Reclame op online overtreft tv in Europa voor het eerst in 2015

Adverteerders gaven in 2015 voor €36,2 miljard uit aan reclame op digitale kanalen in Europa, een groei van 13%. Online is voor het eerst groter dan televisie qua besteedde mediabudgetten. Dat meldt Erwin Boogert op vaksite Emerce vanochtend. Nederland is met 1,6 miljard de nummer vijf markt binnen de EU. De nummers een en twee, Engeland (11,8 miljard) en Duitsland (5,8 miljard), zijn samen goed voor ongeveer de helft van alle netto Europese bestedingen aan mediareclame. Dit blijkt uit de cijfers die Daniel Knapp van onderzoeksbureau IHSgisteren presenteerde tijdens het Interact-congres dat nu gaande is in Lissabon. Hij rekende zijn publiek voor dat de online reclamemarkt met ruim 36 miljard euro groter is dan de Europese tv-markt, waar vorig jaar 33 miljard in omging.

Het IAB Europe AdEx Benchmark-onderzoek splitst de cijfers op in drieën:

  • Display – 13,9 miljard (+17,4%)
  • Search – 16,9 miljard (+12,6%)
  • Classifieds & Directories – 5,4 miljard

Op de grootste online markt Engeland werd in 2015 meer dan de helft van alle digitale budgetten besteed bij mobiele kanalen, apps en sites.

Gekeken naar de media- en reclameformaten laten Mobiel en video de grootste groei zien. Mobiele display is goed voor 3,5 miljard, of 25,4 procent van de display-uitgaven. Video is goed voor 16,7 procent van de displaybestedingen: 2,3 miljard.

Eleni Marouli, die met Knapp op het podium stond, signaleert: “Opkomende maar ook volwassen markten laten sterke groeicijfers zien. Daaruit blijkt dat innovatie in formaten, data en targetingtechnieken effect sorteren voor performance- en merkadverteerders.” Aldus Emerce vandaag.

Lees ook:Europese online advertentiebestedingen ruim een derde omhoog
Lees ook:Online media reclame 8,4% omhoog in Nederland in 2015
Lees ook:Netto reclame-uitgaven op tv 3,3% omhoog, groei zet door in 2015 zegt Spot
Lees ook:IAB Europe: Nederland vierde Europese markt voor onlinereclame
Lees ook:Onderzoek VS: ‘Online reclame vaker geblokkeerd’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.