Klacht tegen Weldus’ tv-spotje ‘lenen zonder BKR’

De reclamewaakhond, De Stichting Reclame Code, gaat zich buigen over klachten over een tv-commercial van weldus.nl, een leningenverstrekker die belooft dat een negatieve vermelding bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geen probleem hoeft te zijn, meldt het Nederlands Dagblad. ,,Wij gaan niet in op de aard van de klachten'', meldt een woordvoerder. ,,Maar als u de commercial ziet, kunt u die wel raden.'' Het BKR houdt bij welke leningen mensen

afsluiten, om te voorkomen dat ze zich te diep in de schulden steken. Deze week werd bekend dat het aantal Nederlanders met problematische schulden de afgelopen vijf jaar verdubbeld is.

Het BKR is niet blij met de reclame. Woordvoerder Karin Schreuder: ,,Wij stonden daar echt van te kijken.'' Volgens Schreuder is het voor het eerst dat een kredietverstrekker op televisie werft met een slogan die suggereert dat de BKR-registratie te omzeilen is. Op internet is het aanbieden van leningen zonder BKR-toetsing inmiddels schering en inslag.

Overigens blijkt uit de woorden van woordvoerder Jeroen Krol van de kredietverstrekker Briljant Advies uit Enschede, dat achter Weldus zit, dat er wel degelijk een BKR-toets plaatsvindt. Ze zouden ook wel gek zijn als ze dat niet zouden doen, denk ik dan. .Het Nederlands Dagblad citeert:  ,,Wij verstrekken de leningen alleen aan mensen die de overwaarde van hun huis willen opnemen. Mensen die een nieuwe hypotheek willen afsluiten, krijgen die alleen als ze hooguit een lichte registratie bij de BKR hebben.'' Wel degelijk misleidende reclame dan? We zijn benieuwd.

Lees ook:Waarschuwing verplicht bij leenreclame op televisie en internet
Lees ook:Verkeerd CDA-voorstel om tv-commercials voor leningen te verbieden
Lees ook:Misleidende kredietreclame wordt hard aangepakt
Lees ook:Sociale Zaken start volgende maand campagne ‘Omgaan met geld’
Lees ook:TV-reclame over leningen ergert kijkers ‘massaal’

16 reacties op “Klacht tegen Weldus’ tv-spotje ‘lenen zonder BKR’

  1. Nick Peperkoorn

    ik moet zeggen dat ik mij erg stoor aan mijn bkr registratie. gekomen door een hele ongelukkige scheiding van mijn vrouw en daardoor behoorlijk de kosten in gejaagd. het was of de advocaat betalen en mijn zoon kunnen blijven zien of de schuldt kunnen betalen dat uit verkoop van mijn woning bleef bestaan en daardoor rechtzaak na rechtzaak verliezen en mijn zoon nooit meer zien plus een torenhoge allementatie! keuze was makkelijk maar doordat ik op dat moment even niet aan mijn betalingsverplichting kon voldoen kom ik nu niet meer (voor de nog komende 3 jaar!!!!) aan een hypotheek. dit terwijl voor die tijd en nu na die tijd altijd alles netjes betaal. zit ik in een situatie die niet aan mijzelf te wijten is en wordt het me nog kwalijk genomen ook. ik vind dat alle negatieve situaties een heel persoonlijk tintje hebben en stoor me aan het feit dat er tijdens een offerte aanvraag voor een hypotheek niet persoonlijk onderzoek en vraag wordt gedaan naar die situatie maar daar in tegen heeft iemand met een registratie zoals ik gelijk al zonder pardon geen recht op een hypotheek. ik zou juist blij zijn als dit bij weldus dus wel mogelijk is en met mij nog een x aantal mensen die in een soort gelijke situatie zitten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kareltje

    Nick, ik zou zeggen ga lekker naar weldus.nl en ga daar geld lenen en nog meer schulden maken. De financiële wereld kan niet zonder BKR. Mensen lenen veel te makkelijk geld zonder bij de gevolgen na te denken. Spijtig dat jij je schulden hebt overgehouden na een misgelopen huwelijk maar dat is een uitzondering op de vele mensen die hun verplichtingen gewoon niet nakomen. Zal nog mar stil houden over schuldhulpverlening en WSNP waardoor diezelfde mensen weer veel te makkelijk van hun schulden afkomen…

