Onderzoek bewijst: negatieve reclame blijft beter bij

Surprise, surprise. Begon het niet met reclame voor inlegkruisjes? Recent voorbeeld die arme schaapjes. In tegenstelling tot wat velen denken kan reclame die negatieve emoties oproept ‘zeer effectief’ zijn, juist vanwege de impact. Adverteerders zijn vaak ten onrechte bang dat reclame die negatieve emoties oproept leidt tot negatieve associaties rond een merk, blijkt uit onderzoek van

het Belgische bureau Ameritest, waarvan we de website overigens niet konden vinden. Die emoties moeten wel goed worden gebruikt, waarschuwt de nieuwsbrief van de VEA, de vereniging van grote reclamebureaus, het Britse vakblad Admap citerend.

Het effect is vergelijkbaar met slechte personages in films. Die zijn vaak aantrekkelijker en intrigerender dan de `good guy` die wat saai overkomt. Zelfs komedies zijn op hun best als de held tegenslag ondervindt. ‘Negatieve emoties bouwen aan de verwachting op een goed einde.De factoren interessant, betrokkenheid oproepend en uniek zijn alledrie significant afhankelijk van de negatieve emoties die een reclame oproept’, schrijft de VEA.

Als reden geeft Ameritest de plek in de hersens waar emoties verwerkt worden. ‘Van oudsher is de mens gedwongen geweest beter op negatieve dan op positieve signalen te letten. Negatieve signalen leveren een shockeffect op dat de mens bijblijft.’ Misschien zo getraind door de media, door de achterkant van die advertentiepagina’s dan?

Lees ook:Do, Henny en Airen in reclame voor Surprise Surprise
Lees ook:Makelaars in verzet tegen ‘negatieve media’ over starterskansen
Lees ook:Beroerte-alarm over Mond Spraak Arm in spotje Hartstichting
Lees ook:Specsavers/Bingo in onderzoek getipt als winnaar Gouden Loeki voor AH/Route 99 en Gamma/hondje
Lees ook:Programma onderbrekende reclame minder effectief: Ster

Eén reactie op “Onderzoek bewijst: negatieve reclame blijft beter bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.