De Hond mag nu toch reclame maken, maar campagne al gestopt

Jammer maar helaas. Opiniepeiler Maurice de Hond mag toch reclame maken voor de NNederlandse Energie Maatschappij/NEM, melden diverse media op basis van een ANP-bericht. Gelukkig is  de campagne is vorige maand al gestopt, volgens planning, claimt het bedrijfde NEM. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft dat gist eren bepaald. De Reclame Code Commissie oordeelde eerder m.i. terecht dat De Hond als deskundige te gezaghebbend is om specifieke producten te mogen aanprijzen in reclameboodschappen. Zijn onderzoeken worden vaak aangehaald in kranten en tv-programma’s en daardoor zou hij volgens de commissie bij veel Nederlanders vertrouwen inboezemen. Het College van Beroep stelt dat De Hond als onafhankelijk opiniepeiler inderdaad een zekere mate van gezag heeft, maar dat hij dat gezag niet rechtstreeks ontleent aan zijn deelname aan tv-programma’s. De herkenbaarheid van de campagne van de Ned. Energiemij. als reclame-uiting is volgens het college dan ook niet in het geding. Maar volgens mij was zijn boodschap misleidend.De Ik zeg doen!-reclamecampagne met Maurice de Hond is medio augustus beëindigd. Daartoe was volgens de NEM al voor de uitspraak van de Reclame Code Commissie besloten.

Los van de discussie over de vermeende handelspraktijken van de Ned. Energiemij. en de vraag over zijn autoriteit vind ik het een foute boel dat De Hond sterk de indruk wekte in de campagne dat hij consumenten adviseerde om over te stappen naar zijn tijdelijke opdrachtgever. Terwijl hij later uitlegde dat hij dat niet had gedaan. Nee, strikt genomen niet, dat zei hij niet letterlijk. Maar iedereen concludeerde dat hij dat had aangegeven. Slim? Misleidende reclame, dus. Ook nog.

Lees ook:Maurice de Hond terug in reclame Ned. Energie Mij. (NEM)
Lees ook:NEM-reclame met Maurice de Hond moet stoppen van Reclame Code Commissie
Lees ook:Code Commissie: reclame Prosta Totaal misleidend
Lees ook:Ministerie VWS in beroep over uitspraak RCC inzake ‘te rooskleurige’ Zorg-campagne
Lees ook:Radiospot ‘Belasting is diefstal’ verboden door reclamewaakhond

2 reacties op “De Hond mag nu toch reclame maken, maar campagne al gestopt

  1. Henk

    Het is de Nederlandse Energie Maatschappij, zij zijn NIET de NEM!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Redactie, Michael

    Gezien en meteen aangepast. Dank, Henk. Wel erg confusing die namen/afkortingen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.