Kritiek op ‘Das Auto’ als vervanger van ‘Volkswagen’s wie anders?’

Al gemerkt? De jarenlang succesvolle Nederlandse slogan Volkswagen, wie anders?, is bij het populaire (Duitse) automerk ineens vervangen door het Duitse Das Auto. Niet alleen hier, overal ter wereld. En dat vindt niet iedereen een goed idee. Zo is Léon  Bouwman, hoofd- redacteur van het vakkblad Adformatie, er ontstemd over en wijdt hij er vandaag zijn hele (tweewekelijkse) column in De Telegraaf op Zondag eraan. ''Het sympathieke 'Volkswagen, wie anders?' is verpletterd door Das Auto. Een bijna persoonlijke merkbelofte rücksichstlos in de flank geramd door een bruut stuk Duits staal.'' Goed nieuws volgens Bouwman (en volgens mij): ''Gelukkig reikt de hand van het almachtige Duitse autoconcern niet verder dan Das Auto en blijft de reclame hier van Nederlandse makelij.'' Bijgaand de sentimentele (Duitstalige) intro- ductiefilm van Das Auto. 

De vermoedelijk ''van bovenaf opgelegde'' slogan was als een dwingend
bevel aan alle importeurs ter wereld, weet de Adformatie hoofdredacteur. ''Met een wollig strategisch
verhaal ter uitleg. Importeurs en reclamemakers waar ook ter wereld in
vertwijfeling achterlatend
.''

Met Das Auto is een mens een ding geworden, een onzijdig gebruiksvoorwerp. ''Wie anders?' heeft zelfrelativerende pretentie in zich, een beetje 'grote mond, klein hartje'. Zo'n fijne nuance waarnaar reclamemakers altijd op zoek zijn.''   

Bouman spreekt in zijn column van ''een wereld van verschil'' met het lekker bekkende Créateur d'automobile van Renault, het imponerende Maakt rijden geweldig van BMW en heet ingetogen Voorsprong door techniek van Audi.

 

Lees ook:Eindelijk een advertentie van de nieuwe Volkswagen Up
Lees ook:VW. Wie anders? voorkeur van helft poll-stemmers Reclamewereld
Lees ook:Bouwman: reclame Shell, Honda en McDonald’s ‘ongeloofwaardig’
Lees ook:Is er een overeenkomst tussen reclame en religie?
Lees ook:‘Campagnes partijen bezorgt schaamrood op de kaken’

8 reacties op “Kritiek op ‘Das Auto’ als vervanger van ‘Volkswagen’s wie anders?’

  1. Jorn

    ‘Das Auto’ klinkt ook direct zo hard Duits. Dacht dat het een geintje was en dat VW het slechts voor één campagne zou gebruiken. Ze zijn trouwens lekker bezig bij VW, want ook alle modellen zijn (flink) goedkoper geworden, om weer echt een auto voor das volk te worden…?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Redactie, Michael

    Heel hard Duits. Ex-collega Léon schrijft ook geestig op: ”Das Auto graaft bij mij diep weggeborgen herinneringen op. Herinneringen aan onwrikbare leraren Duits, aan eindeloos oefenen op ontastbare rijtjes naamvallen, aan repeterende reeksen voorzetsels die voor het leven in mijn harde schijf staan gestanst. An auf hinter neben in uber unter voor und zwischen. Das Auto.”
    Prijzen omlaag, uh, Das ist immer gut.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jorn

    Ai, al die rijtjes… zitten ook nog ergens bij mij in het geheugen gegraveerd :)

    Denk je dat VW na al die kritiek de reclames zal aanpassen (wellicht pas bij volgende campagne)? Of is dat een domme zet om te doen?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Redactie, Michael

    Nee, hoor, dat blijft zo, Jorn. Centraal besloten, internationaal inmiddels geïmplementeerd, reken daar maar op. Ach, en het verzet valt mee. Als er een strijd was, achter de schermen, dan is-ie gestreden.

      /   Beantwoorden  / 
  5. volkswagenverkopen

    Nee, doe mij maar volkswagen wie anders.
    Dit is gewoon afbreken van je eigen merk.
    Iets wat goed is moet je zo laten.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Ruben

    Ik vind ‘Das Auto’ geweldig. Lekker ‘just the product’, zonder allerlei emotionele poespas. Precies zoals de auto’s van Volkswagen zelf dus. En de logica waardoor door deze pay-off ménsen dingen zouden worden, ontgaat mij totaal. Nee, veel beter zinnetje al met al dan dat slappige ‘Wie anders’. Danke.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Stan

    Wat moet ‘n Duits voertuigtype nu met ‘n Engels-talige naam (Crafter) en ‘n “Crijsler-achtige” kop. Invloed zeker van de Mercedes-Jaguar. Dat trekt toch nergens op. Laten we even Europees blijven, maar niet bij elkaar op de “tekentafel” gaan zitten. Of hebben de tekenaars op school bij elkaar zitten “spieken”?. Laten we het gewoon bij ‘n VW-LT3 houden en niet gaan “zweven”.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Louis

    Betekent “Volkswagen, wie anders?” in het Nederlands niet: “Volkswagen, hoe anders?” Met andere woorden, was de slogan dan niet Duits?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.