Indringende ‘Ik ben er nog’-campagne van SIRE gestart

[UPDATE: zie ook] ”Het is jammer dat ik niks meer van je heb gehoord.” De onafhankelijke, door ‘s lands communicatiebranche gefinancierde SIRE (Stichting Ideële Reclame)* lanceerde vandaag de indringende nieuwe campagne ‘Ik ben er nog.’ De campagne, gemaakt door reclamebureau Etcetera, is gericht op het sociale contact van dodelijk zieken en de spil ervan is de knap gemaakte website Ik ben er nog, een interactief platform waar dodelijk zieken en de mensen die hen steunen hun verhaal kwijt kunnen, uitgebreide informatie kunnen vinden, of elkaar gewoon een hart onder de riem kunnen steken. Uit onderzoek blijkt dat een op de vier Nederlanders het contact met een dodelijk zieke laat verwateren. Zo wordt duidelijk dat een derde van de respondenten een dodelijk zieke vriend(in) of kennis vaker zou willen zien en een vierde zou vaker willen bellen, maar doet dat niet. Een-vijfde

van hen geeft aan daar spijt van te hebben. De projectleiders van SIRE: Bas Verheijen, Pim Slierings, Ivo Roefs, Marion Koopman en Mayke van Keep.

* SIRE is dus NIET van de overheid, wat sommige mensen nog steeds denken. SIRE is een onafhankelijke stichting die zich ten doel stelt onderbelichte maatschappelijke onderwerpen publiekelijk aan de orde te stellen, bespreekbaar te maken en te agenderen bij burgers, opinieleiders en besluitvormers. ”SIRE wil wakker schudden en mensen aan het denken zetten en doen beseffen dat bepaalde kwesties niet uit het oog verloren mogen worden.” SIRE zet hiertoe, met de belangeloze hulp van de communicatiebranche, multimediale campagnes in. SIRE heeft geen banden met de overheid of andere organisaties, zo wordt op de site gemeld.

Lees ook:100ste SIRE-campagne vestigt aandacht op onbewust storend gedrag
Lees ook:SIRE-campagne ‘hufterigheid in de sport’ overwogen
Lees ook:SIRE komt met nieuwe site maar zwijgt nog over onderwerp nieuwe campagne
Lees ook:SIRE zoekt dodelijk zieke mensen via dagbladadvertentie
Lees ook:Aandacht voor kinderen gescheiden ouders in SIRE-campagne

44 reacties op “Indringende ‘Ik ben er nog’-campagne van SIRE gestart

  1. F.A. van der Hoeven

    Ik heb juist de ervaring dat als iemand kanker heeft dat hij of zij wel heel veel bezoek krijgt van verschillende mensen, alleen als de man of vrouw overleden is, krijgt de partner helemaal geen bezoek meer. Dat vind ik zo krom, alsof de partner iets met de dood te maken heeft. Wordt hij of zij daar voor gestraft?

      /   Beantwoorden  / 
  2. A. de Wit

    Ik vind de campagne vreselijk, ik heb een ziek familielid en schiet gelijk in tranen als ik dit zie. Vreselijk, en dat vindt iedereen met wie ik over deze campagne heb gesproken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joke

      Dat vind ik raar, dat iedereen er hetzelfde over denkt.
      Mijn lief zusje is ook heel erg ziek maar wij vinden het een supergoede zet van SIRE

        /   Beantwoorden  / 
  3. mediaman

    Ik heb geen directe vrienden of familie die terminaal ziek zijn, maar ook ik vind deze campagne verschrikkelijk. Het effectbejag druipt er vanaf. En dat lijkt me, zeker met een precair onderwerp als dit, toch redelijk schandelijk. Ik had van SIRE toch iets beters verwacht.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jazz

      Mediaman wat een onzin. (gelukkig) ben je niet bekend met een dierbare die terminaal ziek is.
      Het kan hard binnenkomen bij een kijker (zoals bij jou). Maar helaas is het wel de harde werkelijkheid.
      Terminaal ziek zijn hoort bij het leven en is niets precair aan. Het is maar net hoe je er zelf tegen aankijkt.
      Sire, bravo voor de campagne. Prima in kaart gebracht.

