Reclame Vodafone weg uit Facebook: naast uiterst rechtse BNP-site

In Engeland hebben Telecommer Vodafone en internetbank First Direct hun advertenties teruggetrokken uit het uiterst succesvolle internatio- nale sociale netwerk Facebook (toevallig staat er een loeigroot verhaal over Facebook in de Volkskrant vandaag) toen bleek dat ze waren verschenen naast een webpagina voor de British National Party, de extreem rechtse politieke partij. Dat meldt The Financial Times. Deze actie onderstreept de risico's waarmee ad- verteerders geconfronteerd kunnen worden als ze op dit soort snelgroeien- de sociale netwerken adverteren, aldus de FT. Een woordvoerder van Voda- fone zegt: ‘'We wisten niet af

van die advertentie van ons naar de BNP-site en we hebben hem er onmiddellijk afgehaald. Al onze bureaus weten wat onze algemene criteria zijn, we ondersteunen geen politieke groeperingen. We moeten er zeker van dat er robuste controles zijn op Facebook voordat we terugkeren, want we zijn wel geinteresseerd vanwege hun populariteit.''

De Volkskrant meldt dat (het Amerikaanse) Facebook, dat vooral zo populair is bij adverteerders vanwege het grote aantal gebruikers in de leeftijdsgroep 18-24 jaar. Vorig haalde het sociale netwerk 50 miljoen euro aan advertentie-inkomsten binnen. Er werken 300 mensen in Palo Alto.

De Volkskrant citeert The Washington Post dat waarschuwde voor ‘'overbevolking'' bij Facebook. Het wordt te succesvol. ‘'Goede sociale netwerken helpen je andere mensen te ontmoeten, maar de echt goede helpen je ook mensen te vermijden.'' De website laat zijn gebruikers geen onderscheid maken tussen goede vrienden en vage kennissen (en herkent zelf goede en foute websites, kennelijk).

Lees ook:‘Facebook verwijdert reclame tijdelijk uit vrees boycot adverteerders’
Lees ook:Microsoft start ook omzetcampagne Hotmail in Outlook.com
Lees ook:Geen mooie modellen in Calvin Klein-reclame, maar QR-code
Lees ook:Netwerk Vodafone hier snelste, gebruikerservaring beste meldt eigen advertentie
Lees ook:Verknoei je tijd in Facepark in plaats van Facebook, zegt Diesel

Eén reactie op “Reclame Vodafone weg uit Facebook: naast uiterst rechtse BNP-site

  1. Redactie, Michael

    UPDATE: Behalve de genoemde bedrijven hebben meer grote adverteerders zich teruggetrokken, inclusief de overheid, blijkt uit een artikel vandaag in de Volkskrant. Virgin Media ging het verst: dat adverteert voorlopig helemaal niet meer op sociale netwerken als Facebook ”tot we weten hoe we dit soort websites op een verantwoorde manier kunnen bereiken met reclame.”
    Volgens de krant heeft de BNP niet alleen extreme opvattingen over immigranten, maar is die organisatie in ‘t verleden ook op antisemitisme betrapt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.