Sponsordrama dreigt: Nike wil Adidas’ Mannschaft

De Amerikaanse sportgigant Nike heeft 500 miljoen euro geboden om sponsor te worden van het Duitse nationale voetbalteam. Dat wordt al sinds 1954, het jaar van de eerste Wereldtitel van der Mannschaft, gesponsord door Nike's Duitse aartsconcurrent Adidas. Deutsche Welle  World Online meldt verder dat een overstap niet alleen een drama zou zijn voor Adidas, maar waarnemers verwachten ook dat Duitsland's nationale trots het zwaar te verduren krijgt. Het Wereldkampioenschap werd in 1954 mede gewonnen dankzij de door Adidas-oprichter Adi Dassler ontwikkelde destijds revolutionaire inschroefnoppen. Het contract zou acht jaar lopen en volgens DFB-voorzitter Theo Zwanziger zes maal meer

opbrengen voor der Mannschaft dan het huidige contract met Adidas. Het Duitse bedrijf heeft een dispuut met Duitse voetbalbond over de lengte van het contract, blijkt. De DFB gaat er vanuit dat het huidige eindigt in 2010, terwijl Adidas zegt dat het pas afloopt eind 2014.De zeer invloedrijke Duitse voetbalheld Franz Beckenbauer heeft de Duitse voetbalbond al gewaarschuwd dat juridische stappen kunnen volgens, als de DFB het bod van Nike meteen naast zich neerlegt.

Nike sponsort en kleedt al Brazilië, dat vijf keer wereldkampioen werd. Puma sponsort de huidige wereldkampioen Italië. Adidas heeft contracten met, naast vooralsnog Duitsland -verrassend derde bij het WK in eigen land dit jaar- belangrijke voetballanden als Argentinië en Frankrijk.

Op de beurs staan de aandelen van Adidas sinds begin dit jaar onder druk. Volgens sommige waarnemers als gevolg van geruchten dat het contract met het nationale Duitse team op losse schroeven zou staan – in plaats van goed vastgeschroefde noppen.

(foto: DPA/Deutsche Welle)

Lees ook:Nike-schoen Torres scoort in Adidas-finale van EK Voetbal
Lees ook:Duitse sponsor Adidas nu al winnaar van Argentinië-Duitsland
Lees ook:Nike sleept topvoetballer Diego voor de rechter vanwege Adidas
Lees ook:Nike valt Adidas en Reebok in India aan met cricketfilmpje
Lees ook:Vodafone verlengt F1-sponsorcontract McLaren t/m 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.