‘Kamer overweegt deelverbod op alcoholreclame’

Er tekent zich een Kamermeerderheid af voor een gedeeltelijk verbod op alcoholreclame, meldt dagblad Trouw. Een motie van de ChristenUnie kan waarschijnlijk rekenen op steun van de linkse partijen en de SGP. Maar ook het CDA, dat zich eerder tegenstander toonde van een reclamebeperking, lijkt op te schuiven. "Wij gaan positief kijken naar de motie van de ChristenUnie", aldus Kamerlid Janneke Schermers, CDA-woordvoerster gezondheidsheidszorg. "Het zou kunnen dat wij gaan afwijken van ons eerdere standpunt." De VVD en waarschijnlijk ook D66 en de Partij voor de Vrijheid zijn tegen de motie. De ChristenUnie wil na het kerstreces in de Tweede Kamer voorstellen reclame op radio, tv en in
de bioscoop te verbieden, tussen zes uur 's ochtends en negen uur 's avonds. De maatregel is bedoeld om kinderen te vrijwaren van alcoholreclame. De ChristenUnie noemt de cijfers over alcoholgebruik in Nederland 'zorgwekkend'.

De industrie heeft zich altijd fel verzet tegen reclamebeperkingen. De sector vindt dit soort maatregelen 'symboolwetgeving.' Het verbannen van alcoholreclame uit het openbare leven kan volgens de branche een averechts effect hebben. Alcohol zou daardoor juist geheimzinniger en spannender worden voor jongeren, aldus het bericht in Trouw.

In 2005 besloot minister Hoogervorst (volksgezondheid) een voorstel tot reclamebeperking in te trekken, toen bleek dat er voor dat plan onvoldoende draagvlak was in de Tweede Kamer. Deze week gaf de minister het startsein voor een nieuwe landelijke voorlichtingscampagne, die zich vooral richt op ouders.

Lees ook:‘Beperking alcoholreclame ligt op formatietafel’
Lees ook:Minister Bos: boete op ‘foute’ tv-kredietreclame maximaal €500.000
Lees ook:Misleidende kredietreclame wordt hard aangepakt
Lees ook:Seksreclame op commerciële tv-zenders mag blijven van Plasterk
Lees ook:Erotische reclame op tv: kamer wil ‘telemisleiding’ aanpakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.