Meer reclamebestedingen op internet dan op de radio in 2008

Mediaspecialisten van ZenithOptimedia verwachten dat adverteerders in 2008 in Nederland netto 288 miljoen euro uitgeven aan reclame op internet. Dat is voor het eerst meer dan aan radioreclame, dat volgend jaar 282 miljoen euro krijgt toebe- deeld, zo meldt vandaag site/vak- blad Emerce. "Adverteerders beginnen internet steeds meer te zien als 'gewoon medium', zegt Mick Santifort van het  Amstel- veense internationale media- bureau, dat adverteerders adviseert over de inzet van media en ook zelf mediaruimte inkoopt. "We krijgen ook steeds meer adviesaanvragen specifiek daarover." De toename aan

internetuitgaven vertoont een stabiele groeilijn. In 2006 werd er 164 miljoen besteed aan internet, in 2007 zou dat 222 miljoen zijn en het jaar daarna 288 miljoen.

Voor 2009 verwacht ZenithOptiMedia dat dat bedrag op 354 miljoen euro uitkomt. Omgerekend is dat een groei van iets meer dan 60 miljoen euro per jaar in dit segment. Voor radio liggen de bestedingen vrij stabiel rond de 280 miljoen per jaar, nagenoeg zonder groei, aldus Emerce nog steeds.

Het meeste geld gaat nog steeds naar reclame in kranten, televisie en tijdschriften. In het jaar 2007 wordt, volgens calculaties van het mediabureau, 5 procent van de totale mediauitgaven op internet besteed.

Santifort: "We meten nu ook uitgaven aan zoekmachinemarketing. Onze klanten geven daar gemiddeld zo'n 20 procent van hun internetbetedingen aan uit. Ik verwacht dat dat jaarlijks met zo'n 10 procent toe zal nemen." Het mediabureau ziet ook de vraag naar digitale video toenemen

 

Lees ook:Online media reclame 8,4% omhoog in Nederland in 2015
Lees ook:Internet volgt tijdschriften op als op derde reclamemedium
Lees ook:Mediabureau ZenithOptimedia verwacht voor 2010 een wereldwijde reclamegroei van 3.5%
Lees ook:Onderzoek: ‘Internetreclame stijgt bijna 30 pct in 07′
Lees ook:‘Groei personeelsadvertenties zwakt af’ – in bladen en op internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.