Zuivelbranche wil reclame Alpro Soja stoppen


Mot in de melktent, om de reclame. Sojaproducten worden steeds populairder in Europa, het merk Alpro groeit als kooi en de sojalobby wil niet meer alleen de ’’alternatief levende consument’’ als klant hebben. Met steun van Floortje D. En de zuivelbranche vindt die opmars maar zozo, blijkt. Alpro Soja –onderdeel van de Nederlandse Vandemoortele Groep- wordt voor de rechtbank gedaagd door de Nederlandse Zui¬vel Organisatie (NZO). De brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie wil via een kort geding

afdwingen dat Alpro stopt met enkelereclamespotjes. In de spotjes beweert het bedrijf dat sojamelk een soort melk is. Volgens de NZO mag het sojaproduct geen melk genoemd worden en in dat in strijd met de wet, meldt het Agrarisch Dagblad.

Waarom NZO niet bij de Reclame Code Commissie aanklopt is niet duidelijk.

Lees ook:Koe maakt reclame voor organische melk
Lees ook:Bijna gewonnen, zegt ze, in judomeisje-spot Campina
Lees ook:Melk moet-spotjes voor holbewoners, dus afblijven van bier of fris
Lees ook:Ongewone melkcampagne in de krant: Hoe gewoon is melk?
Lees ook:Geestige Israelische commercial over melk-met-meer-ijzer-erin

2 reacties op “Zuivelbranche wil reclame Alpro Soja stoppen

  1. Tom

    Als ze toch bezig zijn moeten ze gelijk kokosmelk zien te verbieden. Is ook geen beest voor uitgemolken en mag dus ook geen melk heten.

    Soja wordt in Nederland hoofdzakelijk gebruikt als veevoer, dus de “echte” melk komt al tot stand met soja…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Redactie, Michael

    UPDATE: De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) won het kort geding tegen Alpro Soja. De rechtbank van Breda heeft het bedrijf opgedragen om te stoppen met reclamespotjes en advertenties voor sojaproducten, meldt Food Holland. In deze uitingen wekt Alpro de suggestie dat sojadrinks en desserts een soort melkproducten zijn en dat sojaproducten gezonder zijn dan zuivel omdat zuivel en zuiveldesserts cholesterol bevatten. De rechter acht dit misleidend en onrechtmatig.
    Naar het oordeel van de rechter wekt de slogan “je melk met of zonder cholesterol” de suggestie dat sojamelk een product is dat met echte melk kan worden vergeleken. Deze “nevenschikking van echte melk en sojamelk” acht de rechter misleidend. Om die reden wordt de reclame voor de sojadrink dan ook onrechtmatig geacht.
    Ook de suggestie dat sojaproducten gezonder zouden zijn omdat melk cholesterol bevat, wordt als onrechtmatig aangemerkt. In het vonnis wordt hierover opgemerkt: “Vanwege het geringe gehalte aan cholesterol kan melk ook niet worden aangemerkt als ongezond, temeer omdat het menselijk lichaam cholesterol nodig heeft. Dat melk op andere gronden ongezond is, is niet gebleken.”
    De door Alpro Soja gewekte suggestie dat zuivelproducten ongezond zijn, is voor de rechter voldoende reden om de reclame-uitingen op televisie en in advertenties van sojatoetjes ook onrechtmatig te achten, aldus Food Holland.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.