NEM-reclame met Maurice de Hond moet stoppen van Reclame Code Commissie

De Nederlandse Energie Maatschappij/NEM moet van de reclamewaakhond, de Reclame Code Commissie, stoppen met reclames waarin Maurice de Hond optreedt. De opiniepeiler heeft een ”te groot gezag als onafhankelijk deskundige en mag daarom niet specifiek een product aanprijzen.” Dat meldt de Volkskrant vanochtend. Het controversiële energiebedrijf was toch al van plan half augustus met de reclame te stoppen, maar gaat wel in beroep. Ook van de zijde van consumenten was er kritiek op De Hond’s spotje (HIER). De Hond zelf is uiteraard verbaasd. Harald Swinkels van de NEM zegt slim in de VK: ”Het is opmerkelijk dat de objectiviteit van de informatie niet wordt betwist, maar dat Maurice het niet mag vertellen.”

In de reclame zegt De Hond dat 94 procent van de Nederlandse huishoudens geld kan besparen door van energieleverancier te veranderen. De opiniepeiler treedt op in spotjes op televisie en radio, en is ook te zien in advertenties in kranten en op internet. De Reclame Code Commissie vindt dat de adverteerder daarbij gebruikmaakt van het vertrouwen dat De Hond geniet ‘bij een belangrijk deel van het televisiekijkend publiek’. Het bedrijf is daarom gevraagd te stoppen met de reclame.

Hoewel de energieleverancier de reclame halverwege deze maand al zou staken, gaat het bedrijf tegen de uitspraak van de commissie in beroep omdat het in de toekomst bekende Nederlanders wil blijven inzetten.

De Hond reageert verbaasd op de uitspraak. Hij wijst er in de krant op dat hij in zijn onderzoek niet in alle gevallen concludeert dat de Nederlandse Energie Maatschappij de goedkoopste is. “In reclames wordt zo vaak verwezen naar onafhankelijk onderzoek. Dat zou toch moeten kunnen?”

De Reclame Code Commissie kan geen boete opleggen. Wel kunnen media op basis van een uitspraak besluiten advertenties te weigeren.

Lees ook:Ministerie VWS in beroep over uitspraak RCC inzake ‘te rooskleurige’ Zorg-campagne
Lees ook:Maurice de Hond terug in reclame Ned. Energie Mij. (NEM)
Lees ook:Reclamecommissie vindt tv-spot Bol.com ‘misleidend’
Lees ook:De Hond mag nu toch reclame maken, maar campagne al gestopt
Lees ook:Thuisapotheek krijgt weer gelijk van Reclame Code Commissie

0 reacties op “NEM-reclame met Maurice de Hond moet stoppen van Reclame Code Commissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.