Foodbranche bepleit reclamelessen op basisschool


Alle basisscholen moeten kinderen lesgeven in bewuster omgaan met reclame, vindt de Nederlandse foodbranche, niet geheel van eigenbelang ontbloot. Die rekent ‘s lands grootste adverteerders tot zich. De lessen van kenniscentrum de Stichting Reklame Rakkers moeten overal worden ingevoerd. Ook moeten er ‘afspraken’ komen over reclame op internet. En een verbod op snoepreclame op kinderdagver- blijven. Dat adviseert de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in een rapport dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aldus het ANP.

De Nederlandse Hartstichting en de Voedsel en Waren Autoriteit roepen daar al tijden om afspraken over internetreclame. Maar de FNLI is voorzichtig. De fabrikanten willen eerst duidelijk onderscheid over welke uitingen op internet als reclame worden gezien. Websites van fabrikanten zouden daar niet onder mogen vallen, aldus het ANP-bericht.

De VWA en de Hartstichting willen strengere regels voor op kinderen gerichte reclame. Fabrikanten mogen alleen maar op kinderen gerichte reclame maken als die overeenkomen met de aanbevelingen van het Voedingscentrum, stelt de VWA.
Dus voor kinderen van 1 tot 3 jaar niet meer dan één koekje of snoepproduct per dag, want dat is al meer dan zij dagelijks nodig hebben.

Verder vindt de VWA het niet wenselijk als koekjes met chocola in reclames voor het ontbijt worden aanbevolen.
Minister Hoogervorst (foto) wil na de verkiezingen laten weten –dan is hijzelf echter al vertrokken uit de politiek, heeft hij al aangekondigd- of de regels echt aangescherpt worden. Tot nu toe heeft hij altijd gezegd dat de industrie zichzelf regels moet opleggen.

Lees ook:‘Strengere reclameregels voor voeding kinderen’
Lees ook:‘Campagne tegen overgewicht maar deels effectief’
Lees ook:‘Afspraken over reclame gericht op kinderen goeddeels nageleefd’ zegt levensmiddelenbranche na onderzoek SRC
Lees ook:‘Nieuwe mediawet moet regels bevatten voor kinderreclame/voedsel’
Lees ook:Beperking snoepreclame wens Minister van Betutteling (Rouvoet dus)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.