Overheid’s Fred Teeven legt reclame loterijen aan banden

Reclamecampagnes voor loterijen gericht op kwetsbare groepen als minderjarigen worden verboden. Ook koppelverkoop – korting op een zorgverzekering bij het meespelen met een loterij – is niet langer toegestaan. Het staat in een voorstel dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie ) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Meldt onder meer Stentor. Teeven wil hiermee misleidende loterijreclames aanpakken. Het toezicht op de nieuwe regels komt in handen van de Kansspelautoriteit. Overtreders kunnen boetes tot honderdduizenden euro’s tegemoetzien. Eind dit jaar moeten de regels gaan gelden.

 

Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA is blij dat Teeven (foto) de ergerlijke praktijken wil verbieden, maar ze is teleurgesteld over het trage tempo waarin dat gebeurt. Bouwmeester: “Dit was mijn amendement, dat bijna een jaar geleden Kamerbreed is aangenomen. Teeven beloofde dat hij dat snel zou uitwerken, maar nu stuurt hij een brief naar de Kamer waaruit nog helemaal geen voortgang blijkt.”

Wervingsacties
De Consumentengids van de Consumentenbond die vrijdag verschijnt, besteedt aandacht aan wervingsacties van de loterijen. Volgens de bond vinden negen van de tien mensen de reclamepost van loterijen een verspilling van papier en geld. Ze beschouwen het als een van de grootste ergernissen.

De Consumentenbond bevroeg 3000 mensen. Van hen is 79 procent in het afgelopen jaar benaderd door een loterij. De Postcode Loterij is het meest actief met wervingsacties; 78 procent van de ondervraagden wordt regelmatig benaderd met verzoeken om erin mee te spelen.

Ongewild meespelen
Veel mensen krijgen regelmatig ongevraagd kraskaarten, ‘gratis’ loten en cadeaukaarten in de brievenbus. Van de ondervraagden zegt 16 procent in het verleden ongewild te hebben meegespeeld. Zij meenden dat ze een ‘eenmalige winkans’ cadeau hadden gekregen, maar bleken na activatie van een lotnummer vervolgens vast te zitten aan een kansspel.

De Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de Vrienden Loterij reageerden positief op het voorstel van Teeven. ,,Het plan betekent in feite een bevestiging van de zelfregulering die de branche al een tijdje hanteert”, aldus een woordvoerder. Dat mensen prijzen in het vooruitzicht zijn gesteld, die ze vervolgens nooit ontvangen, is volgens hem ‘pertinent onjuist.’

Aldus het artikel in Stentor. Zie het persbericht van het ministerie erover hier.

Lees ook:Politiek wil misleidende reclame van loterijen ècht aanpakken
Lees ook:Minister gaat agressieve reclameacties loterijen verbieden zegt SP
Lees ook:Minder reclame Postcode Loterij op verzoek van minister en publiek
Lees ook:Reclame Postcode Loterij met daarin een BMW is ‘misleidend’
Lees ook:VriendenLoterij neemt plaats in van Sponsor Bingo Loterij

3 reacties op “Overheid’s Fred Teeven legt reclame loterijen aan banden

 1. Johan Bosman

  Ja mijnheer Teeven, gokverslaving is een probleem.

  Echter: een oneindig veel ernstiger probleem echter voor de Nederlandse samenleving is dat wetenschappelijk onderzoek naar “overheidscriminaliteit”, een vorm van georganiseerde misdaad, aantoont dat deze door Fred Teeven zorgvoldig verzwegen criminaliteitsvorm tegenwoordig een grotere bedreiging voor de Nederlandse samenleving is dan alle overige misdaad in ons land BIJ ELKAAR. Fred Teeven zwijgt hier zorgvuldig over omdat hij er stiekem van overtuigd is dat misdaad moet lonen. In juridische zin maakt Fred Teeven deel uit van een juridisch onaantastbare (Pikmeerarrest!) gemeenschapsgeld verduisterende (justitie houdt geen boek van de post “overheidscriminaliteit”) criminele organisatie. Deze criminele organisatie, de Nederlandse overheid, is de grootste duurzame bedreiging voor het Nederlandse volk!
  Blijf zwijgen Fred, dan kom je er wel!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Arnold Z. O. Verzekering

  Vind dit een goede ontwikkeling, want ook werd op deze manier niet echt eerlijk geconcurreerd in de zorgbranche. [Naam afzender aangepast wegens spamming - red.]

    /   Beantwoorden  / 
 3. J. Vergelijk

  Hij pokert zelf net zo hard mee.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.