        /   Beantwoorden  / 
      1. mediaman

        Hohoho, Jazz. Ik schreef dat er nu niemand in mijn omgeving terminaal ziek IS. Niet dat ze er nooit zijn geweest. Integendeel: helaas heb ik in het verleden diverse vrienden en familieleden aan ernstige ziektes verloren. Dus niet meteen ‘wat een onzin’ gaan roepen als je geen idee hebt waarover je praat.
        Mijn kritiek op deze campagne gaat dan ook (als je wél goed gelezen had) over iets anders, namelijk het effectbejag dat er vanaf druipt. De campagne komt op mij niet echt integer over, vooral ook omdat het niet echt IS. Er wordt niet echt goed in geacteerd, en de slotzin aan het eind is niet sterk. Ten eerste omdat ‘uit het leven stappen’ iets heel anders betekent (namelijk zelfmoord plegen) en het voor de vluchtige tv-kijker (en dat is zo’n 95% van de mensen die reclame ziet) lijkt het dus alsof de filmpjes gaan over terminaal zieken die uit het leven willen stappen.
        Daarnaast omdat het woord ‘voortijdig’ niet klopt. Hoezo ‘voortijdig’? Mag het een week later wel dan? Ook die term roept hier dus meer vragen dan antwoorden op.
        Overigens krijg ik door jouw reactie ook het idee dat je deze onduidelijke campagne niet helemaal begrijpt. SIRE heeft het nergens over hoe ‘precair’ terminaal ziek zijn is. En brengt dat ook niet in kaart. Maar ik begrijp wel dat je dat wellicht niet goed begreep: daar is de campagne helaas niet duidelijk genoeg voor. (Maar nu herhaal ik mezelf.)
        Zo, en nu een jazz-plaat.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Jazz

          Goed zo mediaman, ik houd wel van een stevig woordje terug ;)

          Ik moet denk ik mijn mening bijstellen, en je in een groot gedeelte van je pleidooi gelijk geven. Op sommige fronten is Sire erg onduidelijk. In eerste instantie dacht ik namelijk (ook) dat het ging om euthanasie, en dat (teminaal) zieke mensen kiezen om voordat de ziekte “echt” toeslaat eerder uit het leven stappen.

          Toch vind ik het wel belangrijk dat er aandacht word geschonken. Terminaal zieke mensen zijn niet besmettelijk en verdienen goed heen te gaan.

          Geniet van je Jazz-plaat, pas op dat je geen krassen maakt met je scherpe tong.

            /   Beantwoorden  / 
          1. mediaman

            Point taken, Jazz. Blijken we het toch nog best een beetje eens te zijn. Laten we het erop houden dat de campagne minder geslaagd is dan dit onderwerp verdient.
            En wat die scherpe pen betreft: ik zal er op letten. Excuus als die meer kraste dan bedoeld. :-)

              /  
  4. Joke

    Een duwtje in de rug is toch niet zo erg.Zet ze maar aan het denken. Knappe website SIRE!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. A. de Wit

      ga lekker koke

        /   Beantwoorden  / 
  5. Yvonne

    Lieve mensen

    Mijn man van 50 kreeg vorig jaar te horen dat hij twee tumoren in zijn hoofd had. Gelukkig kon hij nog wel geopereerd worden, maar hij weet dat hij niet meer beter wordt.
    Na de operatie zou de enige broer die hij nog heeft komen, maar belden af. Hij kon het niet aan!!!! Dat is nu 10 maanden geleden en het doet heel erg pijn dus ik vind deze actie van SIRE wel oke dat de mensen eens moeten nadenken dat de patiënt dubbel wordt gestraft!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Yvonne

      LIEVE MENSEN!!!!

      Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte
      waar gaat dit over ????

        /   Beantwoorden  / 
  6. Tosia

    Lieve mensen,
    ik heb zelf kanker (Grawitz) en ook ik word niet meer beter maar gelukkig heb ik een heleboel mensen die mij niet vergeten zijn en dat is zo belangrijk. dus ik vind het een supergoede campagne van Sire, want er zijn nog genoeg mensen die niks meer van zich laten horen en iedere keer als ik de spot op tv zie hoop ik dat die mensen kijken en wakker worden geschud.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joke

      Zo is dat maar net!