      /   Beantwoorden  / 
  3. nick peperkoorn

    alles wat je schrijft na je eerste openingszin, beste heer kareltje, ben ik volledig met je eens. Maar de zin waar je je reactie mee begin kan ik niet helemaal volgen. Ik heb het over een huis kopen middels een hypotheek simpelweg omdat ik in heel mijn leven nooit zoveel kan sparen dat ik daar zonder hypotheek een huis van zou kunnen kopen. Met mij nog 98% van alle nederlanders. Dus zoals ik al zei snap ik je klein beetje sarcastische opmerking niet helemaal. Ik heb eigenhandig mijn complete (torenhoge)schuldt weggewerkt. Hier heb ik 4 jaar lang keihard voor moeten werken. en sinds ik daar eidelijk vanaf ben blijft het me nog steeds achterna lopen. Dat bedoel ik dus met persoonlijke instelling en situatie. En daar mag best naar gekeken worden.

      /   Beantwoorden  / 
  4. .....

    helemaal mee eens NICK. en uit kareltjes reactie blijkt wel dat meneer zelf niet weet wat hij zegt, Ene moment heeft hij begrip en in de openingszin een pijnlijke opmerking> LEES: LEEN DUS BIJ WELDUS EN STEEK JE NOG MEER IN DE SCHULDEN> volgens mij is hem het verhaal toch een beetje van jou ontgaan…ach je hebt van die mensen..

      /   Beantwoorden  / 
  5. Ivone

    Mijn situatie is bijna vergelijkbaar met die van Nick. BKR geregistreerd met A codering te wijten aan ex. Kort samengevat: Ik studeerde nog tijdens ontmoeting, Afgestudeerd, redelijk goede banen en na 7 jr was het mogelijk om zijn schulden(ontstaan vóór mijn tijd) onder 1 noemer te brengen bij een andere bank. Ik had nl. net een contract voor onbepaalde tijd en dus zette ik ook mijn handtekening om hem te helpen. Na 11 jr. een dochtertje, eind 2004 uit elkaar. Hij zou volgens afspraak aflossen, ik hield alles bij en tot op vandaag (!) is er geen verandering in zijn betalingsgedrag. Zodanig verslechterd dat hij tot 2 x toe een achterstand heeft opgelopen. Dus ik ook een A-codering, wordt gestraft door het gedrag van een ander. Samen met mijn dochtertje red ik het prima zonder alimentatie, zonder achterstanden. Nooit gehad! Nu dus wel. Ik ben het zat en ben nu bijna bereid om die hele lening op me te nemen zodat ik dat hele zooitje achter me kan laten. Ik red het in 1 1/2 jaar en dat is me dat geld wel waard en laat het niet van hem afhangen. Hedenavond heeft een vriendin het spotje gezien en mij er op geattendeerd. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar wanneer ik deze site en reacties lees, ben ik toch heel voorzichtig.

    Met A codering wordt je overal geweigerd (ook na uitvoerige uitleg, het maakt geen donder uit) en bij instanties als de gemeentelijke kredietbank hoef ik ook niet te komen want ik verdien genoeg om alles in 3 jr. af te betalen. Dus moet ik bij deze bank blijven (9.2%!!) of oversluiten naar een andere bank zodra ik de achterstand begin september oplos? –> dan treedt de H codering in werking –> herstel codering.

    Kan ik dan wel bij jullie terecht en evt. het nog openstaande bedrag onderbrengen in een hypotheeklening? Let op: heb huurwoning –> Euro 488/maand. Dus geen bestaand huis als onderpand, maar wel de zekerheid dat ik de maandelijkse lasten kan betalen want ik heb dus nooit een huurachterstand gehad.

    Nou, zeg het maar WELDUS.NL! Wat bieden jullie nu in dit geval. Wordt het ja of wordt het toch een nee?…….

