Politieke reclame: ‘Vorm gaat altijd boven inhoud’

Politieke partijen lijken op sommige adverteerders die op basis van rationele argumenten klanten willen winnen. ‘Terwijl die klant tegenwoordig meer emotioneel – of zelfs spiritueel – wil worden aangesproken. De politiek bedrijft nog altijd mannelijk geladen communicatie in een steeds meer vrouwelijk getint tijdsgewricht.’’ Aldus Eugène Roorda, reclameman en columnist van BNR Nieuwsradio. De communicatie van de politieke partijen deugt dus niet, want: ‘Vorm gaat altijd boven inhoud.’ In zijn radiocolumn vandaag zegt hij: ‘Dat is lastigte aanvaarden voor de politiek, wat te zien is aan de krakkemikkige campagnes. Slogans als “karweitjes die nu pas beginnen”, of “dit land kan zoveel beter” of “eigenlijk ben je een D66 ‘er” zijn niet bepaald wervende cliffhangers.’ Roorda is creatief directeur van Roorda Reclame.

Lees ook:Roorda: ‘Heimwee naar Fortuyn? Dat gaat wat ver’
Lees ook:Roorda: ‘Politiek campagne voeren gewoon reclame maken’
Lees ook:Roorda: ‘Alles wordt bereikbaar en ook verkrijgbaar’
Lees ook:Roorda: ‘Bij banken voelen klanten zich mieren met rugnummers’
Lees ook:Eugene Roorda: ‘Politiek kan nog wat leren van nierenshow BNN’

2 reacties op “Politieke reclame: ‘Vorm gaat altijd boven inhoud’

  1. Arnoud

    @Michael
    Je schrijft:”Terwijl die klant tegenwoordig meer emotioneel – of zelfs spiritueel – wil worden aangesproken”.

    In het effectenwezen werkt het al eeuwen zo. Mensen laten zich blijkbaar graag door gevoelens van hebzucht leidden. In dit verband is het nuttig om de Tulpenmanie te bestuderen.

    Ik denk dat de stelling “vorm gaat boven inhoud” zeker klopt. Leuk om dit eens in een ander verband tegen te komen. We leven in een rationele maatschappij. Toch blijven onderbuikgevoelens een bepaald gedrag oproepen. Ook op het gebied van beleggen.

    Groet,

    Arnoud

      /   Beantwoorden  / 
  2. Redactie, Michael

    @Arnoud: ja, geld, dan leer je ons Nederlanders pas echt goed kennen… Even een aantekening: niet ik, maar radiocolumnist Eugene Roorda zei dat.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.