‘Belang van goede reclame stijgt in crisistijd’ zegt Lode Schaeffer

Het belang van goede (!) reclame is groot in een crisisperiode, en misschien wel groter dan in een normale economische situatie. Dat stelde Lode Schaeffer, creatief directeur/oprichter van S-W-H, een van de betere Nederlandse reclamebureaus, onlangs op het congres van de Mediawerkgroep (ruim 2000 leden). En hij heeft natuurlijk groot gelijk; nu de consumptie kunnen opkrikken is slechts weinig vaklieden gegund. INTERVIEW HIER. Schaeffer verwacht een snelle, natuurlijk schifting in de reclamebureau- branche. De overlevers zijn volgens hem de bureaus met klanten die samen resultaat- gericht bezig zijn en creativiteit voorop stellen, ”en reclame dus niet als luxe of noodzakelijk kwaad zien.” Schaeffer: “We hebben geen minister van Financiën, die ook sneuvelende reclamebureaus een hand boven hoofd zal houden.” Via DutchCowboys.

Interviewer was Joris van Heukelom, de baas van Ilse Media, onderdeel Sanoma Nederland, en medesponsor van de MWG-bijeenkomst. De Belg was voorheen werkzaam bij o.m. KPN, PCM en MTV. Schaeffers bureau S-W-H is een van de weinig overgebleven ”puur Nederlandse” topreclamebureaus. De meeste andere zijn in Amerikaanse, Engelse of Franse handen.

Lees ook:Onderzoek DDB: ‘Consument heeft meer behoefte aan luxe merken’
Lees ook:Joris Driepinter en Melkbrigadiertjes onder hoede ReclameArsenaal
Lees ook:C1000 haakt in op uitschakeling EK met ‘Pech!’ Wát, pech?
Lees ook:Voorlichtingscampagne over gebruik adblockers overwogen door internet wereld
Lees ook:Gestrand Zuidas schip maakt geen reclame voor Hiswa (alleen een beetje)

3 reacties op “‘Belang van goede reclame stijgt in crisistijd’ zegt Lode Schaeffer

 1. silla

  Lode heeft vast gelijk, want dat heeft Lode wel vaker.
  Alleen… dan is het wel raar dat sommige als ‘creatiefst’ bekend staande bureaus het nu moeilijker hebben, en de koop-of-ik-schreeuw-de-briefing-nog-een-keer-heel-hard bureaus als Leukwerkt en Rapp juist flink floreren…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Redactie,Michael

  Interessant punt, Silla. Lode Schaeffer’s kreet is natuurlijk deels gebaseerd op wishful thinking, hij maakt impliciet reclame voor bureaus als de zijne. Maar hij heeft wel gelijk, slechts met de beste reclame krijg je mensen nog in beweging. Of de beste acties of de beste kortingen, of de beste watdanook.
  Waarschijnlijk zijn er twee trends aan het ontstaan, die door jouw gesignaleerde èn ”die van Lode.”

    /   Beantwoorden  / 
 3. Corne Connaxis

  Hij is er ook niet erg stellig in dat het belang nu groter is. Mogelijk dat slechts het onderscheid tussen erg goede en erg slechte reclame groter wordt, in die zin dat slechte reclame helemaal niet meer werkt…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.