Reclameman Roorda: ‘Iedereen sponsort maar raak op OS Londen’

Iedereen sponsort maar raak op de Olympische Spelen, constateert BNR’s reclamecolumnist Eugène Roorda. ”Nu weet ik wel: de sport kan niet zonder sponsors. En ik gun de sporters alles. Maar bij het reclame effect kun je vraagtekens zetten. Het zal helpen aan de spontane naamsbekendheid. En bekendheid is tegenwoordig alles. Maar of die bekendheid ook wordt omgezet in koopgedrag, moeten we nog maar afwachten. Laat staan of het goed doet aan je merkkracht of merkwaarden.”

 

”Marleen Veldhuis werd tijdens deze Olympische spelen gesponsord door Blue Band. En Ranomi Kromo door Peijnenburg Koek. ”Judoka Henk Krol door Hertog ijs, Marianne Vos door Sanex, de Beach volleymeisjes door Kia, de roeiploeg door Omo, de plankzeilers door Bakkerij het Stoepje en de dressuurruiters door Aldi. ”En de feestjes in het Holland Heineken House werden gesponsord door Melkunie. U denkt dat ik een dolletje maak? Daar zou u best gelijk in kunnen hebben. Alleen, zeker weten doet u het niet,” aldus reclame-columnist Eugene Roorda (foto) in zijn column op BNR vandaag.

”Wist u dat alle r eclame van Adidas tijdens deze Spelen – a raison van tientallen miljoenen euro’s – door u en mij worden toebedacht – aan hun concurrent Nike? Kennelijk werkt ons brein zo. We zien primair wat we willen zien. De merken die zich het sterkst in ons geheugen hebben genesteld zitten vooraan in de hersenkwab.

”Een mooi voorbeeld hiervan was 30 jaar terug in het Olympisch Stadion van Amsterdam – tijdens een cupwedstrijd van Ajax. Op de vraag achteraf aan de toeschouwers welke reclameborden ze langs het veld hadden gezien – zei een grote meerderheid: Philips. Dat kon niet waar zijn; er stond helemaal geen Philips bord. Kennelijk schenen de lampen die avond nogal uitbundig. En associeerde men dat schijnsel onmiddellijk met Philips. Philips is later alsnog boarding gaan plaatsen.

”Zelfs als reclameman zie ik door de bomen het bos niet meer. Er wordt mij elke avond ook steeds weer iets aangeboden. In nederige dankbaarheid hang ik languit voor de buis Mijn uitzending wordt altijd mede mogelijk gemaakt door Jamin, Centraal Beheer, Amstel Bier of Goudkuipje. Of door Gamma, Duracell, Jupiler of Opel, daar wil ik vanaf zijn.

”Nu weet ik wel: de sport kan niet zonder sponsors. En ik gun de sporters alles. Maar bij het reclame effect kun je vraagtekens zetten. Het zal helpen aan de spontane naamsbekendheid. En bekendheid is tegenwoordig alles. Maar of die bekendheid ook wordt omgezet in koopgedrag, moeten we nog maar afwachten. Laat staan of het goed doet aan je merkkracht of merkwaarden.

”Overigens wordt ook deze reclame columnist zwaar gesponsord. Door Roorda Reclamebureau, het Financiële Dagblad, BNR, Samsung,  Otto Workforce en Aegon. Of ze er baat bij hebben? Enorm!”

[PS]

 

Lees ook:Reclamemaker Roorda: ‘Macht is allang aan de markt’
Lees ook:Roorda: ‘Premiers gaan niet op zeepkisten staan’
Lees ook:NOC*NSF-sponsor Unilever start corporate campagne OS Beijing
Lees ook:Roorda: ‘Reclame-opvoeding? Vergeet politieke reclame niet’
Lees ook:Terugroep-advertentie Philips Café Gourmet-koffiezetapparaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.