Specsavers/Bingo in onderzoek getipt als winnaar Gouden Loeki voor AH/Route 99 en Gamma/hondje

Woensdagavond 14 januari kan het Nederlands publiek weer stemmen op zijn of haar favoriete TV commercial van het afgelopen jaar. In de live finale van de Ster Gouden Loeki wordt bekend gemaakt wie van de 10 halve finalisten (Bol.com, Jumbo, GAMMA, Albert Heijn, KLM, KNGF Geleidehonden, Calvé Pindakaas en Specsavers) doorgaan naar de live finale en welke commercial uiteindelijk tot winnaar wordt gekozen door het Nederlands publiek. Humor deed het altijd goed in commercials. Humor in combinatie met ‘sale’ lijkt dit jaar de gouden combinatie te zijn.

Onderzoeksbureau Panteia heeft onderzoek gedaan naar de emotionele impact van de 10 genomineerde TV commercials, aldus het artikel. In het onderzoek is gebruik gemaakt van FaceValue, een innovatieve methode waarbij de gezichtsuitdrukkingen van respondenten geanalyseerd kunnen worden op meer dan 400 punten. Consumenten denken vaak dat keuzes vooral rationeel worden genomen. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat onze keuzes ook door allerlei onbewuste factoren worden beïnvloed, waaronder onze emoties.

”In het onderzoek is dan ook niet gevraagd naar de bewuste voorkeur van de respondenten, maar is gemeten welke emoties (gezichtsuitdrukkingen) de commercials oproepen tijdens het bekijken ervan. Hiermee is achterhaald welke reclame de meeste emotionele impact heeft op de consument en dus grote kans maakt op de prestigieuze reclamepublieksprijs.

”In het onderzoek is gekeken naar de Emotionele Stopkracht (hoe sterk is de reclame in de eerste 5 seconden?), Emotionele Betrokkenheid (blijft de commercial boeien?) en Emotionele Buy In (raakt de commercial de juiste emotionele snaar?) van de genomineerde commercials. Een goede commercial roept veel emoties op en houdt daarmee de aandacht vast. Door analyse van gezichtsuitdrukkingen zijn deze bewuste en onbewuste emoties te achterhalen.

Het onderzoek laat zien dat de Emotionele Stopkracht voor de reclames van het KNGF, Specsavers en Albert Heijn (AH Kerst) sterk is. Met name het KNGF scoort op dit punt bijzonder goed. In de commercial zien we een man in oorlogsgebied. Even lijkt hij dood, maar na enkele seconden opent hij zijn ogen. Doordat de man nog blijkt te leven ontstaat er een positieve respons. De spanning in de scene zorgt er dus voor dat de televisiekijker minder snel naar de afstandsbediening zal grijpen. Hiermee weet de commercial goed de aandacht van de kijker te trekken, hetgeen een belangrijke voorwaarde is voor het uiteindelijk slagen van een TV commercial.

”Wanneer er wordt gekeken naar de Emotionele Betrokkenheid dan blijken met name de reclames van Specsavers, Bol.com (Zwarte Piet) en Gamma het goed te doen. De emotionele impact van deze reclames is sterk, oftewel: de kijkers blijven geboeid door de reclames. Daarnaast doen de commercials van de Gamma, Specsavers en Albert Heijn (Route 99) het op emotioneel gebied erg goed. De intensiteit van de emoties is relatief hoog en respondenten laten een hoge positieve respons (blijdschap) zien. Dit is waarschijnlijk te danken aan de humor die terugkomt in alle drie de reclames.

Loden Leeuw
In het onderzoek van Panteia is ook de commercial van HoyHoy onderzocht. Deze reclame werd op 5 januari jl. uitgekozen als meest irritante reclame en ontving hiervoor de Loden Leeuw. De reclame blijkt maar weinig emotionele reacties op te roepen in de eerste paar seconden van reclame. De kans dat de kijker weg zapt is dus groot. Ook hierna blijven de kijkers slechts matig geboeid door de commercial. Overall gezien scoort de reclame het slechtst in het onderzoek.”

Nadere toelichting bij de uitvoering van het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Panteia. Hierbij is gebruik gemaakt van FaceReader technologie. Met behulp van speciale software worden de gezichtsuitdrukkingen vertaald naar de 7 basisemoties (blijheid, verassing, verdriet, kwaadheid, angst, walging en neutraal). Deze emoties zijn universeel. De FacerReader methode is onder andere gevalideerd door de Radboud Universiteit Nijmegen. Als het artikel.

[PS] Leuk blog, Reclamewereld? Like ons dan HIER graag

Lees ook:Gouden Loeki voorspellen geen makkelijke klus
Lees ook:Programma onderbrekende reclame minder effectief: Ster
Lees ook:Onderzoek bewijst: negatieve reclame blijft beter bij
Lees ook:Humor in reclame werkt, ook al vergeet je het merk (onderzoek)
Lees ook:‘Vrolijke commercial dubbel effectief’ blijkt uit onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.