BNR’s reclamecolumnist Roorda vindt dat BNR meer reclame moet maken

BNR kantoor jarigBNR bestond vorige week 15 jaar en dat werd goed gevierd. ”Het gaat geweldig met het bedrijf de FD Mediagroep; althans ik zag louter juichende bekjes en hoorde alleen maar winnende woorden,” aldus reclameman Eugène Roorda in zijn BNR-column vandaag. ”Nou ben ik de laatste die de feeststemming wil bederven, maar een vraagje over het marktaandeel BNR lijkt me wel op zijn plaats.” Dat is 0.9 procent. ”0.9 procent marktaandeel na 15 jaar topradio maken met voorzienige hoofdredacteuren als Bicker Caarten, Paul van Gessel en Sjors Frölich. Excellente presentators als Tom van ‘t Hek, Wilfred Genee, Rens de Jong, Ruud Hendriks, Roelof Hemmen, Hugo Reitsma, Petra Grijzen en Paul van Liempt; vooral laatstgenoemde is een koning. Plus sublieme duiders en columnisten. Ik noem Rob Jansen, Kees de Kort, Peter Verhaar en Bernard Hammelburg.” Waarom is dat zo laag? De reclameman weet dat wel.

”BNR won de afgelopen jaren alle prijzen voor het beste radiostation van Nederland. En toch, nog geen 1%! Met nota bene dat linksdragende en seksloze Radio 1 als enige tegenstander. BNR doet veel goed, maar kennelijk óók iets verkeerd. De spontane bekendheid is nu 30 procent, geholpen 40 procent.,” vervolgt Roorda (foto links), mede-oprichter en creatief voorman van Roorda Reclame zijn column op BNR.

”Nu weet ik niks van radio maar wel iets van marketing: 30 procent spontane bekendheid na 15 jaar is wel een beetje sneu. Ik weet wel hoe dat komt: BNR maakt nul reclame voor zichzelf. Nou ja, we zien wel eens een postertje, horen een soundje of slagzinnetje, allemaal klein bier getapt voor de bestaande fans. Weet u: de enige reclame die bewezen effectief is, is tv-reclame. Alle wereldmerken zijn wereldmerken geworden dankzij televisiereclame. Google niet neen, fijn, maar de rest wel.

”Geen mediabedrijf met twee zulke sterke specialty-merken investeert zo weinig als de FD/BNR Mediagroep. Dat is het rare met dit soort clubs; ze hijgen furieus achter adverteerders aan maar zichzelf op het publieke schild hijsen, ho maar. Terwijl iedereen weet dat alleen flamboyante consistentie loont in onze marketing gedomineerde maatschappij. Adverteren doet begeren, moeilijker is het niet.

”De marktpotentie van FD en BNR is naar mijn smaak veel groter dan de huidige marktaandeeltjes. Reclame maken is een investering in de eigen toekomst. Dat begrijp je of niet. Nu het meest opmerkelijk: de hoogste baas van FD Mediagroep is een voormalig reclameman. Hallo daar…”

Lees ook:Reclameman Roorda: ‘Iedereen sponsort maar raak op OS Londen’
Lees ook:Roorda: ‘Reclame maken is de consument manipuleren’
Lees ook:Roorda: ‘Alles wordt bereikbaar en ook verkrijgbaar’
Lees ook:Internationale reclamereuzen gaan brievenbus reclame maken in Nederland zegt Roorda
Lees ook:Weddenschap reclamemannen over uitslag Manunited-Barça haalt krant als advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.