Reclame-eerbetoon aan vandaag overleden grootse acteur/cabaretier Rijk ‘Foutje bedankt’ de Gooijer

De vanmiddag overleden grootse acteur/cabaretier Rijk de Gooijer (85), die aan alvleesklierkanker leed, is ook de acteur met de meeste ReclameKlassiekers op zijn naam. Daarom werd hij in februari dit jaar nog geëerd in de Beurs van Berlage, waar de tentoonstelling te zien was, in aanwezigheid van familie, vrienden en reclamemakers. Ondanks zijn slechte gezondheid. In 2005 was hij al getroffen door een herseninfarct. En hier, vandaag, nogmaals, een reclame-eerbetoon.  Rijk de Gooijer -wiens zoon Rijk Jr als reclamemaker werkzaam is- was een zeer succesvol acteur, maar speelde ook de hoofdrol in verschillende reclame-klassiekers. Zoals ‘Het Bier is weer Best’, C&A , Paturain, Reaal Verzekeringen en KPN Telecom (klik voor meer foto’s). Van Goed gedaan, jochie!’ voor Paturain en Foutje bedankt!’ voor Reaal tot de sketches voor C&A (met Johnny Kraaikamp sr) en KPN Telecom (met Maarten Spanjer). In de Beurs van Berlage werd dit jaar een eerbetoon uitgebracht aan de man die ‘de reclameklassieker onder acteurs’ mag worden genoemd. Jan Knaap zei toen namens het ReclameArsenaal, mede-organisator van de tentoonstelling in Amsterdam: ‘Er is geen acteur in Nederland die in meer Reclameklassiekers heeft meegedaan. Rijk is altijd reclame voor reclame geweest. Reclame met een lach. Reclame, zoals we reclame graag zien. Reclame waar we van houden.’ De Gooijer vormde vanaf de jaren vijftig een uiterst succesvol cabaretduo met de deze zomer overleden Johnny Kraaykamp.


De reclamemaker met de meeste reclameklassiekers op z’n naam, waaronder die van Paturain – Bart Kuiper van Leukwerkt Worldwide – richtte ook nog persoonlijk het woord tot De Gooijer: ‘Dankzij jou werd een van mijn eerste tv-campagnes leuk. Zoals je elke reclame waaraan je meedeed leuk maakte. “Goed gedaan jochie” werd dankzij jou een gevleugelde uitdrukking.’
De Gooijer zelf was zeer verguld en zegde het aanwezige publiek spontaan toe dat hij de aan het eerbetoon verbonden prijs niet bij het Gouden Kalf zou bewaren, maar op een mooie plek thuis (in 1995 gooide hij onderweg naar huis deze filmprijs uit het raam van de ‘televisietaxi’ van Maarten Spanjer), aldus schrijft Maarten Hafkamp op de vaksite vandaag.

Lees ook:Eerbetoon aan Rijk ‘Foutje bedankt’ de Gooijer op tentoonstelling ReclameKlassiekers in Beurs van Berlage
Lees ook:Belreclame 12 BN’ers voor ’100 jaar BN’ers in de reclame’
Lees ook:Johnny ‘Oude Kraaij’ Kraaijkamp leeft ook voort in veel spots
Lees ook:Jamin’s reclamegezicht Ton van Duinhoven overleden
Lees ook:Bovag-antiheld Beun de Haas uit de jaren ’80 ook terug op tv

0 reacties op “Reclame-eerbetoon aan vandaag overleden grootse acteur/cabaretier Rijk ‘Foutje bedankt’ de Gooijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.