De anti-jokkebrokken advertentie van NEM/Ned. Energie Mij.

Back in town, de Nederlandse Energie Maatschappij, met reclame. Over jokkebrokken over groene stroom, en dat uit de koker van energie- maatschappij die daar zelf meer dan eens van is beschuldigd. ”Wij zijn ervan overtuigd dat energiebedrijven alleen een toekomst hebben als ze transparant worden. De missie van onze onderneming was en is om de energiemarkt open te brNed Energie Mij Jokkebrokkeneken. Dit is de volgende stap. U hoort nog van ons,” zegt de advertentie die ik vanochtend uit de Volkskrant plukte. Doet denken aan de -inmiddels gestaakte?- ‘Eerlijk over…‘-campagne van Aegon. Opmerkelijk: stond niet in De Telegraaf, is de NEM zeker boos op vanwege ‘negatieve’ berichtgeving in dat blad. Omdat het hier niet om het koepaard gaat, maar om de tekst, die onthullend is -als de beweringen kloppen- heb ik ‘m in z’n geheel in de overlees geplaatst. NEM bedonderde de consument namelijk zelf ook… Een KLIK op bijgaande NEM-advertentie van reclamebureau Rademakkers maakt ‘m wat groter, maar helaas niet beter leesbaar. 

De NEM-advertentie van vandaag, het tekstdeel dan. KLIK erop om nog wat te vergroten.Ned Energie Mij Jokkebrokken tekst

Lees ook:Bedankt voor alles zegt Aegon in Dag Majesteit-advertentie
Lees ook:Reclame voor Ajax’ internationale Future Cup U17-voetbal
Lees ook:Sjaak Swart (75) mag leuk bedanken in advertentie Aegon
Lees ook:Reclame voor ‘cool’ schaatsen in het Olympisch Stadion
Lees ook:Ajax vrouwen- èn herenvoetballers in Aegon-advertentie

13 reacties op “De anti-jokkebrokken advertentie van NEM/Ned. Energie Mij.

  1. Lodewijk

    Mag ik er even bij zeggen dat wij (RadeMakkers) hem gemaakt hebben?
    En: let op. Er komen er nog meer advertenties die de tongen gaan losmaken…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Redactie, Michael

    @RadeMakker Lodewijk: Ik zeg: doen. Want hoort erbij. Heb tekst meteen ook aangepast.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Anke van Houten

    Vind het geniaal bedacht en tegelijk onthutsend dat zoveel mensen er in trappen. NEM wil helemaal niet Het Eerlijke Verhaal vertellen, NEM wil gewoon mensen doen geloven dat groene stroom nergens op slaat (wat een heel kwalijke en onjuiste beschuldiging is) en dat mensen dus beter per direct kunnen overstappen naar deze prijsvechter. Ook niet groen, wel goedkoop.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Lodewijk

      Wat een gemakzuchtige reactie! Natuurlijk wil NLE graag dat je klant wordt, duhuh. Maar om vanuit die negatieve grondhouding fout te citeren is echt oliedom. Er staat niet dat groene stroom niet bestaat, er staat dat er veel minder groene stroom wordt opgewekt dan dat er verkocht wordt. Dat tekort wordt gecompenseerd met certificaten. Dat is wettelijk geregeld en NLE houdt zich aan die wet. NLE vertelt al jaren op hun website dat eerlijke verhaal. En zegt dat het tijd is geworden die maskerade te stoppen. Vind ik behoorlijk dapper.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Anke van Houten

    Gemakzuchtig? Dan wordt voor het gemak even niet vermeld dat het leeuwendeel van de in Nederland verkochte groene stroom wordt geïmporteerd uit bv Duitsland. Misschien niet door de NEM, maar wel door andere groene stroom leveranciers. Er wordt in deze advertentie toch (eerlijk toegeven!) de suggestie gewekt dat de groene stroom markt 1 pot nat is en dat je je beter op prijs kunt richten. Ik vind dat(noem het gemakzuchtig) geen eerlijk verhaal en vooral niet een verhaal waar de wereld wat mee opschiet. Als de NEM echt goed bezig wil zijn met groene stroom, stoppen ze met die flutcertificaten en gaan ze echte groene stroom leveren in plaats van goedkope grijze stroom (uit de ‘zo vervuilende kolencentrales’). Dat kan best, er wordt genoeg van opgewekt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Lodewijk

      Er wordt nog niet genoeg opgewekt om aan 20% van de vraag te voldoen!

