Vaticaan woest om foto zoenende paus in Benetton-reclame, ook Obama, Merkel en Sarkozy en Netanyahu unhappy

Het Vaticaan is woedend, maar zal niet niet de enige zijn, om een nieuwe reclamecampagne van modemerk Benetton. In de provocatieve campagne, niet de eerste van dat merk, is de paus op een van de uitingen zoenend afgebeeld met de prominente Egyptische moslimgeestelijke Ahmed al-Tayeb. Met de campagne roept het merk op om haat te laten varen, in de ‘unhate’-campagne. Naast de foto van de paus en al-Tayeb zijn ook andere politieke tegenstanders zoenend op de foto’s te zien, zoals president Obama met Venezuela’s Chavez en, voorspelbaar, bondskanselier Merkel met president Sarkozy, en de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Zie de andere publiciteitsstunten, uh,campagne-uitingen van het qua verkopen in zwaar weer verkerende Benetton-merk in de OVERLEES.

Het Vaticaan reageerde disteren al woedend en sprak van een ‘grove belediging’ van Benedictus XVI, waarna Benetton de uiting terugtrok, volgens de NOS. Door de woede van het Vaticaan lijkt de campagne echter alleen maar meer aandacht te krijgen. Benetton staat bekend om zijn controversiële campagnes, die vaak over grote thema’s als discriminatie, honger of wereldvrede gaan. Het modebedrijf heeft een eigen reclame-afdeling om de campagnes te bedenken, maar volgens Ads of the World is reclamebureau Fabrica in Italië deze keer de maker. Hier de laatste uiting in de serie. De posters zijn gisteren grepresenteerd en ook meteen op straat te zien in onder meer New York, Rome en Milaan. Bij de UNHATE-campagne hoort ook een film van regisseur Laurent Chanez en via de site wordt opgeroepen om zelf zo’n poster te maken.

Overigens doen de beelden van zoenende wereldleiders denken aan de reclame voor boter uit 1996, meldt HP De Tijd. Die haakte geestig in op de oude vete tussen voetballers Frank Rijkaard en Rudi Völler. “Zowel de boterreclame als deze zoenfoto’s brengen diezelfde boodschap over: het terugbrengen van liefde tussen twee tegenstanders,” zo meent Dick van der Lecq van reclamebureau Etcetera. PS Ik kon vanochtend ff niet komen op de naam van die Duitse voetballer, anders had ik dit meteen toegevoegd.

 

 

Lees ook:Johan Cruijff en Louis van Gaal kussen elkaar in Benetton-reclame
Lees ook:‘Paus Benedictus XVI krijgt eigen reclamekanaal op YouTube’
Lees ook:RVD over eigen werk: ‘Impact Postbus 51-campagnes verbeterd’
Lees ook:Reclame mannenondergoed JBS gestopt, ‘discrimineert’ vrouwen
Lees ook:Bestedingen aan Postbus 51-campagnes verder gedaald in 2007

4 reacties op “Vaticaan woest om foto zoenende paus in Benetton-reclame, ook Obama, Merkel en Sarkozy en Netanyahu unhappy

 1. MBT

  Si beau, je l’aime.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Josje D.

  Abbas en Chavez zullen ook wel ‘unhappy’ zijn erover maar die pasten zeker niet meer in de kop haha.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Redactie, Michael

  @Josje D: Klopt van dat passen, moest een keuze maken, was al zo lang. Abbas en Chavez zullen nu wel jaloers zijn ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 4. Niles

  Jammer van dat woordje ‘Unhate’ erboven. Volsterkt overbodig. Maakt het hele idee stuk.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.