NRC weigert advertentie Dela na kritisch artikel

NRC Handelsblad, de krant, niet de site, heeft een advertentie geweigerd die Dela wilde plaatsen na publicatie van een kritisch stuk over die uitvaartorganisatie. Dat meldt directeur Communicatie Martin Kersbergen in een interview me t Communicatieonline. De beslissing van NRC’s hoofdredacteur Peter Vandermeersch volgde op gehakketak over de vraag over beschuldigingen van onvolledige crematies bij een van de aangesloten crematoria juist waren of niet. Dela wilde haar kant van het verhaal vertellen in een advertentie in de NRC, die werd geweigerd. Vandermeersch: ”Ons standpunt in dit soort kwesties is heel helder: als een partij ons onzorgvuldige verslaggeving verwijt, kunnen zij zich wenden tot onze Ombudsman. En als dat niets oplevert, is er de Raad voor de Journalistiek. Het is in de journalistiek goed gebruik dat we hoor en wederhoor plegen. In die advertentie mag een partij van alles zonder weerwoord beweren. Als we daar aan zouden beginnen, is het einde zoek,” aldus reageert hij op de Communicatie-site.

Naschrift redactie: Tja, en wat vind ik ervan. Old School-reactie van Vandermeersch, die en passant prachtig reclame maakt voor de effectiviteit van reclame. Door de advertentie op inhoudelijke gronden te weigeren. Waar is Vandermeersch bang voor? Waarom onderschat hij zijn lezers zo? Gewoon publiceren, moet-ie die advertentie.  En als er onjuistheden in staan dan kan de NRC er nogmaals over schrijven. Of naar de Reclame Code Commissie en/of de rechter gaan. Terzijde: benieuwd wat er gebeurd zou zijn als dat verhaal over Dela ook online zou hebben gestaan. En Dela zou haar kant van het verhaal als reactie hebben toegevoegd, als die mogelijkheid er was geweest… Zou dat ook zijn geweigerd, net als een advertentie?

PS Lijkt me ook een leuke discussie voor VillaMedia, de vaksite voor journo’s.

Lees ook:Dela maakt volop reclame met onderzoek Consumentenbond
Lees ook:Fotograaf Vincent Boon doet het anders in Visa World Card-advertentie
Lees ook:‘Bedank samenwerking’ Lidl en Metro meldt advertentie
Lees ook:Wacht niet met mooie woorden bepleit Dela ook in kranten
Lees ook:Uitvaartverzekeraar Dela profileert zich ook als spaarbank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.