Groene stroom-reclame: ‘Essent misleidt consument’

Energieleverancier Essent misleidt consumenten met zijn reclames over groene stroom uit palmolie, want plantage kappen is niet duurzaam produceren. Zo heeft de Reclame Code Commissie beslist. Zie eerder bericht. Milieudefensie had een klacht ingediend. Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. De olie komt van plantages in Zuidoost-Azië. Essent gebruikt de olie in zijn centrales om stroom op te wekken.

Deze stroom werd aan consumenten aangeboden als groene stroom, die duurzaam wordt geproduceerd. Milieudefensie vond dit echter misleidend en diende een klacht in bij de commissie. De spotjes moeten worden gestopt.

Lia van Wijk, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie: ‘Niet alleen verdwijnen er tropische bossen, door de aanleg van de oliepalmplantages worden ook grond- en arbeidsrechten van de lokale bevolking geschonden. Verder gaat de palmolieproductie gepaard met vervuiling van bodem en water.‘

Essent beweerde dat palmolie duurzame biomassa zou zijn, zonder negatieve gevolgen voor de lokale milieu- en leefomstandigheden. Die uitspraak blijkt dus onjuist, aldus Milieudefensie. Evenals de bewering van Essent dat men een controlesysteem hanteert dat de duurzaamheid bewaakt. ''Essent heeft moeten toegeven dat een controlesysteem voor palmolie nog niet bestaat.''

De pressiegroep vindt dat Essent moet inzetten op echt duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Biomassa kan alleen als vaststaat dat die van duurzame afkomst is en regionaal wordt geproduceerd. ‘Het is schandalig dat we ons energieprobleem hier afwentelen op landen in het Zuiden,' aldus Van Wijk.

 

Lees ook:Code Commissie oordeelt over groene stroom Essent
Lees ook:Zelfs het gas wordt groen met helemaal groenpakket Essent
Lees ook:NL Energie-aanval op prijzen Essent ‘misleidend’ genoemd
Lees ook:SP Tilburg is tegen: ‘Essent verrommelt stad met billboards’
Lees ook:Bolkestein haalt uit naar advertentie Milieudefensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.