        /   Beantwoorden  / 
  7. mediaman

    Lieve mensen,
    Zullen we niet elk berichtje hier beginnen met ‘lieve mensen’? Brrrr…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joke

      Wat maakt dat nou weer uit tjonge jonge. Ik vind het mooi zoals mensen reageren op de SIRE campagne. Daar gaat het om toch!

        /   Beantwoorden  / 
    2. Yvonne

      Zullen we allemaal zelf mogen beslissen wat en hoe we schrijven??????

        /   Beantwoorden  / 
  8. Caroline

    Lieve mensen,

    Er is nog hoop. Geef niet op. Thijs en Cootje Abma genezen van een verstopte slagader en een leverziekte.

    Thijs Abma had als gevolg van een beroerte een verstopte slagader in zijn hoofd, waarvoor geen operatie mogelijk was.

    Zijn vrouw Cootje Abma had al enkele jaren een ongeneeslijke leverziekte, waarbij alleen een levertransplantatie uitkomst kon geven.

    Ze besloten naar de genezingsdienst in Leiderdorp te gaan op 13 mei 2007 om voor zich te laten bidden.

    Evangelist Jan Zijlstra bad voor Thijs and daarna bad hij voor Cootje: “Dat genezing zal doorbreken. In Jezus’ naam: lever word gezond.

    Toen Cootje voor controle van de leverziekte naar de internist moest, constateerde hij dat de bloedwaarden van de lever een heel stuk waren verbeterd. De radioloog stelde na een echo van de lever vast dat de lever er heel goed uit zag. Hij zei: Met deze lever kunt u nog wel wel 30 jaar leven.”

    Ook Thijs voelde, zich beter dan voorheen; hij had geen klachten meer. Tijdens een vaatonderzoek was de dichtgeslibde ader niet te vinden.

    Thijs en Cootje danken God nog elke dag voor hun genezing. Zij kunnen getuigen dat Zijn Woord in hun leven waarheid is geworden.

    Wat bij mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God.

    Lieve mensen, geef niet op.

    Het beste is, dit is helemaal gratis.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jazz

      Dit ga je toch niet menen, Caroline.
      Dit slaat toch werkelijk kant noch wal…

        /   Beantwoorden  / 
  9. tineke

    caroline heeft gelijk. bij mij werd in 2009 kanker vastgesteld. ik ben ook geopereerd maar ook ik ben naar een dienst van jan zijlstra geweest en er is verder geen kanker meer ontdekt. Dus een tweede operatie die ze zouden doen is nooit gebeurd. God geneest wel degelijk. Ook ben ik nog steeds ziek door erge bloedarmoede maar steeds als het dreigt mis te gaan kom ik er steeds boven op ook al gaven de artsen mij geen kans ik geloof wel degelijk in de genezing die Jezus geeft en ook de kracht om door te kunnen leven. De mensen in mijn omgeving zeggen van wat ben jij een sterke vrouw maar van mezelf ben ik niet sterk ik heb het gekregen van God. Ik heb veel mensen verloren in 1 jaar plus mijn eigen ziekte. Ik had het zonder God nooit gered. HIJ kan en wil het zeker doen mensen genezen zowel lichamelijk als psychisch en het is idd gratis.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jazz

      jaja, natuurlijk en alle mensen die niet in god geloven gaan gewoon dood aan de kanker.
      Volgens mij ging ook de hele discussie niet over de helende handen van god. Het ging erom of Sire een goede campagne had gestart. Veel vrienden haken namelijk af als blijkt dat een goede vrien(in) een terminale ziekte krijgt.
      Het heeft er niets mee te maken of deze persoon wel of niet in god gelooft.
      Leuk hoor, dat jullie overal over god willen prediken, maar doe het lekker op een site van de EO.

