Archief: juni 2011

Gay-reclame lijkt te worden geaccepteerd: 50 commercials


De Amerikaanse reclamesite AdFreak zette wat zij de 50 beste ‘gay’ commercials vonden op een rijtje. Klik HIER om ze te zien. Homo’s en lesbiennes zijn een nog vrij zeldzame verschijning in Amerikaanse commercials, maar daarin komt toch verandering, constateert de site. Ze zijn er dus al wel. De geselecteerde vijftig commercials zouden de ‘beste ter wereld’ zijn en komen uit een groot aantal landen. Ze zijn verdeeld in zeven categorieën.  Oordeel zelf of ze goed zijn.

KFC-spotjes. Of hoe verschillend Kentucky-reclame kan zijn

Kentucky Fried Chicken -ik woonde ooit boven een van hun vestigingen in Londen en was er kind aan huis- heet nu KFC. En So Good is de slogan van de fastfoodketen met kipsnacks. Volgen twee commercials. Een nieuwe Engelse en een recente Nederlandse: een wereld van verschil, in alles! Aanpak, boodschap en, uiteraard: budget. De matig leuke Nederlandse met de flirtpartij, die volgens mij moet helpen bereiken dat niet alleen kipetende allochten komen snacken, is gemaakt door Leukwerkt Worldwide. Dat is het reclamebureau van de Plus-spotjes. De vrolijke, prachtig gefilmde Engelse, van regisseur Benito Montorio, heet Emergency Chairs, en is gemaakt door Londens topbureau Bartle Bogle Hegarty. Het tv-spotje bevat de song One Family die nu al een hit is (tuurlijk, beschikbaar via iTunes). Het is een cover van de hardrock-song Embrace uit 1997, lees ik op AdFreak. De zangeres is Hannah Symons van de groep Temple Cloud.

Strafreclame: Peugeot introduceert muis in nieuw online spel

Het schijnt eerder gedaan te zijn, in andere vormen, maar nog nooit online: straf reclame. Of, zoals een Amerikaan blog, AdFreak, het noemt, Endurance advertising. Het gaat om een Zweedse promotie voor de Peugeot-modellen 207 CC,  308 CC en hun sportwagen RCZ. In dit filmpje wordt ‘t (bedenkersreclamebureau Volt), kort uitgelegd. Bezoekers aan een speciale site, inloggen via Facebook, moesten hun muis klikken op hun favoriete Peugeot, en degene die dat het langst volhield per auto kreeg ‘m niet, haha,

KLM-advertentie over eerste ‘frituurvlucht’ met passagiers

Pionieren zit in het hart van KLM‘, zeggen ze zelf, in een advertentie vandaag, waarin wordt gemeld dat de eerste lijnvlucht op BioKerosine -dat is, en dat staat niet vermeld, een mix van kerosine en afgewerkt frituurvet- een feit is. Gisteren vloog de maatschappij met die brandstof met passagiers van Amsterdam naar Parijs. ”Een belangrijke stap op weg naar duurzamere luchtvaart. In september volgen er nog ruim 200 vluchten op BioKerosine op deze route,” meldt de -mooi is anders- advertentie. Met veel rode tulpen waar je typisch Hollandse patat zou verwachten, haha. Jammer dat de

advertentie in de wakkere krant geen speciaal linkje bevat naar meer gegevens over BioKerosine, want vast niet iedereen weet dat dat inhoudt en hoe belangrijk dit allemaal is. ”Mooi voor image-building”, zegt Karel Knip, de wetenschapsredacteur van NRC Handelsblad. En: “Mooie eindbestemming” voor afgewerkt frituurvet, maar is het “zeker geen wetenschappelijke doorbraak of substantiële oplossing.” We zijn Nederlanders, dus we moeten natuurlijk cynisch blijven over deze mooie first in de luchtvaart.

