Stageplaatsen, leermeesters gezocht via reclamecampagne

Leermeesters, stageplekken, er is een enorm tekort aan. Vanochtend in de krant stond dat MBO’ers onder druk van de crisis veel sneller genoegen moeten nemen met een stageplek. „We zien dat studenten in de praktijk niets meer te kiezen hebben”, zegt Kimberley Bil van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Het aantal stageplekken voor MBO-studenten loopt al jaren terug. MBO’ers zitten daarom steeds vaker opgescheept met een stageplek die niet goed aansluit bij hun studie. Vanochtend in de Volkskrant deze goed getimede advertentie (toeval, kan ook). Ik citeer Sp!ts van vandaag. Als het gaat om het bevorderen van meer leermeesters/stageplaatsen helpen we graag met wat extra aandacht. Meer in overlees. Bijgaande campagne speelt er goed op in.

Leerbedrijf stagemarktDe hoeveelheid stages verschilt daarnaast sterk per sector en regio. Om toch af te kunnen studeren, komt het steeds vaker voor dat studenten het halve land door moeten reizen om op een geschikte plek terecht te komen.

Vandaag komt de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) met de nieuwste landelijke cijfers over het aantal stages. Afhankelijk van die cijfers overweegt Minister Bussemaker van Onderwijs om met maatregelen te komen, die het aantal stageplekken tijdelijk moet vergroten. Door crisis en bezuinigingen is het aantal stagiairs al jaren aan het krimpen. Vorig jaar zelfs met 25 procent.

In het MBO bestaat er voor de meeste studies de keuze tussen een opleiding in de praktijk, waar vier dagen wordt gewerkt op een leerwerkplek, of een meer theoretische opleiding waarbij een ’gewone’ stage wordt gelopen. Vooral het aantal leerwerkplekken is dramatisch gedaald. Het idee is dat studenten daar op basis van een arbeidscontract werken, maar dat blijkt steeds moeilijker. Bedrijven lijken steeds minder geneigd om dat te doen, constateert de JOB.

Door het nijpende tekort aan leerwerkplekken kiezen meer MBO’ers gedwongen voor de een meer theoretische opleiding. Hierdoor neemt de druk op de stageplekken nog meer toe.

Aldus Sp!ts vandaag.

PS  Leuk blog, Reclamewereld?

Lees ook:Schoevers biedt studenten baangarantie in advertentie
Lees ook:Dankzij reclame: gratis studieboeken downloaden bij Selexyz
Lees ook:47 uitblinkende MBO’ers gemeld in advertentie
Lees ook:Aantal verspreide reclamefolders voor ‘t eerst gedaald
Lees ook:Behalve hamburgers ook MBO-diploma’s halen bij McDonald’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.