      /   Beantwoorden  / 
  6. nick peperkoorn

    beste ivone
    ik denk dat je vraag hier niet door weldus beantwoord gaat worden omdat dit vogens helemaal buiten hun om gaat. ik zelf heb aan zoveel mogelijk hypotheekaanbieders een offerte gevraagd. 2 van deze hebben mij met “positief” bericht terug gebeldt. het positieve was dat ze mij een hypotheek aan konden bieden. echter wel tegen een rente van 7.7% wat inhield dat een bedrag van 2 ton aflossingsvrij mij netto 950 euries in de maand gaat kosten.
    dat vond ik iets te veel van het goeie

    hoop je van een beetje nuttige info te hebben kunnen voorzien

    mvg nick

      /   Beantwoorden  / 
  7. Ivone

    Beste Nick,

    Bedankt voor jouw reactie. Ja, daar was ik me al van bewust. Het was meer een soort uitdaging voor het geval zij (of iemand v.e. andere bank) het zien en er iets positiefs mee doen.

    Ik snap dat het als bescherming bedoelt is om te voorkomen dat mensen die slecht met hun geld omgaan, nog meer in de problemen komen. Heel goed!

    Maar er zijn ook mensen die verantwoord omgaan met hardverdiende centen, maar het respect niet krijgen dat zij verdienen. Worden over 1 kam gescheerd, zwart-wit. In plaats daarvan zouden daar ze daar eens oprecht op moeten anticiperen en een campagne opzetten (leuk idee trouwens…)

    In jouw geval ging het om veel hoger bedrag neem ik aan en je hebt het in 4 jr. afgelost. Mijn complimenten, daar kan m’n ex en heel veel met hem nog wat van leren i.p.v. het leven van iemand anders te vertragen wanneer diegene je een helpende hand biedt.

    Het blijft krom. Maar ja, moet zelf actie ondernemen anders kijk ik hier nog minstens 10 jaar tegenaan.

    Nu wacht ik tot oktober/november om te bepalen of ik het oversluit, dan wel bij Levob blijf. Hangt idd van rente af. Als die achterstandscodering er af is, zullen ze mij dan een doorl. krediet geven van ± Euro 6,000.= om het over te sluiten? Welke twee banken hebben toendertijd positief op jouw aanvragen gereageerd?

      /   Beantwoorden  / 
  8. sandra

    hallo ivone,

    ik heb het bovenstaande berichtje geschreven over de domme opmerking van kareltje naar nick ik ben dus Puntje puntje …. als nickname eerst haha.
    Maar ik zag jou vraag of ze je een krediet zullen verstrekken.
    Ik ben zelf verzekeringsadviseur ( en mijn werkgever doet erg veel met kredieten en hypotheken.) ik ben dus overal van op de hoogte en kan je maar een antwoord geven. Zelfs ik die adviseur ben kan je niet antwoord geven op je vraag. Waarom? omdat ik simpel gezegd je papier en gegevens niet bij de hand heb. Omdat je al een financieel moeilijke periode hebt is dat toch erg belangrijk. Want laten we eerlijk wezen ( er wordt altijd gezegd lenen als je genoeg geld hebt om het terug te betalen) dat bestaat niet. Heb namelijk nog nooit een rijk persoon zien lenen. Dus je hebt als je leent in principe geen geld en hoopt of probeert het natuurlijk af te betalen. Nu is jou schuld dANKZIJ DE GEWELDIGE MAN ( eikels toch he haha. Dus is het helemaal om even niet zakelijk te praten zwaar klote. Zelfs als je bij mijn werkgever zou zitten ( en ookal was het iemand met 2 ton op jaarbasis) kunnen we niet van te voren vertellen of je het krediet zou krijgen. Elke situatie is verschillend. Hangt samen met inkomen, vaste lasten, kinderen, bezit, en eventuele voorzorgsmaatregelen ( als alles misloopt). Gelukkig is 6000 euro een niet zo hoog bedrag ( hoog genoeg, maar in de kredieten wereld vrij laag). DE reden waarom niemand ( en dat kan ik je 100 procent zeker vertellen je van te voren al kan vertellen of je de lening krijgt ( ookal zitten je inkomen en vaste lasten op 1 lijn.) omdat een kredietverstrekker vaak alleen de tussenpersoon is. Hun lenen hun geld ook weer bij andere banken. En dan proberen ze jou aanvraag bij 10 banken en diegene die je accepteert stelt daar eisen en regels aan en dat is waarom de rente ook nooit klopt met wat eerst vermeld wordt. Het eerstvermelde is natuurlijk altijd het rooskleurigste. Het beste lijkt mij om eens naar een schuldhulpverlening te gaan een volkkredietbank of gemeentelijkebanken. Die kijken meer naar een persoonlijk verhaal dan je loonstrookje. En bovendien is de rente vele malen lager. Plus ze helpen je ook daadwerkelijk ervan af te komen i.p.v. je nog meer aan te smeren. Geloof me ga eens naar de schuldhulp. Je hoort vaak erge verhalen van mensen met 35 euro per week om van te leven maar dat zijn de mensen die via de rechtbank gedwongen zijn om afstand te doen van hun bezit en inkomen om zo na een aantal jaar schuldvrij overnieuw te beginnen. Ook bestaat er een vorm van schuldhulp die houdt maandelijks niet meer dan 20 procent van je inkomen in en dan gaat naar de schuldeisers ( en daar moeten ze het ook echt mee doen) je houdt dan meer geld over in de maand. Plus er wordt daadwerkelijk ingelost en niet alleen aan rente betaald zoals bij weldus en andere commerciele kredieten. Want geloof me het is en pot nat. Het is een grote drempel naar de schuldhulp maar je hoeft echt niet bang te wezen dat je binnenkort naar de voedselbank kan ( dat taboe heerst erop) integendeel. Op deze manier kan dat straks juist wel. wees wijs en denk na en ga naar de schuldhulp laat 20 procent van je inkomen inhouden ( het mag wettelijk gezien ook niet meer dan 20 procent) en je betaald de schuld en ( heel belangrijk) je lost daadwerkelijk af.!!! hopelijk heb ik je geholpen.

