productlijn zo ondersteunen. De twee geuren, die uit een geurbox komen, gekoppeld aan het aircosysteem van de bios, zijn van deodorant Fresh Touch. Die box kan met parfumolie elke geur nabootsen. Na de voor- stelling krijgen (vrouwelijke) bezoekers een sample van het product uitgereikt.

‘Tienerseks’-spot warenhuis JC Penney: rel rond reclameprijs Cannes

Het internationale reclamefestival in Cannes is amper voorbij of een flinke rel trekt de aandacht. Een aardig Amerikaans spotje voor gigawaren- huis J C Penney won een Bronzen Leeuw, maar dat klopte van geen kant. De prijs is teruggenomen, want de commercial was een fake, een scam ad in het jargon: de klant wist nergens van en het was dus nooit op tv geweest. En JCP's bureau in de VS, Saatchi & Saatchi, had Speed dressing nooit ingezonden en zelfs niet gemaakt. Het spotje werd ingezonden Epoch, een Amerikaanse filmproductiebureau, en zou zijn zijn gemaakt door een ''oud-medewerker'' van Saatchi & Saatchi, dat desalniettemin flink op z'n donder heeft gehad van de klant. Met deze commercial is niets mis, zou je zeggen. Maar Speed dressing -nog even op YouTube- zou ''tienerseks'' bevorderen en en dat is niets voor zo'n conservatieve Texaanse retailer, die prat gaat op familiewaarden en die véél meer klanten heeft buiten dan in New York en California.

Weet je wat van reclame? Doe mee aan Adformatie’s Reclamequiz

Adformatie's Reclamequiz is eigenlijk bedoeld voor reclamemensen, maar het is geen probleem als in reclame geinteresseerden ook meedoen. Je krijgt 10 commercials te zien en je moet raden om welke merken het gaat. Hoe sneller je het raadt, hoe beter. Er zijn geen prijzen te winnen, wel eer. De huidige nummer 1 op de ranglijst raadde alles correct in 12.46 seconden, maar de nummer 10 had drie keer zoveel tijd nodig: 27.65 seconden. Je kunt het spelletje ook tegen collega's spelen, daag ze dus uit. Succes!

Pinguïns kunnen wèl vliegen, onthult documentaire van de BBC

Pinguïns, heerlijke beesten. Zie maar weer eens wat we van ze kunnen leren… De Britse staatsomroep BBC heeft een tijdje terug een ongelooflijke ontdekking gedaan: sommige soorten blijken te kunnen vliegen. Een 1 april-grapje natuurlijk, helaas gemist eerder dit jaar. En tevens een knap gemaakte reclame voor de ''uitzending gemist'' programma's van de omroep. ''When amazing things happen on the BBC you never have to miss them.'' De natuurdocu's van de BBC zijn vaak van grote klasse zijn. De inleider in een bar oord is Terry Jones.

ING’s EK-spotjes met Cruijff vallen goed bij Reclamewereld-lezers

Interessante uitslag van de meest recente Reclamewereld.blog-poll. Hoe vielen de ING-SPOTJES tijdens het EK VOETBAL, met, behalve Jan en Ellen, Johan Cruijff, vroegen we. We stopten bij 106 stemmen, 100 geeft een goed genoege indicatie. Het grootste percentage, 32.1 pct, oftewel 34 stemmen, vond ze leuk en heeft er ''met plezier naar gekeken.'' Toch nog ruim een kwart, 27.4 pct (29 stemmen) antwoord- de: ''niet meer doen, ik word er niet goed van.'' De vraag of het niet belangrijker werd gevonden dat Cruijff te veel op tv is de laatste tijd werd door 14.2 pct van de stemmers met 'ja' beantwoord (15 stem- men). De ik denk nog na-vraag kreeg ook heel wat steun. Die luidde: wat willen ze eigenlijk zeggen? Een relatief hoog percentage van de stemmers, 26.4 pct, snapt de reden van de spotjes dus niet (28 stemmen).