Blijft oud-reclameman Antwerpens burgemeester?


In België zijn de stembussen open, met alle ogen gericht op Antwerpen. Kan een oud-reclameman -de huidige burgemeester en socialist Patrick Janssens- voorkomen dat de extreemrechtse Filip Dewinter zijn ambt overneemt? Over zijn campagne heeft Janssens (uiteraard links, zelfs op de foto) goed nagedacht.

Patrick Janssens, al sinds drie jaar Antwerpens burgervader, is als persoon populairder dan Dewinter, meldt de NOS. Al is Janssens socialistische partij dat niet. Filip Dewinter zegt graag dat het vandaag zijn laatste kans is. Als hij nu geen burgemeester wordt, kan hij het bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in 2012, wel vergeten. "Want dan zijn het Ahmed en Fatima die beslissen". Maar die retoriek zal hem niet helpen, gelukkig. De verwachting is dat Janssens op zijn post kan blijven.

Patrick Janssens wil graag burgemeester van alle Antwerpenaren zijn. Hij presenteert zich als een man van het volk. De geboren Antwerpenaar (Filip Dewinter is geboren in Brugge) loopt steevast in spijkerbroek en T-shirt en draagt nooit een stropdas. Janssens leidde ooit een succesvol reclamebureau, VVL BBDO dat reclame maakte voor de Belgische Socialisten. Zo kwamen ze in contact met Janssens.

Hij weet als geen ander hoe hij zijn sterke punten in de verf moet zetten. Daarom wordt op de verkiezingsposters de naam van zijn partij SP.A niet genoemd. Er staat alleen ‘Patrick’ op, met daaronder een bekende Antwerpenaar die hem steunt.

Die persoonlijke campagne leverde hem veel kritiek op, vanuit zijn eigen partij maar natuurlijk ook van Filip Dewinter. "Na 78 jaar socialistisch bestuur in deze stad is de burgemeester blijkbaar beschaamd om de ideeën van zijn partij te verdedigen." Dat is Janssens niet bepaald, aldus de NOS. Hij hamert constant op hoe zijn stad de afgelopen jaren is veranderd.

————

UPDATE: De sterk persoonlijk getinte campagne van Patrick Janssens heeft veel succes gehad. De burgemeester, die boven de partijen leek te staan, inclusief zijn eigen, mag blijven zitten. Zijn SP.A zegevierde in Antwerpen, ten koste van Dewinter.

Lees ook:‘Een Koninck voor ons allen’ haakte Antwerps biermerk in
Lees ook:Reclamecampagne Stad Antwerpen genomineerd voor Effie Award
Lees ook:Burgemeester Job Cohen Reclameman van het Jaar 2007!
Lees ook:Playboy-model Sasha wenst Ierse yanks Happy St. Patrick’s Day
Lees ook:Jan Klaassen en Katrijn in commercial Stadsarchief Amsterdam

3 reacties op “Blijft oud-reclameman Antwerpens burgemeester?

  1. Tom

    De kracht van goede reclame wederom bewezen…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Michael, redactie

    @Tom: mag hopen van niet zeg. Het beleid was betrekkelijk goed daar in Antwerpen, zegt iedereen. Dan werkt reclame voor je. Be good and tell it, weet je nog. En bevolkingsgroepen die zich in het nauw gedreven voelden door Dewinter zullen de SP.A ook een impuls hebben gegeven.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tom

    “De sterk persoonlijk getinte campagne van Patrick Janssens heeft veel succes gehad”

    @Michael: Ik refereerde naar bovenstaande quote waarin beweerd wordt dat zijn campagne succes gehad heeft. Uiteraard moet goede reclame gepaard gaan met een goed ‘product’. Helemaal in de politiek wordt je daar anders genadeloos (zij het na een paar jaar) op afgerekend.

    Ben ook erg benieuwd of de verkiezingscampagnes hier eindelijk eens wat creativiteit en originaliteit laten zien, de
    laatste jaren viel dit nogal tegen. Er valt veel meer uit te halen als iedereen niet zo op veilig zou spelen uit angst kiezers kwijt te raken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.