    veel succes en alle geluk van de wereld voor jou en je kinderen

      /   Beantwoorden  / 
  9. Ivone

    Beste Puntje Puntje,

    Dank je wel voor jouw reactie gebasseerd op ervaring in die branch. Zal ik in mijn achterhoofd houden.

    Ik ben enkele weken geleden en ook een paar jaar terug al naar de Gemeentelijke Kredietbank/Sociale Dienst toe gegaan. Bij elkaar 3 maal. Ja, deze stap heb ik ook al ondernomen. De eerste twee keer als resultaat: zij verlenen het mij niet omdat ik genoeg verdien om het in 3 jr. af te lossen. De gemeentelijke kredieten worden aan diegenen verstrekt die in 3 jr. hun schuld niet kunnen betalen. De situatie is niet van dien aard dat er sprake is van een “precaire” situatie. 2 x aan de balie en 1 x telefonisch met navraag. Dus…

    Het is voor mij niet moeilijk om naar de GKB te gaan, want de zaak moet op een of andere manier tussen nu en anderhalfjaar opgelost zijn. Dat is mijn doelstelling.

    Ik heb nog een instantie in mijn achterhoofd die mijn maatschap. werker laatst had aangegeven. Zit op dezelfde afdeling. Via hen ga ik het proberen. Hoop dat ik binnen 2 weken een afspraak kan plannen. Anders is het toch plan B en bij dezelfde bank blijven tot dit gezeik afgelopen is (ja, sorry moest eruit). En wanneer het dan zover is, dan ligt de wereld aan mijn voeten.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Redactie, Michael

    UPDATE: Tv-spotjes die consumenten verleiden om geld te lenen, zonder dat gecontroleerd wordt of zij al geregistreerd staan bij het Bureau Krediet Registratie, mogen binnenkort niet meer uitgezonden worden. Meldt onder meer NRC Handelsblad. ”Maar álle tv-spotjes voor geldleningen verbieden, is volgens het kabinet onmogelijk. Ook al wil een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer dat het wel gebeurt.”

      /   Beantwoorden  / 
  11. bkrsjit

    van mij mogen er nog 75 bijkomen als weldus.nl
    omdat als je goe om je heen luister de meeste bkr’s komen door keine achterstallige betalingen bv telefoontje wat zoek is,postorder bedrijd wat verotte spullen niet terug neemt of spullen die nooit zijn aangekomen enz,,,
    dus vaak zo dat het niets te maken heeft met niet kunnen betalen maar niet willen betalen.

