Rel om misbruik Barack Obama van Apple-spotje ’1984′ op YouTube

Een politieke video van presi- dentskandidaat Barack Obama contra zijn Democratische rivaal Hillary Clinton die is gebaseerd op een 23-jarige oude Macintosh- commercial van Apple, gemaakt door reclamebureau TBWA, heeft in de Verenigde Staten tot ophef geleid over copyrights. Dat meldt Webwereld. De aangepaste, Big Brother- achtige oude commercial is gepubliceerd op YouTube en is daar behoorlijk populair. Gisteren was de video al ruim 530.000 keer bekeken. De video is simpele een aanpassing van een oude reclame van Apple waarin 1984 van Orwell wordt nagebootst. Niet Apple of het reclamebureau ligt dwars, wat je zou verwachten. William Coulson, de advocaat die optreedt uit naam van de copyrighthouder van George Orwells boek 1984, is minder blij met de nieuwe commercial. Coulson

is nog niet van plan om een rechtszaak te starten, maar let wel extra scherp op. Gina Rosenblum, hoofd van het bedrijf Rosenblum Productions, zegt dat de politieke advertentievideo inbreuk pleegt op het copyright van het verhaal 1984 van Orwell. "We erkennen dat dit een expressie is van een politieke mening dat wordt beschermd onder het recht op vrijheid van meningsuiting, maar we willen laten weten dat we copyrightkwesties zeer serieus nemen als het gaat om één van de grootste boeken ter wereld", aldus Rosenblum, zo schrijft Webwereld. Maar of het Obama-publiciteitsteam echt achter de aanpassing van de commercial zit is ook nog niet zeker; het kan net zo goed door politieke sympathisanten zijn gedaan.

Rosenblum verkreeg de copyrights over '1984' toen de weduwe van George Orwell, Sonia Orwell, in 1981 overleed. De copyrights gelden ten minste tot 2044.

Lees ook:Pharrell Williams’ Freedom in Apple Music-spotje als video genomineerd bij Grammy’s
Lees ook:Logo en spots Think Different en 1984 als ode aan Steve Jobs
Lees ook:Na klacht: onzichtbaar gemaakte aap in spotje Dodge
Lees ook:Primeur! De nieuwe George Clooney Nespresso-spot, ‘George Who?’
Lees ook:VN start wereldwijde campagne tegen e-scrap, elektronisch afval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.