Chrysler trekt reclame Dodge Nitro met geëlektrocuteerde hond terug

De Nederlandse reclameviral waarin een hond die tegen een auto, een Dodge Nitro, plast geëlektrocuteerd wordt, is op gezag van Chrysler van YouTube afgehaald. De autofa- brikant heeft inmiddels zijn excuses gemaakt voor het filmpje, melden Nu.nl en Adformatie. Op de beelden is te zien dat een hond nietsvermoedend een nieuwe auto bewatert. Getroffen door bliksemflitsen valt het beestje daarna plat op zijn rug. "Alle landen hebben een bepaalde vrijheidbij het maken van commercials voor de auto's", aldus de woordvoerder van DaimlerChrysler Nederland. "In Nederland heeft het filmpje niet tot negatieve reacties geleid, maar omdat het in Amerika in strijd met de goede smaak wordt geacht, hebben we in overleg besloten deze commercial terug te trekken."

De Chrysler Group in Detroit heeft verontschuldigingen voor het spotje aangeboden. "Het gaat de grenzen van wat wij als gepast beschouwen ver te buiten", aldus de onderneming in een verklaring. Het bedrijf stelde dat het spotje "fictieve maar ongepaste behandeling van een dier" toont en verklaarde dat deze uiting van "extreem slechte smaak" getuigt, aldus Nu.nl.

Ik heb de internet reclame gezien, en vond 'm noch goed, noch leuk. Ik dacht even dat de makers, reclamebureau FHV BBDO, op dat terugtrekken aanstuurden met deze viral. Veel publiciteit, in korte tijd, voor de viral – en voor de klant. Mission accomplished. Maar op het hoofdkantoor in Detroit hebben ze kennelijk andere normen, begrijpelijk.

Lees ook:Briljante Chrysler 200-commercial gaat vooral over Detroit
Lees ook:AutoTrack’s Jack Russell herkent auto’s met ‘n luchtje
Lees ook:Hond kruipt achter stuur van Subaru XV in spotje
Lees ook:Republikeinse kritiek op Chrysler-spot met Clint Eastwood
Lees ook:Frontale aanval Wakker Dier op ‘plofkip’ van McDonald’s per tv-spotje

3 reacties op “Chrysler trekt reclame Dodge Nitro met geëlektrocuteerde hond terug

 1. Ellen

  Michael, ziet er goed uit die nieuwe kleuren!
  Wat die reclame betreft, werkt dat nog, van YouTube afhalen? is zo’n filmpje dan niet al meer dan genoeg verspreid, en deze dan dus uiteindelijk voornamelijk PR voor het filmpje? Ik had hem nog niet gezien, en kom hem nu op aantal sites tegen….

    /   Beantwoorden  / 
 2. Redactie, Michael

  Goed om te horen, dat groen paste er ook niet goed bij. Goed punt ook, Gelijk heb je, Ellen, weghalen is bijna onmogelijk geworden op internet. Dat zal nog heel wat problemen gaan veroorzaken in de toekomst, want onze reclamewaakhond, laat staan de opdrachtgever, moet toch steeds vaker machteloos toezien… En daar kan natuurlijk prachtig misbruik, okay, gebruik van worden gemaakt.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ellen

  Precies, dat bedoel ik. Dit hele terughalen is daarmee uiteindelijk niet meer dan (weer) een zeer effectieve PR actie. Wordt op alle blogs genoemd, maar ondertussen hebben we er ons wel van gedistantieerd.. Betere seeding kan je niet verzinnen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.