Treinmachinisten woedend op ‘gevaarlijk’ Donorweek-spotje

[UPDATE, zie nieuw bericht] ‘Wordt er ook aan het hart van de machinist gedacht,’ vraagt Egbert Nouta scherp op YouTube. Treinmachinisten zijn woedend over een reclamespot van de Donorweek, melden NOS en RTL4 vanavond. Ze hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. In het overheidsspotje loopt een triatleet op een gesloten spoorwegovergang langs de bomen vlak voor een trein langs. De machinistenvakbond van het FNV, de bond VVMC en NS Reizigers zijn boos omdat veel machinisten een dergelijk ‘bijna-ongeluk’ met andere weggebruikers hebben meegemaakt. “In deze spot lijkt de maker het juist aan te moedigen”, zegt een woordvoerder van de FNV. Het wrange is volgens de woordvoerder dat het filmpje in opdracht van de overheid is gemaakt, terwijl

er ook net een campagne loopt over het gevaar van het oversteken van een spoorwegovergang als de slagbomen zijn gesloten. VVMC-bestuurder Eilert spreekt van een absoluut fout signaal. Hij gaat morgen contact opnemen met het ministerie van Volksgezondheid. Ook gaat hij proberen om het spotje van de buis te halen. De spot is geregisseerd door Dick Maas.

Aan het eind blijkt dat de triatleet een man met een donorhart is. Hij vraagt de kijker of hij al donor is. Minister Schippers van Volksgezondheid staat volledig achter de reclamespot van de Donorweek. Ze noemt het een spannend en prikkelend spotje.  “Sterker nog, het schuurt. Wat ik terugzie is iemand die het leven leeft met een donorhart, living on the edge!” Het filmpje is zo gemaakt dat het ook jongeren aanspreekt, denkt de minister. Ze vindt dat een goed idee van de makers.

In de bezwaren van de machinisten kan Schippers zich dan ook niet vinden (ik overigens wel, het wat het eerste wat ik dacht, toen ik ‘m zag-MvO). “Wat je ziet in het spotje is natuurlijk niet de werkelijkheid, dat is in film en reclame vrijwel nooit het geval.” Schippers wacht het oordeel van de RCC af, meldt RTL.

Lees ook:‘Spoorboom-spotje Donorweek was al weggegooid geld’
Lees ook:Donorweek-spotje van tv na uitspraak Reclame Code Commissie
Lees ook:Ministerie VWS in beroep over uitspraak RCC inzake ‘te rooskleurige’ Zorg-campagne
Lees ook:Reclame voor SuperSmoker verboden, maar toch adverteren ze op tv
Lees ook:Rel rond oudje in commercial National Lottery: bingobazen boos

11 reacties op “Treinmachinisten woedend op ‘gevaarlijk’ Donorweek-spotje

 1. Rob Brekelmans

  Ik heb de volgende email aan de tweedekamerfractie van de vvd gestuurd:

  Als vader van een dochter die zich van het leven heeft beroofd door voor de trein te springen verzoek ik u om uw minister Schippers te verzoeken om het Donorweek spotje in te trekken.
  Donoren zijn hard nodig, een minister met een hart ook.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob Brekelmans

  Ben benieuwd of de minister dit ook leest

    /   Beantwoorden  / 
 3. mens

  en dan ook nog te bedenken dat kinderen die dit spotje het goed vinden en het zelfde gaan doen en zo de sloot in fietsen. ik vind echt apart dat minister schippers de ernst van de zaak niet inziet. is gewoon belachelijk dat spotjes in de opdracht van de regering laten zien dat alle regels in het verkeer mogen worden overtreden. en dat mensen die dit na zouden doen hele hoge boetes krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. John

  Helemaal eens met de machinisten. De minister zegt dat ze achter dit spotje blijft staat, zij ziet hierin een jongere met een kunsthart , “living on the edge”….. Ik kan me voorstellen dat mensen die weer gezond kunnen functioneren met een kunsthart al genoeg on the edge hebben geleefd… In welke wereld leeft deze minister….?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Anoniem

  Helemaal mee eens, wat een slechte commercial. Living on the edge zou op zo veel andere (positievere) manieren uitgebeeld kunnen worden, zeker niet met deze gevaren.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Edward Bary

  Spannend spotje: Minister Schippers vindt het wel grappig. Op uw gezondheid!!
  Terecht maakt de spoorsector, in het bijzonder FNV Spoor, zich boos om het promotiefilmpje voor de Donorweek waarin een atleet onder de zakkende spoorbomen (met rode knipperlampen en luid rinkelende bellen) doorloopt. De atleet is zich blijkbaar niet bewust van een ernstige verkeersovertreding met gevaar voor eigen leven. Een ahob-installatie daalt in plm. 15 seconden, daarna passeert 12 seconden later een trein met 120 km/u. En de Minister van Volksgezondheid? Die vindt het wel grappig, het zou jongeren aanspreken. Maar zij heeft dan ook geen verstand van spoorwegen. En de reclamemakers? Iets voor de reclamecodecommissie? En de atleet? Die was bijna zijn donorhart weer kwijt.
  En de reacties? “Ach, het is maar een filmpje, niet de werkelijkheid”. Ach gut, zou de reclamewereld daar zijn geld mee verdienen? Dat reclame misleidend kan zijn, weten we, maar overtredend in een promofilm van de overheid is voor mij nieuw.

    /   Beantwoorden  / 
 7. p molenaar

  Beseft de overheid wel dat zij met dit spotje een grens over is gegaan?
  Ik vindt het spotje dus niet kunnen.
  Omdat je zult maar net als in het spotje voor je trein hebben gehad, beseft de minister wel hoeveel impact dit heeft voor der machinist en voor degene die het ziet gebeuren, of mogen opruimen achteraf
  Zoekt de minister soms meer mensen die nazorg nodig hebben op het geestelijke vlak

    /   Beantwoorden  / 
 8. Observer

  Ik denk dat de net door Opzij gekozen Machtigste Vrouw van Nederland even verblind was door alle roem. Zij KAN niet goed gekeken hebben naar dit spotje…

    /   Beantwoorden  / 
 9. Evelien

  Belachelijke spot!!
  Dat de minister positief is over de spot kan ECHT niet.
  Morgen is er gelukkig een uitspraak vd reclame code commissie. Hoop dat ze hem gauw vd buis halen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Wim

  Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd welk reclame- of communicatiebureau dit heeft durven te maken. Dan begrijp je je vak toch niet echt. En dan ook nog een woordvoerder die de minister niet beschermt en dit soort uitlatingen laat doen.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Rob Brekelmans

  Nou eindelijk is het spotje van de buis. Ik kreeg nog wel een reactie van de VVD fractie: zij staan 100% achter Schippers en vinden het spotje wél kunnen. Weinig gevoel voor wat er bij de burgers speelt. Als VVD stemmer een reden temeer om in de toekomst mij te beraden om mijn stem te geven aan een partij die wél snapt wat voor gevoelens er spelen bij de burgers.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.