      /   Beantwoorden  / 
  12. roberto

    kijk weet je wat het ook is. heel veel mensen brengen zichzelf in de problemen . maar weten daar ook mooi uit te komen.
    b.v. scheiding –rekeningen niet betalen– en de 1 heeft maar 1000 tot 3000 bkr registratie in zijn leven gehad en de ander 3000 tot bizar hoge bedragen tot tonnen dus wat is wel mogelijk en wat niet als je al eerder een schuld heb gehad weet je dat het niet fijn is en hoe je het ken oplossen. maar die weet ook dast hey beste is om eruit te blijven b.v. als je gescheiden ben en de schuld is verdeeld en begin een nieuw leven zorg dat de hypotheek op jou naam staat alleen op jou naam kan bij een eventuele nieuwe relatie die nog is kapot gaan geen problemen komen mensen willen ook heel vaak een te hoge hyphotheek.kijk der zijn ook huizen van een ton .je hoeft niet persee in een huis van 350.000 te wonen maar heel veel mensen willen dat en komen daardoor in de problemen. en het is ook geen excuus ik heb toen een rekening niet betaald van b.v. telefoon,boete,paar huurtermijnen,dat is onzin dat heb je zelf gedaan want die mensen die dat doen rijden wel vaak in een auto en nog een mooie ook. en dit bied natuurlijk een hel mooie mogelijkheid om toch aan een hyphotheek te komen ik zit er zelf ook aan te denken om het te gaan doen .kijk ik heb maar totaal 2500 schuld gehad en daar ben ik een jaar vanaf . dus ik ga ook eens kijken wat de mogelijkheden zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Redactie, Michael

    ”Wij schrikken niet van een negatieve BKR-registratie,” zeggen ze in hun huidige commercial (klik door naar site Weldus in blogbericht boven). Met zo’n zinnetje kun je alle kanten op. Alle aanvragen worden apart en grondig bekeken denk ik.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Mark

    Allereerst wil ik even kwijt dat de BKR een mooie doelstelling heeft door er voor te zorgen dat mensen zich niet in de nesten (kunnen) werken.

    Ik heb zelf vanaf 2002 tot 2005 in de WSNP gezeten en ja, dit was mijn eigen fout (koopverslaafd en drugsverslaafd). Ik heb binnen de WSNP 86% van mijn schuld (circa 26.000 euro) kunnen aflossen en het heeft mij geleerd om beter met de centen om te gaan. Voor mijn verslavingen ben ik af geholpen.

    De overige 14% van mijn schulden heb ik na de WSNP nog zelfstandig afgelost, al was dit geeneens noodzakelijk geweest volgens de uitspraak van de rechter.

    Nu woon ik samen met mijn vriendin in een huurhuis, als alleen verdiener. En ben trotser dan ooit, aangezien ik het allemaal kan doen zonder schulden te maken. Maar het kriebelt natuurlijk wel om hier in de omgeving (Noord-Limburg) op zoek te gaan naar een huisje, maar een lening krijgen… nee dat gaat niet lukken voor 2010.

    Waarom 2010? Omdat de registratie van de BKR nog 5 jaar lang blijft staan en omdat sommige oude schuldeisers nog steeds geen einddatum vermelden (al wordt daar ook aan gewerkt).

    Ik vraag absoluut geen medelijden, alles heb ik aan mezelf te danken dus wacht wel lekker tot 2010.

    En voor de mensen die nu nog met schulden zitten, informeer bij de sociale dienst naar de WSNP. Het enige nadeel hiervan is dat als je de Postcode loterij wint, je alsnog aan die 3/5 jaar vastzit. Het is namelijk niet alleen botweg aflossen, het is ook een leertraject.

    Mvrgr,

    Mark.

      /   Beantwoorden  / 
  15. snegemnaj

    ze moeten al die reclames over lenen op de tv verwijderen, er worden je gouden bergen beloofd, en maken geen van allen iets klaar.
    als je namelijk een bkr hebt, kom je gewoon niet aan de bak bij de banken, dus ook niet bij weldus zoals ze zeggen.
    je kan beter iemand doodschieten, dan wordt je niet zo zwaar gestraft als iemand met een bkr notering.
    en dat is nou nederland, allemaal averechtse wetjes, wittenboordencriminaliteit.bahbah

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.