Dagbladen marktleider online display reclame: 26%-aandeel

De categorie Dagbladsites is met een aandeel van 26% marktleider binnen de bruto mediabestedingen -dus exclusief kortingen- van internetreclame. In het derde kwartaal van 2011 is voor € 162 miljoen (bruto) aan online display advertising geregistreerd, aldus Nielsen. Het aandeel voor de online dagbladen komt daarmee uit op ruim € 41 m. Dit blijkt uit de nieuwe registratie van online display advertising die het onderzoekbureau per 1 juli 2011 is gestart. Binnen online display advertising is Telecom/ICT met € 25,8 m. de grootste groep adverteerders. Financiële dienstverlening neemt met € 23 m. de tweede plaats in. De top 3 branches op internet wordt gecompleteerd door Media . Zalando.nl (€ 4,8 m.), Groupon (€ 4,6 m.) en ING (€ 4,2 m.) vormen de top drie onder de adverteerders, meldt marketingplatform Cebuco.

In de nieuwe registratie is internet na televisie en dagbladen qua bruto bestedingen het derde mediumtype geworden. Binnen het advertentiekanaal nemen dagbladsites een dominante positie in. Het gaat hier om de verzameling sites van dagbladmerken, van zowel de landelijke, de regionale als de gratis dagbladen. Aldus Cebuco in datzelfde persbericht.

”Nieuws blijkt überhaupt een succesfactor voor internetinkomsten. De eerste positie van de online dagbladen wordt op de voet gevolgd door de categorie Nieuws & Opinie dat met  een aandeel van 25% een sterke tweede positie inneemt. Binnen deze categorie treft men naast weekbladen en opiniebladen ook een grote speler als Nu.nl aan. Opgeteld trekken de dagblad- en nieuwssites dus meer dan de helft van de display reclame naar zich toe. Ter vergelijking de channels Weer & Verkeer (11%), Vergelijkingsites/Marktplaatsen (8%) en Televisie (5%) moeten het doen met een kleiner stuk van ‘de internet-koek’.”

”Aan het succes van de online dagbladen is hard gewerkt. De STIR-cijfers van september laten zien dat het bereik van de dagbladsites aanzienlijk in de lift zit. De meeste sites noteren een double digit groei van het publiek en ook de bezoekfrequentie is de afgelopen tijd sterk gestegen. Afgelopen september heeft ruim 52% van alle Nederlanders gemiddeld 20 keer een bezoek aan één of meer dagbladsites gebracht. Daarnaast is het profiel van de dagbladsite bezoeker zeer kwalitatief, een sterk argument voor adverteerders.” Aldus het persbericht.

De onlangs geïntroduceerde internetregistratie van Nielsen biedt een sterk verbeterde representativiteit. Voor een goede afspiegeling van de markt van online display advertising registreert Nielsen grotendeels sites die ook in het STIR online bereikonderzoek worden gemeten. De gerapporteerde bruto mediabestedingen aan internet volgen een vergelijkbare Nielsen methodiek als die van alle andere mediumtypen: mediadruk op basis van tariefkaarten.

Olaf Croon, directeur Cebuco: “Dagbladsites bieden zowel massaal bereik als kwalitatief bereik, dit in combinatie met een betrouwbaar , actueel en kwalitatief umfeld biedt voor adverteerders vele mogelijkheden. Niet alleen display advertising maar ook complete oplossingen worden door de dagbladuitgevers via verschillende platforms aangeboden.”

Cebuco is het marketingplatform van NDP Nieuwsmedia (de brancheorganisatie voor nieuwsmedia) en verzorgt vanuit die hoedanigheid activiteiten die gericht zijn op de advertentiemarkt.

Lees ook:Vóór Groupon en ING: Zalando.nl grootste online adverteerder
Lees ook:Bruto reclamebestedingen in Nederland voor ´t eerst boven 6,1 miljard
Lees ook:Bruto reclamebestedingen in media 3,9% omlaag in 2012
Lees ook:Tekstadvertenties goed voor meer dan de helft netto reclamebestedingen in Nederland
Lees ook:Ook in eerste helft 2013 sterke daling netto reclame-omzet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.