Zalm weigert verbod op tv-commercials voor krediet

Minister Gerrit Zalm van Financiën voert er niets voor tv-commercials voor persoonlijke leningen door banken en andere kredietinstellingen te verbieden. Niet alleen omdat een reclameverbod ''erg ver'' gaat, ''omdat reclame een onlosmakelijk aspect is van het handelsverkeer'', maar ook omdat zo'n verbod mogelijk in strijd is met Europese verdragen. De minister heeft dat de Tweede Kamer in een brief

laten weten. Hij reageerde op een motie van het CDA die door de Kamer in oktober werd aangenomen, waarin werd gevraagd tv-reclame voor dit soort krediet niet langer toe te staan.

Zalm zal wel een al geplande evaluatie van de huidige reclameregels eerder laten uitvoeren dan de bedoeling was. De regels zijn vorig jaar pas ingevoerd. Er zal ook, op basis van de 'toezichtservaringen' van AFM, de toezichthouder op de financiele markt, worden bekeken welke beperkte 'aanscherpingen' nu al doorgevoerd kunnen worden, aldus laat Zalm's Ministerie weten in een persbericht. Daarover wordt niet in detail gegaan.

Lees ook:SP wil ‘leen-commercials’ op televisie snel verbieden
Lees ook:Misleidende kredietreclame wordt hard aangepakt
Lees ook:Nep-spotje Koefnoen over (oud) DSB Bank-directeur Gerrit Zalm
Lees ook:Aboutaleb start campagne over risico’s onverantwoord leengedrag
Lees ook:Foodbranche bepleit reclamelessen op basisschool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.