40-jarige SIRE vraagt burgers ideeën voor ‘betrokkenheids’campagne

Met haar jubileumcampagne ‘U mag het zeg- gen' roept 40-jarige SIRE/Stichting Ideële Reclame, vanaf vandaag Nederlanders op hun maatschappelijke betrokkenheid te laten zien door actief onderwerpen van zorg aan te dra- gen voor haar nieuwe campagne voor '08. "Wij draaien hiermee voor één keer de rollen om door burgers te betrekken bij ons werk. We willen laten zien dat het absoluut nuttig is om maatschappelijk relevante onderbelichte onder- werpen op de publieke agenda te zetten", aldus directeur Adri de Vries. Zo stelt SIRE, waarin de reclame- en communicatie- branche onbezoldigd samenwerkt bij het maken van campagnes, al sinds 1967 met succes vele onderwerpen aan de orde, maakt ze bespreek- baar en agendeert ze bij burgers, opinieleiders en besluitvormers. Ruim 95 campagnes zagen het licht, zoals ''De maatschappij dat ben jij'', ''Je bent een rund als je met vuurwerk stunt'', ''Wie is die man die zondags het vlees snijdt'', ''Kort lontje'', maar ook

eenzaamheid, dyslexie en overgewicht kwamen o.m. aan bod.

Op het interactievedigitale platform, te vinden op http://www.sire.nl kan iedereen een maatschappelijk onderbelicht onderwerp aandragen of een stem uitbrengen op een onderwerp, meldt SIRE vandaag. ‘'Of iemand zich nou druk maakt over het milieu, de naschoolse opvang of de gezondheidszorg, de website dient als platform voor ieders zorg.''

Uit de vijf thema's die de meeste stemmen krijgen, kiest een jury van media- en communicatieprofessionals het thema voor de nieuwe SIRE-campagne in 2008. De burger wordt geactiveerd via advertenties in kranten, tijdschriften en huis-aan-huisbladen (zie voorbeeld), radio- en televisie-commercials en outdoor reclame. De campagne loopt van 14 augustus tot 25 september 2007.

Het 40-jarig jubileum van SIRE, die dus volledig los van de overheid staat -wat ten onrechte nog wel eens wordt gedacht- heeft als thema ‘Van ik naar wij', waarmee de stichting aangeeft dat ''mensen niet alleen voor zichzelf moeten opkomen, maar ook een eigen bijdrage kunnen leveren aan een verantwoordelijke en solidaire samenleving.''

Naast de publiekscampagne viert de stichting het lustrumjaar met een congres over het thema maatschappelijke betrokkenheid en er komt een jubileumboek waarin 40 Nederlandse topfotografen hun visie op een loyale samenleving in beeld brengen; de lustrumviering eindigt met een fototentoonstelling van de gepubliceerde foto's in het Museum van der Togt in Amstelveen van 22 november tot 9 december.

Op verzoek van SIRE heeft onderzoekbureau Trendbox nog een onderzoek verricht onder Nederlanders. ''Een overgrote meerderheid (86%) van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar activiteiten verricht die duiden op maatschappelijke betrokkenheid. We weten dit echter niet van elkaar. En schatten daarom de betrokkenheid van onze medeburgers massaal te laag in: slechts 20% vindt de gemiddelde Nederlander daadwerkelijk maatschappelijk betrokken. Zelf schatten we in wel bekend te staan als (zeer) betrokken bij de maatschappij (54%)'', aldus het onderzoek.

Lees ook:Máxima bij jubileumcongres 40-jarige Stichting Ideële Reclame/SIRE
Lees ook:Fototentoonstelling SIRE 40 jaar over solidariteit opent in Amstelveen
Lees ook:Dierenleed, tolerantie, ziektes troef als onderwerpen SIRE-campagne
Lees ook:Indringende ‘Ik ben er nog’-campagne van SIRE gestart
Lees ook:Mensen met psychische klachten via advertentie gezocht door SIRE

11 reacties op “40-jarige SIRE vraagt burgers ideeën voor ‘betrokkenheids’campagne

  1. J.W. Rameijer

    Doe wat aan de voorkoming van geluidsoverlast. heel veel mensen hebben daar heel veel last van. Opgekropte woede, frustratie, machteloosheid. Ten aanzien van brommers die met knetterend lawaai de stilte aan stukken scheuren, de harmonie in de huiskamer verstoren of mensen op een terrasje de stuipen op het lijf jaagt. Of zware motoren die met hun diepe brommende geluid het huis doen trillen en je helemaal van slag brengen. Of die opgevoerde Golfjes die met denderende knalpotten het hart in je keel jagen.
    De stress vliegt omhoog, je woede. De rust en harmonie verstoord.
    En vaak vliegen deze brommers, bijvoorbeeld van de Pizza bezorgdienst, ook nog met onverantwoord hoge snelheid over de straten.
    De nieuwe helden in hun ogen, maar in de ogen van veel anderen levensgevaarlijke lawaaischoppers.
    De politie doet er nauwelijks of niets aan. Kennelijk te moeilijk.
    Nodig is een goed onderzoek naar de gevolgen van geluidsoverlast, voorlichting, wetgeving en handhaving. Als er na waarschuwing enkele brommers en motoren in beslag worden genomen, is het zo over.
    En het is gemakkelijk te verhelpen. Net als de uitstoot van dieselgassen moet toch ook de “uitstoot” van geluid te beperken zijn?
    Laat de mensen trots zijn op hun brommer en motor die “fluisterend” over de weg gaat, met al zijn vele PK’s.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eline Eerbeek