        /   Beantwoorden  / 
  10. Redactie, Michael

    Ik sluit mij helemaal aan bij wat Jazz opmerkte, namelijk dat deze discussie niet moet gaan over de vraag of god geneest of niet, maar over de vraag of dit een goeie campagne is van SIRE. En mogelijk of het een goed gekozen onderwerp is. Reacties kunnen komen van (communicatie)vakmensen of betrokkenen, ernstig zieke mensen, of hun familieleden of vrienden. Prima. Maar andersoortige reacties zoals die van de ‘Levensstromers’ zal ik vanaf nu weren van deze site.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Drs. G.

    Haha, die is mooi zeg, lieve mensen ! Een blog dat Reclamewereld heet en dus over reclame gaat doet reclame voor god in de ban !

      /   Beantwoorden  / 
  12. Redactie, Michael

    @Drs. G: Leuke reactie op deze banvloek, en dan ook nog eens op zondag uitgesproken… Maar ik blijf bij mijn standpunt. Het is mooi geweest zo. Als er een keer een nieuwsbericht verschijnt over ‘reclame(maken) voor god’ mogen de reacties komen. Maar dan alleen weer over de reclamekant van de zaak ;-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joke

      zo is dat!

        /   Beantwoorden  / 
  13. tineke

    Ik vind dat iedereen gelijk heeft dat het om de reclame van Sire gaat en deze reclame vind ik juist goed. Ik probeerde enkel duidelijk te maken dat ik sinds mijn ziekte minder vrienden heb, maar dat ik er wel iets voor in de plaats heb gekregen.

      /   Beantwoorden  / 
  14. geertrude

    Ik heb zelden een schokkender uiting gezien. Absoluut smakeloos…en absoluut onverantwoord. Het impliceert dat de maker totaal ondoordacht te werk is gegaan. Is hier nog een gedragswetenschapper geconsulteerd?? in verband met allerlei morele dilemma’s en diens effecten???

      /   Beantwoorden  / 
    1. peter de wit

      Het is inderdaad niet zo’n goeie campagne. Volgens mij begrijpt ook bijna niemand wat er bedoeld wordt… Iemand heeft hier in elk geval niet goed op zitten letten.

        /   Beantwoorden  / 
  15. Arthur Lauret

    Ik ben zelf ook kankerpatiënt, en als ik eens een avondje ontspannen televisie wil kijken…. dan word ik door de spot er aan herinnert dat ik kanker heb en dat er mensen (ook in mijn leven) weg zijn gebleven. Die spot heeft daar niets aan veranderd! SIRE, zend hem svp niet meer uit. Het leven van een kankerpatiënt is al moeilijk genoeg!

      /   Beantwoorden  / 
    1. mark

      Klopt. SIRE kleunt helemaal mis met deze pijnlijk slechte campagne. Snel mee stoppen, SIRE! Dat maakt het misschien nog een beetje goed…

        /   Beantwoorden  / 
  16. nasss

    Wat een verschrikkelijke reclame was… is dit toch. Ik bleef… blijf me er aan ergeren. Kon… kan dit niet van de radio/buis?!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Arthur Lauret

      ik heb ze gemaild met het verzoek de reclame NIET meer uit te zenden. Helaas zonder succes.

        /   Beantwoorden  / 
      1. mark

        Raar is dat eigenlijk. Ze WETEN gewoon dat ze een flut-campagne gemaakt hebben
        en dat er veel kritiek op is. En toch blijven ze hem uitzenden. Dat is toch niks voor SIRE?
        Ook de radiocommercials zijn trouwens tenenkrommend. De campagne is bovendien niet duidelijk en stuit op een hoop weerstand. SIRE, bezint u!

          /   Beantwoorden  / 
  17. m. klasens

    ja ik ben er nog ,vrouw weg 2 zaken weg zie mij kids niet meer leef in armoede maar ja ik ben er nog voor wie

      /   Beantwoorden  / 
    1. Arthur Lauret

      sterkte! En geniet van wat je nog wel hebt!