Ieder z’n vak!-campagne moet tekort vakmensen opheffen

Meer jongeren moeten kiezen voor wat met een sjiek woord de ambachtseconomie wordt genoemd en daarom is een nieuwe campagne gelanceerd in Den Haag. Ieder z’n vak! zet ambachtelijk vakwerk op de kaart en dat is nodig ook, want, meldt een persbericht, tot 2020 zijn in de ambachtseconomie minimaal een kwart miljoen nieu we vakmensen nodig om aan de vervangings- en uitbreidingsvraag te kunnen voldoen. ”Vergrijzing en ontgroening treffen de ambachtseconomie dubbel.” Echte ambachtsmensen uit een serie beroepen spelen er de hoofdrol in. Op de eerste 3 posters staan een fietsspecialist, een stratenmaker en een patissier, drie blanke mannen. Zij laten zien wat er zonder hen ontbreekt. Niet-blanken en een vrouw komen eraan, hadden van mij wel eerder gemogen. Wel zo verstandig. Afzender: Hoofdbedrijfschap Ambachten, dat 36 ambachtelijke branches vertegenwoordigt die samen werk bieden aan 300.000 mensen. Op site ook filmpje over start campagne.

Cate Blanchett in Australisch spotje voor pro-CO2-belasting

”… and finally, doing something about climate change.” Actrice Cate Blanchett en andere Australiërs zeggen in deze infomercial JA tegen de heffing in Down Under van een CO2-tax voor het bedrijfsleven. En dan met name voors grote industriële complexen, niet voor huishouden. ”It’s about Australia getting on with the job of cleaning up our economy. A carbon tax is an environmental tax that is levied on the carbon content of fuels. It is a form of carbon pricing.”

Door muren en op heli-platform scheuren met BMW 1M Coupé

BMW Canada verblijdt ons met het tweede scheurfilmpje, als reclame-uiting voor de BMW 1 Series M Coupé. En deze is ècht angstaanjagend: rondjes scheuren op ‘s werelds hoogste helicopter platform… Je mag ‘Like’ roepen op Facebook als je dat leuk vindt. De eerste, Concreet Walls genaamd, moet toch getruukt zijn, deze nieuwe aflevering nr twee niet. Geloof ik   Bron: rechtstreeks.

Wijntje?-reclame voor TLC, nieuwe vrouwenzender Discovery

Discovery Networks heeft ter introductie van de nieuwe Nederlandse vrouwenzender TLC op 7 juli Heineken’s aloude ‘Biertje?‘ verbasterd tot ‘Wijntje? Meldt vaksite Adformatie.  De knipoog is zelfs -ook zo origineel- in de kleur van de bierbrouwer uitgevoerd. ”De filosofie achter de campagne (…) is dat vrouwen vaak samen televisie kijken onder het genot van een glas wijn,” luidt de toelichting. Het moederbedrijf van mannenzender Discove ry Channel lanceert de lifestyle & non-fictie entertainmentzender, gericht op vrouwen van 25-39 jaar, in heel Nederland. Uitzendingen zijn vanaf 18:00 uur op Animal Planet’s kanaal, ook van Discovery. In de VPRO Gids zegt Hesther Jolly, marcom manager Discovery Europe, dat de programma’s van TLC -ooit opgericht als The Learning Channel- gaan over ”echte vrouwen, echte levens. Je kunt er iets van leren of je laten inspireren.” Ik heb vreemd genoeg nog geen NL-site van TLC, dat ‘een vriendin’ moet worden, HIER. En de  Amerikaanse.

Het glazen plafond waar je wel onder wil zitten (van Peugeot)

Het glazen plafond waar je wel onder wil zitten,’ van de nieuwe Peugeot 508 SW met panoramadak. Maar pas op met zon en hitte, want dat kan de airco misschien niet bijbenen, haha. Leuke reclame-uiting, simple commes bonjour. Gemaakt door het van origine Franse reclamebureau Euro RSCG in, nog even, Amstelveen. Had ‘m gemist, want-ie stond in Opzij. En is vast een kanshebber voor hun jaarlijkse Beste Opzij-advertentie onderscheiding (heette eerst Opzij-ste advertentie, maar nu, helaas, meest emancipatoire). Over glazen plafonds en Opzij gesproken: zie deze van Gamma. Met dank aan Gonnie, de oplettende inhaakreclametwitteraar (mooi woordje voor Scrabble .