‘Doe normaal’-advertentie vanwege Coming Out-dag homo’s

Wat is ‘t toch fijn dat er homo’s zijn.” Meldt een inhaak- advertentie,  eigenlijk poster, vandaag in dagblad Metro. Geplaatst op Coming Out-dag, want dat is het vandaag kennelijk. De tekst rechts onderaan: ”Neem deze poster op vrijdag 11 oktober 2013 mee naar huis, werk of school. Hang de poster op een zichtbare plek en laat zien dat acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders voor jou de normaalste zaak van de wereld is, of ze nu mannelijk, vrouwelijk of iets er tussenin zijn.” Prima, maar dat ‘‘… als ze maar normaal doen” links onderaan, in kleine lettertjes in de advertentie (KLIK erop om wat te vergroten), wekt verbazing. Doe normaal? Remember Wilders. Lees daarover wat de afzender, de adverteerder dus, het COC, te melden heeft in de overlees.(de tekst van het COC, links op deze advertentie- pagina in Metro vandaag, KLIK erop om wat te vergroten)

…ALS ZE MAAR NORMAAL DOEN
Oppervlakkig beschouwd is ons land een paradijs voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). Als je beter kijkt is het beeld minder rooskleurig. ‘Wat is het toch fijn dat er homo’s zijn… als ze maar normaal doen,’ lijkt vaak de gedachte.
En vooral: als ze maar niet ‘verwijfd’ of ‘mannelijk’ doen.
Nederland heeft moe ite met vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen. Ze scoren in onderzoeken een onvoldoende, terwijl bi’s, lesbiennes en homo’s juist een ruíme voldoende krijgen. Jongeren hebben daar het meeste last van. Mannelijke lesbomeiden en vrouwelijke homojongens worden vaker gepest. Ze voelen zich ongelukkiger. Ook transgenders hebben het zwaar: meer dan de helft krijgt negatieve reacties. En dan heb ik het nog niet eens over het onuitroeibare vooroordeel dat alle homo’s ‘mietjes’ en alle lesbo’s ‘manwijven’ zijn…
Coming Out Dag 2013 staat in het teken van mannelijkheid en vrouwelijkheid.
Op deze poster stellen we zes sterke mensen aan je voor, die lak hebben aan de clichébeelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Mensen die zich dagelijks inzetten om Nederland wat toleranter te maken.
We vragen jou om mee te helpen. Denk twee keer na voordat je weer zo’n flauwe opmerking maakt over een klasgenoot of collega die niet helemaal in je standaardplaatje past. Of hang deze poster op.
Laat zien dat LHBT’s altijd uit de kast moeten kunnen komen, of ze nu mannelijk, vrouwelijk of iets er tussenin zijn.
Tanja Ineke,
voorzitter COC

Lees ook:Gemeente Amsterdam trots op Gay Pride meldt inhaker
Lees ook:Niet normaal: NS weigert reclame-affiche wegens bloot en nog wat
Lees ook:Cast serie Grey’s Anatomy in gay-verdraagzaamheidscommercials
Lees ook:‘Bi zijn is ook een vak’ zegt poster/advertentie Coming Out-dag
Lees ook:Gay-reclame lijkt te worden geaccepteerd: 50 commercials

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.