Dier & Recht toetst ‘verbreken verkiezingsbelofte’ PvdA over plezierjacht bij Reclame Code Commissie

Opmerkelijk: de activisten achter Dier & Recht hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie vanwege, beweren ze, een gebroken verkiezingsbelofte. Dat meldt het Amsterdamse dagblad Het Parool vanmiddag in een fors artikel. KLIK erop om te vergroten . De PvdA heeft gezegd dat plezierjacht verboden zou worden, maar stemde onlangs tegen een algeheel verbond, claim Dier & R echt. De advocaat van de PvdA ontkent de beschuldigingen van misleiding en zegt dat er juist strengere regels voor jagers zijn om het plezier uit de jacht te halen. En vindt dat die discussie niet bij ‘s land reclamewaakhond, maar in het parlement thuis hoort. Voorman Hans Baaij van Dier & Recht zegt in Het Parool: ”Wat er met de leeuw Cecil is gebeurd, speelt in Nederland ook. Alleen zijn het hier eenden die worden afgeknald.” Namens de Reclame Code Commissie citeert het dagblad woordvoerder Margot Bary: ”Het is nu eenmaal heel vaak zo dat er in de politiek beloftes worden gedaan die niet worden nagekomen, al is het maar vanwege een coalitie. Maar als het keiharde misleiding is, wordt dat wel gezegd.” Of de RCC is klacht ook daadwerkelijk in behandeling neemt zoek ik nog uit. Is een gepubliceerde verkiezingsbelofte een reclame-uiting? Zou wel heel raar zijn. Kan Mark Rutte bij die commissie worden aangesproken op zijn Griekenlandsteun-draai? En die duizend euro terug voor de belastingbetaler? Nee, toch. Maar wel jammer .

Op de site van Dier & Recht kun je ook een petitie tekenen die is gericht aan de Eerste Kamer. De organisatie zelf op haar site: ”Elk jaar sterven er meer dan een miljoen wilde eenden, houtduiven, fazanten, hazen en konijnen enkel en alleen voor het plezier van de jager. Ook raken veel dieren gewond en creperen soms langzaam. Slechts 3% van de bevolking is voorstander van deze wrede plezierjacht. De PvdA beloofde in haar verkiezingsprogramma, op kieswijzers en op de eigen website de plezierjacht te gaan verbieden. Geen wonder dat vele dierenvrienden PvdA stemden! Maar in de Tweede Kamer heeft PvdA nu toch weer tegen een verbod gestemd. Er is nog één kans om de plezierjacht te stoppen en dat is via de Eerste Kamer. Laat de Eerste Kamer horen dat de dieren niet de dupe mogen zijn van politieke spelletjes en teken nu mee!”

PS De actie van Dier & Recht is in ieder geval al geslaagd als publiciteitsstunt. Zijn ze ‘concurrent’ Wakker Dier toch eens een slag voor. Persoonlijk had ik nog nooit van Dier & Recht gehoord. Nu dus wel .

Lees ook:Reclame Code Commissie: ‘McDonald’s misleidt consument over plofkip’
Lees ook:Wakker Dier nu ook op de STER met tv-spot tegen kiloknallers
Lees ook:Reclame maken voor scharrelei-salade met legbat-eitje erin mag
Lees ook:Electronicazaak Maxwell op de vingers getikt wegens misleiding
Lees ook:‘Biertje?’-reclame mag niet van PvdA, maar is allang van de buis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.