Dierenbeschermers in beroep over spotje met hondje

De dierenbeschermingsorganisatie Sophia-Vereeniging gaat in beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) over een in haar ogen dieronvriendelijk tv-spotje. De RCC oordeelde een eerdere klacht ongegrond.
In het spotje van Radio 1 WKfm, een speciale zender die tijdens het WK was te ontvangen in Duitsland, luistert een voetbalfan met een koptelefoon naar de radio. In een dolenthousiaste bui slingert hij zijn aangelijnde hond weg. De Sophia-Vereeniging had een klacht ingediend, omdat ze de reclame dieronvriendelijk vindt en een slecht voorbeeld voor kinderen over de omgang met dieren.

Vorige maand oordeelde de RCC dat de klacht ongegrond was. Het gaat volgens de commissie om een humoristisch bedoelde commercial, die zo absurd is dat de relatie met de werkelijkheid ver te zoeken is.

De commissie achtte het niet waarschijnlijk dat mensen in het echt een hondje zouden lanceren, zelfs niet in een uitzinnige bui.

De Sophia-Vereeniging verwijst bij monde van directrice Lieke Keller echter naar een aantal recente voorbeelden van dierenmishandeling. Onlangs nog slingerde een 12-jarige jongen in Utrecht een kat over een schutting. "De jongen zou zeer wel het tv-spotje van Radio 1 als voorbeeld gebruikt kunnen hebben", aldus Keller tegen het ANP.

Het omstreden spotje was alleen rond het WK op tv en is inmiddels alweer een tijdje van de buis, maar de dierenbeschermingsorganisatie wil niet alleen dit specifieke geval aan de kaak stellen. "Het gaat om humoristisch bedoelde ongelukken of mishandeling van dieren in de reclame in het algemeen", liet Keller weten.

De beroepscommissie van de RCC zal het beroep in behandeling nemen. De zaak dient op 27 september.

Lees ook:Spotje dat slecht valt bij mensen met brandwonden mogelijk aangepast door Aviko
Lees ook:Ministerie VWS in beroep over uitspraak RCC inzake ‘te rooskleurige’ Zorg-campagne
Lees ook:Wapenspotje mag in VS, anti-dierenwreedheidspot Casey Affleck niet
Lees ook:Gloria Gaynor’s hitsong in bizar spotje tegen pesten
Lees ook:Vakblad Adformatie tegen ‘zeurterreur’ rond reclame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.