Airbnb roept Amsterdammers met advertenties op om kamers of huizen te verhuren

AirBnB Amsterdam ParoolAirbnb geeft extra gas om het aantal woningen in Amsterdam uit te breiden. Bewoners worden zelfs telefonisch benaderd vanuit het hoofdkantoor in Engeland of ze hun huis willen verhuren, meldde de Amsterdamse krant Het Parool eind vorige week op de voorpagina. De campagne is gestart. Bijgaand een uitingen in dat zelfde dagblad (KLIK erop om te vergroten), eentje die, als onderdeel van een serie, ook in de abri’s in de hoofdstad te zien is. ‘Verdien extra geld door je woning in Amsterdam te delen,’ luidt de voor velen verleidelijke tekst. Informatieis hier te vinden, iets over de regeltjes, ook, op de Airbnb-site. In de kleine lettertjes helemaal onderaan de advertentie staat, en ik heb bijna een vergrootglas nodig: ”Inkomsten kunnen varieren en zijn afhankelijk van factoren zoals grootte, beschikbaarheid en locatie van de accommodatie.”

Over verhuursites als Airbnb is veel te doen, schrijft Het Parool. Alleen maar permanent aan toeristen verhuren mag je je woning niet, dan wordt-ie volgens de gemeente onttrokken aan de woningmarkt. En dat gebeurt veel. Bovendien: ”Regelmatig leidt het gedrag van vooral grote groepen bezoekers tot overlast.” Airbnb betaalt sinds kort overigens keurig toeristenbelasting aan de gemeente. Het van origine Amerikaanse bedrijf vertelt bewoners dat ze meer woningen nodig hebben in verband met de  landingsrechten van Ryanair op Schiphol.

Het dagblad meldt verder dat Airbnb beweert dat je Amsterdam beter vanuit een particuliere woning dan vanuit een hotel beleeft: de èchte ‘Amsterdam experience’. Bovendien zouden Airbnb’ers meer geld opleveren voor de stad door ze langer blijven dan hotelgasten en dus meer uitgeven.

Lees ook:Woningen aan toeristen verhuren prompt reclame-uiting gemeente Amsterdam
Lees ook:Nergens meer vreemdeling claimt Airbnb in spotje
Lees ook:Reclame voor meer bieb, kunst op school en fietspaden van Airbnb weggehoond in VS
Lees ook:De ‘Extra geld voor mensen met een laag inkomen’-advertentie van de overheid
Lees ook:Peuter mag helpen bewijzen hoe goed Airbnb is voor de mensheid volgens spotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.