Reclame Planeteo Research ‘misleidend’ volgens Reclame Code Commissie

‘Gratis overnachtingen’ bij deelname aan onderzoek Planeteo Research Group blijken niet gratis, kopt het persbericht van vanochtend van ‘s lands reclamewaakhond, de Reclame Code Commissie. In een e-mail belooft onderzoeksbureau Planeteo Research Group als beloning voor het deelnemen aan ‘het Onderzoek naar het Ecologisch Bewustzijn van Europeanen’ een voucher voor gratis overnachtingen voor twee personen. De deelnemer aan het onderzoek blijkt echter een “emissietoeslag” van € 29,50 te moeten betalen om de voucher te kunnen ontvangen. ”De Commissie beschouwt het misleidend om de voucher als gratis te omschrijven, nu voor de uitgave en delevering van de voucher kosten worden gerekend. De Commissie heeft besloten deze uitspraak onder de aandacht van een breed publiek te brengen, omdat Planeteo Research Group al eerder is aanbevolen om niet op een dergelijke misleidende en oneerlijke wijze reclame te maken en adverteerder aan die aanbeveling niet heeft voldaan.”  Link naar uitspraak.

Geplukt van Planeteo’s site enkele minuten geleden (zie ook deze Duitse site over de klachten):

”Gefeliciteerd!
Jij hebt een garantie voor een verblijf van 3 dagen!

Jij bent persoon nr. 124501 die mee doet aan het onderzoek. Dit betekent dat je, nadat je de enquête van Planeteo hebt ingevuld, doorverbonden wordt naar de site waar je een voucher voor 3 dagen gratis accommodatie voor 2 personen in ontvangst kan nemen.
Voucher: 35693-4972-3
Geldigheidsdatum: 2016-12-20
Aantal overnachtingen: 3
Aantal personen: 2
Voucher gereserveerd voor:15 min.
Vul de enquête in en neem een Voucher in ontvangst!
Sponsor van de Planeteo is Eurorest Hotels
Voor het onderzoek heb je ca. 3 minuten nodig.”

 

 

 

Lees ook:RCC: ‘Enquête’ van Nederlands Muntkantoor is misleidende reclame
Lees ook:Kritiek op reclame Muntkantoor deert Telegraaf niet
Lees ook:Onderzoek: ‘Twee op de drie tv-kijkers zappen reclame weg’
Lees ook:Campagne ‘Herken een beroerte, bel direct’ is succes
Lees ook:Reclame Code Commissie buigt zich over ‘wateroverlastspot’ Nuon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.