Nike sponsort topsporters die uit de kast komen (alleen, ze komen niet)

Voetballers huggingSportfabrikant Nike is op zoek naar topsporters die uit de kast willen komen. In ruil voor hun outing belooft de sportfabrikant een sponsorcontract, zo meldde de Belgische krant De Standaard onlangs. Cynici spraken al meteen van een publiciteitsstunt van Nike, eentje die bovendien weinig kost. De topsportwereld kent maar weinig homo’s. Zo was de Australische schoonspringer Matthew Mitcham de enige van de 6.380 mannelijke atleten op de Olympische Spelen in Peking die openlijk toegaf homo te zijn. Nochtans is zo’n vijf procent van de bevolking holebi. Tennisster Martina Navratilova beweert dat haar coming out in de jaren tachtig haar miljoenen euro’s aan sponsorgeld

heeft gekost. ‘Bijna geen enkel Amerikaans merk wilde zijn naam aan een pot verbinden’, zei ze daarover.

Nike hoopt nu meer topsporters ervan te overtuigen uit de kast te komen. Wie ervoor uitkomt dat hij of zij holebi is, krijgt een sponsorcontract aangeboden. ‘Het maakt ons niet uit of een sporter homo is of niet’, stelt Nike-topman Phil Knight. ‘Alleen de prestaties tellen voor ons.’ Aldus nog steeds De Standaard uit België.

Toch heerst er scepsis over de actie van Nike. ‘Dit is marketing van hun marketingdienst, zonder marketing te voeren’, schreef het Amerikaans zakenweekblad Business Week.

De kans is klein dat een topsporter zich zal outen. Dus zal Nike wellicht geen budget moeten vrijmaken voor een nieuw boegbeeld, maar heeft het wel goodwill gecreëerd, aldus Business Week. Zie ook artikel erover in Bloomberg, en in de Huffington Post.

[NB]

Lees ook:Homo? Boeit geen flikker, zegt uit de kast-spotje van KNVB
Lees ook:Cast serie Grey’s Anatomy in gay-verdraagzaamheidscommercials
Lees ook:Rio-reclame voor Gazelle’s Olympic City Zen-fietsen van Oranje atleten
Lees ook:Vrouwelijke topsporters beulen zich af in Nike-reclame
Lees ook:‘Bi zijn is ook een vak’ zegt poster/advertentie Coming Out-dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.