Milieudefensie contra banken in campagne over klimaatverandering

Nederlandse banken veroorzaken met hun investeringen drie keer zoveel CO2-uitstoot als heel Neder- land in een jaar. Ze investeren 20 keer meer in ''klimaatschadelijke projecten'' zoals oliewinning en kolencentrales, dan in klimaat- vriendelijke, duurzame energie. Dat claimt Milieudefensie althans. Van de banken zelf hebben we nog geen reactie vernomen. Van de Nederlandse banken scoort ABN Amro het slechtst als het gaat om de impact op het klimaat en ASN en Triodos het best. Onder het motto "Klimaatverandering? Niet met mijn geld!" start Milieudefensie een campagne, waarbij consumenten worden opgeroepen naar een klimaatvriendelijke bank over te stappen. Even los van de vraag of die claims

wel kloppen vraag ik mij af of Milieudefensie wel goed bezig is met deze campagne. Eerst moeten ze volgens mij met de betrokken banken in discussie gaan en daarbij aandringen dat ze hun beleid -als dat inderdaad klopt- aanpassen. Verder dringt zich bij mij de vraag op of ook is meegewogen welke banken investeren in al die windmolenparken op het land en in de Noordzee? Om maar een voorbeeld te noemen.

En om oliewinning nu ''klimaatonvriendelijk'' te gaan noemen… Daarvan profiteert heel Nederland, inclusief alle Milieudefensieleden.

Lees ook:Bolkestein haalt uit naar advertentie Milieudefensie
Lees ook:Oranje bank ING investeert in groene toekomst zegt reclame
Lees ook:Bankreclame, mits correct, moet blijven, aldus Reclamewereldpoll
Lees ook:Reclamewereld-poll over noodzaak reclame bank/verzekeraars
Lees ook:‘Wat Gaat Het Worden’ WK Voetbal-voorspel site in de reclame bij ING

3 reacties op “Milieudefensie contra banken in campagne over klimaatverandering

  1. Nico Starlight

    Als ik het goed heb dan zijn Milieudefensie en andere NGO’s al meerdere keren in contact geweest met de “banken” en is verzoek om Klimaat- en Mensenrechten- vriendelijk te werken allang bekend. Denk maar aan de ophef die er was over clusterbommen en pensioenfondsen.Het smoesje van: “We wisten het niet en het gebeurde net buiten de deur” gaat niet meer op. Er gebeuren de meest walgelijke praktijken met “ons” geld en dat moet zo snel mogelijk de wereld uit.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Donald

    Milieudefensie is al 1,5 jaar in gesprek met de banken. Van de 4 grote banken hebben alleen ABN en ING geweigerd met Milieudefensie met Milieudefensie in dialoog te gaan.

    groet,

    Donald

      /   Beantwoorden  / 
  3. Redactie, Michael

    @Nico S & Donald: dank voor de aanvullende informatie, zeker nuttig voor de discussie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.