”Barneveld Vandaag ‘dagblad’ noemen is misleidende reclame”

Uitgever Wegener Huis-aan- Huis Kranten mag Barneveld Vandaag geen dagblad noemen wat dat komt neer op mislei- dende reclame voor die krant. Volgens het Groot Woorden- boek van de Nederlandse Taal is een dagblad een blad dat ten minste zesmaal per week verschijnt. Barneveld Vandaag komt viermaal per week uit en voldoet dus niet aan de genoemde voorwaarde, aldus bericht het ANP op basis van een uitspraak van de Arnhemse rechtbank woensdag na een kort geding aangespannen door Kon. BDU, uitgever van de Barneveldse Krant, die wel zes keer in de week verschijnt. Wegener

moet binnen tien dagen een rectificatie in Barneveld Vandaag plaatsen, waarin de uitgever meldt dat ,,ten onrechte de suggestie is gewekt alsof deze krant een dagblad is'', aldus de uitspraak van de rechtbank.

De BC verschijnt al 136 jaar in het gebied. Sinds vorig najaar is Wegener met Barneveld Vandaag op de markt. De uitgever gebruikte daarvoor de reclameslogan 'Het dagblad van Barneveld'. De voorzieningenrechter is het met Koninklijke BDU eens dat de consument misleid wordt door die aanprijzing. Behalve op het woordenboek baseert de rechtbank zich voor de omschrijving van een dagblad onder meer op de statuten van de Nederlandse Dagblad Pers (NDP) en de cao voor dagbladjournalisten.

Volgens Wegener richt de uitgeverij zich in de eerste plaats op de adverteerders. Die zouden wel weten dat Barneveld Vandaag maar viermaal per week uit komt, aangezien algemeen bekend is dat de dinsdag en de zaterdag onaantrekkelijke advertentiedagen zijn. De rechter is het met die redenering niet eens, blijkt uit de uitspraak, aangezien BDU op die dagen wel een krant uitbrengt en dus op oneerlijke wijze moet concurreren met een blad dat zich ook dagblad noemt.

Wegener moet binnen drie dagen stoppen met de aanbeveling 'Het dagblad van Barneveld' op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag, aldus het ANP.

Lees ook:Dagbladuitgever Wegener teleurgesteld: advertentievolume valt tegen
Lees ook:Rechtbank kraakt ‘anti-ANWB’-reclame Route Mobiel
Lees ook:Rechter vindt campagne Telfort onjuist en misleidend zegt T-Mobile
Lees ook:Misleidende Telfort-reclame over Vodafone moet gerectificeerd op tv
Lees ook:De Nederlandse Europarlementariërs zijn er ook nog en gaan twitteren onthult advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.