        /   Beantwoorden  / 
  5. Anke van Houten

    Waar? In Duitsland weten ze van gekkigheid niet waar ze met hun overschotten naar toe moeten! Ze dumpen hun groene stroom onder de prijs op het Nederlandse net.

    Ik kijk er anders naar, vanuit mijn hoop op een duurzame samenleving. En ja, transparantie is daarbij het toverwoord. Maar dan wel echt, en geen schijntransparantie door toe te geven wat er fout is, maar dat wat wel klopt straal te negeren.

    Nogmaals, je hebt een geniale campagne gemaakt, een hoop aandacht etc. maar het is niet het hele Eerlijke Verhaal.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Redactie, Michael

    UPDATE: De regeringspartijen VVD en PvdA willen opheldering van minister Kamp (EZ) over de beschuldigingen van bedrog in de energiesector, schrijft de Volkskrant vandaag. Volgens de liberalen lijkt het certificatensysteem voor groene energie hypocriet, ”maar is er meer informatie nodig om dat aan te tonen,” zo meldde de NOS dinsdag. Coalitiepartner PvdA heeft het ministerie van EZ in een brief om uitleg gevraagd over groene stroom. De verwarring bij de regeringspartijen is opmerkelijk, omdat de Nederlandse overheid zelf medeverantwoordelijk is voor het certificatensysteem waarmee het energiemaatschappijen is toegestaan hun grijze energie groen te wassen – een feit waarop energiebedrijven als Oxxio gisteren fijntjes wezen. ”We zijn blij dat er politieke aandacht voor is, want het is een systeem dat niet werkt en waarmee jede consument om de tuin leidt,” zegt energieonderzoeker Bart de Voogd in dezelfde krant. ”Het is alleen wat curieus dat er een reclamecampagne voor nodig is om in Den Haag de ogen te openen.”

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jochie

    Zooooo, complimenten voor de reclamemakers van een energieonderzoeker! Reclame werkt dus ook in Den Haag. Maar als jullie deze site de Volkskrant citeert, neem dan ook even deze kwoot uit die krant van vanochtend over: ”De advertentie leest als een practicum ‘Machiavelli voor marketeers’, zo geslepen laveert de NEM tussen waarheid en leugen.”
    En: ”De NEM onthult vrijwel niets: media en energiedeskundigen maken al jaren gewag van het door het bedrijf beschreven ‘eerlijke verhaal.”’
    Nou makker Lodewijk van maker RadeMakkers weer…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Lodewijk

      Dag anonieme Jochie,
      om te beginnen heb ik de Volkskrant niet geciteerd en wil ik graag weten over welke leugen je het hebt. Dan kan ik serieus reageren.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Anke van Houten

        @Lodewijk: de leugen van deze advertentie is dat volgens de NEM groene stroom niet echt groen kan zijn. Er wordt soepel een vergelijking gemaakt tussen zalmforel, light chips en groene stroom. Dat klopt gewoon niet; er is zat groene stroom te koop die wel groen is. Alleen kennelijk niet bij de NEM.

          /   Beantwoorden  / 
  8. Patrick

    Zonder die paardenkoe erboven had ik het een veel sterker verhaal gevonden. Nu word je er een beetje lacherig van, terwijl het vervolgens om een heel serieus statement gaat. Klein beetje praatje/plaatje dus met de kopregel (ik zou hebben durven vertrouwen op de sterke tekst en er geen koddig gephotoshopt plaatje boven geplakt hebben)…

      /   Beantwoorden  / 
  9. Jochie

    @Lodewijk: Bij mij moet je niet zijn, ik ben maar de boodschapper. Ik citeer alleen maar de Volkskrant van vandaag. Heb ik verkeerd opgeschreven in de reactie, dat ‘jullie’ sloeg op deze site.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.