        /   Beantwoorden  / 
  18. nadiya

    Idd pijnlijke reclame… Word meteen stil en emotioneel. Waarom? Omdat ik ook ziek ben, alleen zie je dat niet van buiten. Misschien moeilijk lopen en wat wallen maar verder zie ik er ok uit… Dat denken ze dan. Ik heb een erge b12 tekort… Het zenuwstelsel word langzaam slechter en dat merk ik… Ze dachten eerst dat ik een tekort had door te weinig eten… Maar dat kwam juist door dit! Het is wel zeker dat ik mijn hele leven moet spuiten. Fijn, als je pas 15 bent… Ik heb dan wel geen kwaadaardige dingen ergens gelukkig, maar ik snap zieke mensen nu wel. Als ik onbehandeld zou blijven zou ik ook dood gaan. Het is perfect optelossen, alleen weten artsen er weinig van omdat t zeldzaam is bij ‘kinderen’ ofzo… Drm nu een second opinion. Maar om ff te eindigen snap ik SIRE wel, alleen vind t nu ookwel genoeg. Het is echt mega zielig en ik worx depressiver. Serieus ik meen het.
    Sorry voor t lange verhaal.

      /   Beantwoorden  / 
  19. Joke

    Zou ik de opzet van SIRE niet begrijpen,of….wordt het nu toch duidelijk dat de mensen eenzaam zijn!

      /   Beantwoorden  / 
  20. JOHAN

    MIJN VROUW IS IN MAART OVERLEDEN. IN DIE DRIE MAANDEN VOOR DIE TIJD DAT ZE MET KANKER THUIS IN BED LAG EN ER IEDERE DAG VISITE WAS VAN FAMILIE, COLLEGA’S, KENNISSEN EN VRIENDEN EN IK IEDERE KEER KLAARSTOND MET KOFFIE EN ANDERE DRANKJES HEB IK HAAR VOLLEDIG VERZORGD. MAAR NA HAAR OVERLIJDEN IS ER NIEMAND MEER OP BEZOEK GEWEEST.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Joke

    Na alle ellende wordt de bal teruggespeeld naar jou, probeer hulp te krijgen van een instantie die er voor is.
    Heel veel sterkte

      /   Beantwoorden  / 
  22. Redactie, Michael

    @Johan: Heel naar om te horen. Heb even gebeld met de gratis KWF Kanker Infolijn (0800 – 022 66 22, op weekdagen van 9-18.00 uur), waar men ook (overgebleven) naasten vrijblijvend adviezen geeft over wat te doen. Daartoe willen ze meer weten over uw situatie. Ook het advies van KWF, waarvan ik zelf donateur ben, is trouwens gratis. Veel sterkte.

      /   Beantwoorden  / 
  23. JOHAN

    BESTE MICHAEL
    Bedankt voor je reactie
    Ik vond het spotje zeer goed aanslaan
    Bezoek was er in die drie maanden genoeg
    Maar mijn ervaring is nu als er een partner weg valt door een terminale ziekte
    Dat er veel mensen weg blijven na de crematie van mijn vrouw
    Eigenlijk moet er ook een spotje komen voor de mensen die alleen achterblijven

      /   Beantwoorden  / 
    1. Joke

      Ja Johan, zo leer je je vrienden kennen hè. Het leven gaat gewoon door, ook al staat het bij jou stil.
      Dit kan erg confronterend zijn.
      Er komen allerlei vervelende dingen voor in deze o zo moeilijke tijd.
      Veel sterkte!!

        /   Beantwoorden  / 
  24. JOHAN

    hallo joke
    Bedankt voor je reactie
    Inderdaad zou leer je je vrienden en familie wel kennen
    Ik zelf zit al van af half maart in de ziekte wet
    Daar voor heb ik drie maanden gesnipperd
    Om mijn vrouw te verzorgen
    Maar ik probeer in juni weer langzamerhand met mijn werk te beginnen

      /   Beantwoorden  / 
  25. tamara

    ik vind het een goede campagne, het klopt helemaal. mijn vriend is erg ziek met hele zware hartproblemen en elke dag dat hij leeft is zwaar, maar juist heel mooi meegenomen. hij is een stuk ouder dan ik en we hebben ook een dochter van 6. ik vind sommige reacties in de omgeving die wij krijgen als hij buiten op straat in zijn scootmobiel zit soms heel respectloos en van andere weer heel lief. maar vrienden en familie, die niet weten hoe ze er mee om moeten gaan en dan de boot afhouden, of geen hulp bieden, ja dat is herkenbaar. heel jammer want we zijn er nog!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.