Boomkens: ‘Leuke reclame die werkt wordt te weinig bedacht’

‘'Het kan dus wel. Leuke reclame die werkt. Alleen wordt-ie te weinig bedacht'', zegt reclamemaker Martin Boomkens, creatief directeur van Red Pepper deze maand in een artikel in, of all places, Playboy. Er zijn volgens hem ‘'kennelijk te weinig reclame- makers met het juiste gevoel voor humor. En teveel adverteerders met een rotsvast vertrouwen in beproefde maar saaie marketingwetten.'' En dus is het met leuke reclame net als met al die andere zaken die leuk, fijn, prettig of aangenaam zijn. ‘'Ze blijven schaars.'' Boomkens noemt als recente leuke en effectieve reclame

Gouden Loeki-winnaar Even Apeldoorn Bellen met de acupuncturist en het brandende gebouw (beeld), maar ook de campagne voor Axe en, iets heel anders van eigen bodem, Cup-a-Soup.

Boomkens oordeelt hard over zijn vak: ‘'De meeste reclame is irritant, schreeuwerig, lelijk en saai. We ergeren ons kapot aan de hoeveelheid die over ons wordt uitgestort. We zappen weg, bladeren door, gaan koffie zetten of even naar de wc.'' Behalve als het leuk is.

Waarom is de meeste reclame dan niet wat vaker leuk? Boomkens: ‘'Omdat het niet werkt. Zeggen nogal wat reclamedeskundologen. Leujke reclame leidt af van de boodschap. Het schijnt dat wij, argeloze consumenten, de grap wel onthouden maar niet het product waar het om gaat. En dat we ons al helemaal niet geroepen voelen om onder invloed van humor naar de winkel te rennen om het desbetreffende product direct aan te schaffen. ‘Mensen kopen niks van een clown', riep ooit een beroemde Amerikaanse reclamemaker (Uh, Britse, David Ogilvy-MvO). En dat is nu eenmaal wel het gewenste effect van reclame; dat we met z'n allen gaan kopen.''

Vandaar als die hersenspoelingen met al die herhalingen in de reclame. ‘'Zodat we het uiteindelijk nog gaan geloven ook. Want dan zijn ze top of mind, zoals dat in jargon heet. In gewoon Nederlands: je krijgt die narigheid gewoon niet meer uit je kop. En dan gaan we inderdaad doen wat de reclame van ons wil: kopen.'' Een beproefde methode, dus, maar gelukkig zijn er genoemde uitzondering. En blijft leuke reclame die werkt, schaars.

Boomkens' leuke uiteenzetting over reclame in Playboy flankeert zes pagina's over Sex in Reclame in het magazine; de soms geestige advertenties komen uit het boek Advertising Now. Print, van Uitgeverij Taschen.

 

Lees ook:Humor in reclame werkt, ook al vergeet je het merk (onderzoek)
Lees ook:Oud nieuws: leuke alcoholreclame te aantrekkelijk voor jongeren
Lees ook:Happen naar Pringles, niet Peijnenburg, leuke Duitse promotie
Lees ook:‘Sexy’ spotjes Super Playboy-geurtjes voor hem en haar
Lees ook:Zat de Sint ernaast met zijn cadeau? Vraagt Markplaats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.