Waarschuwing verplicht bij leenreclame op televisie en internet

Reclame voor leningen op tv en internet gaan voortaan gepaard met een waarschuwing voor onoverko- melijke financiële problemen. Daar- naast worden de mogelijkheden om rood te staan beperkt. Dat zijn twee van de maatregelen waarmee het kabinet de strijd aanbindt met problematische schulden, melden diverse media. "Mensen krijgen meer geleend dan ze kunnen aflossen", zei staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA). Hij wilde eigenlijk een totaalverbod op de spotjes, maar dat bleek juridisch niet haalbaar. Daarom blijft het bij een waarschuwing. Advertenties die de mogelijkheid biedenom de registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) te omzeilen, worden wel verboden. De oud-wethouder van Amsterdam spreekt uit ervaring als hij zegt dat de schuldenproblematiek een veelkoppig monster is, met verschillende oorzaken en gevolgen. ten als gevolg van schulden en een ‘'hardnekkig en omvangrijk probleem."

Lees ook:Klacht tegen Weldus’ tv-spotje ‘lenen zonder BKR’
Lees ook:Zet je vrijgekomen spaarloon op een bank van IKEA-reclame
Lees ook:Sociale Zaken start volgende maand campagne ‘Omgaan met geld’
Lees ook:Zender AT5 laat reclamekenners politieke spots testen
Lees ook:Sprakeloos spotje Viona wint PvdA-wedstrijd (jurylid Terstall)

3 reacties op “Waarschuwing verplicht bij leenreclame op televisie en internet

 1. visitpeter

  Het wordt tijd dat dat irritante “waarschuwings spotje” GELD LENEN KOST GELD verdwijnt.
  Mensen met een laag inkomen lopen een veel hoger risico om geld te moeten lenen. Voornamelijk huishoudens “alleenverdieners”. Dat soort huishoudens houden elke maand geen geld over en komen eerder elke maand geld tekort. Onvrijwillig moet dat soort huishoudens geld lenen.
  Zij kunnen alleen geld lenen tegen hoge rente. Ook mogen dat soort huishoudens geen rente van de belasting aftrekken. Voor hun kost geld lenen inderdaad geld. Dat huishouden wil daarom een bijbaan erbij nemen om geen geld te hoeven lenen. Maar de overheid heeft veroorzaakt dat dat soort huishoudens ook geen bijbaan kunnen/mogen hebben. De overheid heeft o.a. mogelijk gemaakt dat de banen van Nederlanders worden ingepikt door honderdduizenden gasten uit o.a. Oost Europa. Rijke huishoudens “twee verdieners” en met hoge inkomens lenen graag vrijwillig geld. Zij kunnen een goedkope lening krijgen en daarnaast mogen zij ook nog rente van de belasting aftrekken. Voor dat soort huishoudens kost geld lenen geen geld. Tot zo ver.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Redactie, Michael

  @Visitpeter: Rente op consumptieve leningen mag je volgens mij niet aftrekken van de belasting, hoeveel je ook verdient. Lang geleden was dat wel het geval.

    /   Beantwoorden  / 
  1. visitpeter

   @ Michael
   Lening = Lening
   Rente = Rente
   Wat is dat nou een erg zieke idee (wet) dat de ene huishouden (de armen) alleen een dure lening tegen zeker meer dan 10% kan krijgen en de rente van die lening niet van de belasting mag aftrekken. Dat de andere huishouden (de rijken/ eliten) een goedekope lening tegen zeker minder dan 5% kan krijgen en ook nog de rente van de belasting mag aftrekken. Die wet is heel waardeloos en oneerlijk. Laat de overheid zo snel mogelijk dat aanpassen. De armen moeten een goedkope lening kunnen krijgen en daarnaast mogen zij de rente van de belasting aftrekken. Dat vind ik het meest logische wet.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.