Protest-advertentie Holocaustoverlevenden tegen bloedbad in Gaza na Hamas-advertentie Elie Wiesel

Holocaustoverlevenden hebben met een advertentie in de Amerikaanse krant The New York Times geprotesteerd tegen het „het bloedbad onder de Palestijnen in Gaza”. Meldt onder meer De Telegraaf. De advertentie volgt kort na een anti-Hamas advertentie van de Joods-Amerikaanse schrijver Elie Wiesel, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, in diezelfde krant (hier goed te lezen). De 327 ondertekenaars uit Europa en de Verenigde Staten zijn 40 overlevenden en de rest nabestaanden van slachtoffers van de genocide door de nazi’s. In de advertentie (hier de tekst, met namen ondertekenaars) veroordelen ze ook de „voortdurendebezetting en kolonisatie van historisch Palestina”. Nog een citaat eruit:  „We zijn gealarmeerd door de extreme, racistische ontmenselijking in de Israëlische maatschappij”, schrijven ze over de manier waarop in Israël over Palestijnen wordt gesproken (zie ook persbericht). Ook richten ze zich tegen winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Elie Wiesel, zelf een overlevende van de Holocaust, aldus de De Telegraaf.

„Joden hebben het offeren van kinderen 3500 jaar geleden afgewezen. Nu is het de beurt aan Hamas”, had Wiesel geschreven in een eigen advertentie. Volgens de ondertekenaars van de New York Times-advertentie misbruikt hij zo „onze geschiedenis” om te rechtvaardigen dat „Israël de Gazastrook vernietigt en meer dan 2000 Palestijnen heeft vermoord”. Tot slot roepen ze op tot een een „volledige economische, culturele en academische boycot van Israël”.

Wiesel’s advertentie werd geweigerd door de Londense Times, maar is gepubliceerd door The Guardian, ook een Engelse kwaliteitskrant.

Lees ook:‘Kritiek op Israël? Oké! Jodenhaat? Nee!’-advertentie
Lees ook:Supportersreis naar finale bij winst op EK Voetbal U21 meldt advertentie
Lees ook:Al Gore start 300 miljoen dollar kostende klimaatcampagne
Lees ook:Winnaars Schoolvoetbaltoernooi 2015 gefeliciteerd in KNVB-advertentie
Lees ook:Gezichten achter vrede en vrijheid te zien in Landmachtdagen 2016 meldt advertentie

Eén reactie op “Protest-advertentie Holocaustoverlevenden tegen bloedbad in Gaza na Hamas-advertentie Elie Wiesel

  1. Arthur Graaff

    Dr Hajo Meyer uit Nederland is de eerstvermelde ondertekenaar. Deze actieve antizionist en medeoprichter van Een Ander Joods Geluid overleed op de dag dat zijn naam in de NYT stond. Er zijn in totaal 14 Nederlandse ondertekenaren, een relatief hoog aantal op 327.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.