    Sire,

    In de krant las ik een artikel over depressieve jeugd. 18.000 kinderen in de pubertijdsleeftijd zouden op een wachtlijst staan voor behandeling. Sommige jongeren zouden zo wanhopig zijn, dat ze een zelfmoordpoging ondernamen welke nog bijna zou zijn gelukt. Ook onder invloed van een internetpagina zouden veel jonge mensen dezelfde pogingen wagen.
    Dit gegeven baart mij grote zorgen. Wij hebben een kleinzoon van 9 jaar, die zich op het moment ook al grote zorgen maakt over hoe het eigenlijk verder moet met deze wereld
    (hij is super sensitief), maar wordt goed opgevangen er wordt naar hem geluisterd en aandacht aan besteed, maar wat als hij ook in de pubertijd problemen krijgt?
    Is het niet van de zotte dat, waar er zoveel aandacht is voor homohaat, ABN-Amro, etc. etc. er geen interesse is voor zo’n groot
    probleem van nu en voor de toekomst?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Redactie, Michael

    @Eline Eerbeek: Wellicht is er een misverstand in het spel, maar wij zijn niet verbonden met de Sire-organisatie. Stuurt u uw zeer goede suggestie aub even rechtstreeks naar Sire!
    Ze zijn bereikaar via het volgende adres: http://www.umaghetzeggen.nl/

      /   Beantwoorden  / 
  4. jenny ligtenberg

    het “geknuffel” met het witte huis/amerika door onze regeringen v.d. laatste 60 jaren moet afgelopen zijn!! onder het mom “peace & security” lijdt de hele wereld onder de terreur en de dictatuur van uncle sam haar criminele wandaden gesteund door, vooral nederlandse regering en de NAVO. FOEI!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Redactie, Michael

    @Jenny: vormt jouw reactie een suggestie voor een anti-knuffelcampagne Nederland/VS voor Sire, Stichting Ideele Reclame? Zo ja, boeiend voorstel. Moet kunnen, al ben ik het totaal niet met je opmerkingen eens.
    Maar stuur je suggestie graag even opnieuw op, maar dan naar Sire zelf: http://www.sire.nl of naar http://www.umaghetzeggen.nl

      /   Beantwoorden  / 
  6. Wilna en Leo Velthuis

    Graag zou ik de ziekte (aandoening) (Slaap)Apneu onder de aandacht gebracht zien worden.
    Slaap-apneu wordt vooral gekenmerkt door luid snurken en overdreven slaperigheid. Dit snurken is vaak dermate luid dat de nachtrust van de partner erdoor verstoord wordt. Daarnaast stokt tussendoor de ademhalingregelmatig van enkele seconden tot soms een minuut of langer vele malen per uur. Ook kan het zijn dat de ademhaling regelmatig zeer oppervlakkig is. Hoe dan ook ontstaat er een groot zuurstof tekort bij de mensen die hier aan leiden, waardoor men grote kans heeft om overdag in slaap te vallen. Dit doordat men constant moe is. Bij volledige ontwikkeling van het klinisch beeld wordt het snurken onregelmatig en worden stille passages afgewisseld met episoden van zeer luidruchtige ademhaling. Het stilvallen van de ademhaling is een belangrijk gegeven.
    Wanneer hier tijdig ingegrepen wordt door het gebruiken van onder andere een speciaal masker en/ -of een operatie, kan veel leed ten positieve keren.
    De conditie neemt toe. Minder risico’s bij het bedienen van apperatuur en of het in slaapvallen achter het stuur etc. Met andere woorden… Apneu … sla er acht op!!! Je kunt er wat aan doen!!!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Redactie, Michael

    @W&L: inderdaad, onbekend en onderschat, maar als onderwerp wellicht te specialistisch voor Sire (en er zijn meer ziektes met dat euvel kampen). In dat verband: jullie linkje werkt niet want incompleet, de .nl ontbreekt. Zal proberen te corrigeren.
    Maar je weet maar nooit, stuur de suggestie dus ajb rechtstreeks naar Sire! Via de site: http://www.umaghetzeggen.nl
    (PS Misschien valt de bij jullie vast welbekende Apneu Vereniging (Ned. Ver. v. SlaapApneu Patiënten) te porren? Als ze geld hebben voor zo’n campagne, wat ik overigens betwijfel.

      /   Beantwoorden  / 
  8. de wijs

    door allerlei veiligheidsnormen dreigt de binnenvaart (letterlijk) tussen wal en schip te vallen aangaande het van en aan boord komen. het is niet mogelijk dit in t kort uit te leggen! maar neem van mij aan dat het een GROOT probleem is.

      /   Beantwoorden  / 
  9. annette

    Ik vind dat mensen,ongeacht wie,in aanmerking moeten komen voor kwijtschelding,die op het randje of net eronder op het minium leven en niet naar 2 jaar pas automatisch kwijtschelding krijgen.Je moet een een hoop papier werk invullen,sommige kunnen dat geenees,en brengt een hoop stress met zich mee.De belastingdienst hoeft maar een knoop in te drukken,en ze hebben je gegevens.Heb ik geen moeite mee,ik heb niets te verbergen.Daar wil ik me hard voor maken.

      /   Beantwoorden  / 
  10. annette

    Ik vind dat mensen,ongeacht wie,in aanmerking moeten komen voor kwijtschelding,die op het randje of net eronder op het minium leven en niet naar 2 jaar pas automatisch kwijtschelding krijgen.Je moet een een hoop papier werk invullen,sommige kunnen dat geenees,en brengt een hoop stress met zich mee.De belastingdienst hoeft maar een knoop in te drukken,en ze hebben je gegevens.Heb ik geen moeite mee,ik heb niets te verbergen.Daar wil ik me hard voor maken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.