Facebook wil geld verdienen en begint met reclame-video’s

The video ads will begin to play as you scroll through News Feed, but if you don’t want to watch, you can simply keep scrolling and the video will stop playing.Dat meldt het Amerikaanse bedrijf in een bericht op haar site, waarop g esproken wordt van een ‘experiment.’ Facebook wil geld gaan verdienen en zet de deur open voor reclame-uitingen. De commerciële boodschappen nemen de vorm van de video’s die door vrienden kunnen worden gedeeld . Daarmee is sinds september geëxperimenteerd en het resultaat is volgens Facebook een stijging ruim 10% in het aantal mensen dat kijkt, liked, deelt en becommentarieert. Nu zijn adverteerders aan de beurt  ”Goed bewegend beeld en geluid zijn vaak essentieel voor een succesvolle reclame-campagne,” zegt Facebook dat natuurlijk helemaal gratis is voor gebruikers. Voor de reclame-test wordt samen met Summit Entertainment en mediabureau MindShare geëxperimenteerd met reclametrailers via de News Feed voor de speelfilm Divergent, zowel op mobieltjes als op vaste computers. Ze zijn geluidloos tot je er op klikt, en je kunt ze negeren door door te scrollen. Ze worden gedownload als wifi aan staat, anders niet. Meer info en FAQ bij Facebook zelf.

Lees ook:Online advertentiepact internationale uitgevers tegen Google en sociale netwerken
Lees ook:Reclame Vodafone weg uit Facebook: naast uiterst rechtse BNP-site
Lees ook:ING App viert 3-jarig bestaan met app-eltaart en reclame
Lees ook:Komst reclamevrije betaalversie YouTube gemeld
Lees ook:Erdogan, Dalai Lama maken reclame voor dagblad Metro

3 reacties op “Facebook wil geld verdienen en begint met reclame-video’s

 1. Observer

  Ik kan wel snappen dat Facebook nou eindelijk een echt geld wil gaan verdienen aan reclame en de grote adverteerders hebben volgens mij duidelijk inspraak gehad in de gekozen vorm. Het is wel te hopen dat FB erin slaagt te vermijden dat reclame irritante vormen aan gaat nemen. Daar hebben we de televisie al voor! Facebook kan zich makkelijk in de voet schieten met reclame als ze te gretig worden. Facebook is niet (meer) alleen op de wereld.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Redactie, Michael

  @Observer: Ik denk dat Facebook niet over een nacht ijs gaat. De gebruikers irriteren is niet handig, al wil niet iedereen meer aanvaarden dat voor goeie dienstverlening ook betaald moet worden. Ik las op de site van Marketing Tribune over een Amerikaans onderzoek onder 735 Facebook-gebruikers in november, uitgevoerd door marketingbureau Analytic Partners.
  Daaruit blijkt dat 83% van de ondervraagden videoreclame ‘intrusive’ vinden en van plan zijn deze reclame te negeren. Een goeie waarschuwing richting Facebook.
  Adverteerders zijn er immers evenmin als Facebook bij gebaat dat hun reclame irritatie wekt; slecht voor het merk natuurlijk.

    /   Beantwoorden  / 
 3. S.S.

  Ik denk dat online reclame maken via Facebook effectief kan zijn, maar dan moet het filmpje wel het kijken waard zijn, zoals observer ook al opmerkt. Als werknemer bij een bedrijf dat vaker promotiefilmpjes maakt kan ik me goed voorstellen dat het een uitdaging gaat worden om de aandacht van mensen vast te houden, als ze ook gewoon direct verder kunnen scrollen. Op o.a. YouTube zijn ze daar redelijk slim in, door mensen te verplichten om de eerste vijf seconden van een filmpje te laten kijken, maar dat lijkt me een techniek die op Facebook niet zo snel geaccepteerd zou worden. Ben benieuwd hoe Facebook, en de bedrijven die op het platform gaan adverteren dit uiteindelijk gaan vormgeven.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.